tisdag 6 september 2011

GOP-kandidaterna på Palmetto Freedom Forum

De republikanska presidentkandidaterna deltog igår tillsammans på Palmetto Freedom Forum - ett forum i South Carolina anordnat av senatorn Jim DeMint som här talar inför den uppkommande händelsen om varför det är viktigt att välja rätt republikansk kandidat inför 2012:



Forumet är ingen debatt (den kommer på onsdag) utan en frågestund där respektive kandidat fick möjlighet att mer utförligt ge sin syn på saker och ting. Något för väljare både viktigt och intressant och en möjlighet de snabba debattfrågorna inte ger. Ett bakslag med gårdagens forum var dock att den för närvarande mest intressanta kandidaten Rick Perry inte deltog eftersom han i egenskap av Texas guvernör var tvungen att åka tillbaka till Texas för att överse kampen mot de bränder som härjar i delstaten. De andra kandidaterna som deltog var dock: Mitt Romney, Ron Paul, Newt Gingrich, Herman Cain och Michele Bachmann. Här har Fox News ett inslag inför eventet:



På länkarna nedan kan frågestunden ses.

Del 1 - här talar Michele Bachmann där hon förklarar sin syn på konstitutionen och beskriver vad hon som president utifrån sin syn på konstitutionen anser politiskt behöver göras. Bland annat måste ObamaCare återkallas. Bachmann framstår här mer sansad och seriös än hon vid andra tillfällen brukar göra och någon "raging queen" syns inte, vilket för henne är en fördel och ger en mer sansad image.

Del 2 - Bachmann fortsätter och förklarar här att grunden i den amerikanska exceptionalismen är att USA fortsätter förbli en oberoende suverän nation. Inte en nation där USA är en del av ett internationellt system där andra kan sätta sig över amerikaners rättigheter. Hon förklarar slutligen att USA utgör världshistoriens bästa kraft för att göra gott - och att USA måste fortsätta förvalta detta arv och vara den ledande makten i världen.

Näste kandidat att kallas in är Herman Cain - som i sin tre-minuters introduktion förklarar vad Frihetsdeklarationen handlar om och säger att "möjligheten att skapa sig lycka" står under attack. Han kandiderar pg a att han anser att nationen kommit fel och blivit en nation i kris och han vill styra nationen rätt.

Del 3 - Herman Cain får samma fråga som Bachmann om huruvida USA fortfarande är den skinande staden på kullen som Ronald Reagan talade om. På den frågan svarar Cain ja, och säger att senast han kollade försökte fortfarande folk ta sig in i USA - inte ut ur USA.

Del 4 - Herman Cain fortsätter att tala om sin syn på olika specifika sakfrågor. Han gör ett bra framträdande men talar på i princip samma sätt som han gjort vid många andra tillfällen - inte dåligt, men heller inte nytt.

Nästa kandidat är Newt Gingrich.

Del 5 - Gingrich fortsätter att beskriva sina prioriteringar och att hans främsta sak skulle vara att avskaffa ObamaCare.

Efter Gingrich intar Ron Paul scenen.

Del 6 - Ron Paul fortsätter att tala ekonomin och om att han önskar dra hem de amerikanska trupperna från utlandet.

Del 7 - Ron Paul fortsätter.

Slutligen ges Mitt Romney tillfälle att tala och förklarar på sin inledande tre-minuters-presentation hur han alltmer förundras över författningsfäderna. De gjorde medborgarna till härskare och regeringen medborgarnas tjänare. Såväl politisk, ekonomisk och personlig frihet skulle också finnas. USA blev därför platsen på jorden dit alla innovativa människor ville komma. För närvarande råder dock synen på att Washington vet bättre än folket, och Obama vill nu göra regeringen till herre över folket istället för tvärtom. Därför måste ObamaCare och en mängd andra saker återkallas.

Del 8 - Mitt Romney fortsätter.

Palmetto Freedom Forum var mycket sevärt (jag såg hela utfrågningarna passivt) där kandidaterna gavs möjligheter att prata lite mer ingående om specifika frågor och om konstitutionen än vad de vanligen får tid till på presidentdebatterna. Alla kandidater gjorde bra ifrån sig men Michele Bachmann var seriösare än hon brukar vara medan de andra i princip var så som man är vana vid att de är. Att Rick Perry inte deltog var förståeligt men väldigt beklagligt eftersom det hade varit mycket intressant att höra honom prata om sin syn på konstitutionen och de politiska konsekvenserna av sin syn. Överlag var det hela dock intressant och ett mycket bra initiativ av senator Jim DeMint.

Källa: CarolinaPoliticsOnline

Se även tidigare inlägg:

FtN: Jon Huntsman och Michele Bachmann 20110905

MtP: Ekonomin, Perry, GOP-debatten, 9/11 20110904

Inga kommentarer: