måndag 5 september 2011

Libyska jihadister vill skapa en islamisk stat

Libyen har påbörjat fas 2 - att bygga upp sin nation efter Ghadaffi. Somliga har befarat att detta kan komma att innebära en konfrontation mellan islamister inspirerade av Al Qaida som vill skapa en islamisk stat och sekulära rebeller som vill ha en västerländsk inspirerad demokrati i landet.

Nu tyder mycket på att de islamistiska elementen finns och kommer att bli en faktor att räkna med. Washington Times har här en artikel om hur libyska rebeller som vill se Libyen bli en islamisk stat styrd utifrån sharialagar och ett avståndstagande från väst börjat diskutera saken på diverse Internetforum. Och USA har ökat sin övervakning av dessa aktiviteter.

“Several forum participants have suggested that, following a transitional stage, the battle should turn against secularist rebels and members of the [rebels’] Transitional National Council,” konstaterar en amerikansk regeringsrapport som släpptes i tisdags.


Rapporten konstaterar vidare att jihadisternas verkliga styrka på marknivå förblir osäker men att planerna börjat smidas samtidigt som Abu Abdallah al-Sadiq (för närvarande känd som Abdel Hakim al-Khulidi Belhaj) ökat i anseende - en fd Al Qaida-ledare kopplad till Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), som stridit för rebellerna och deltog i att driva ut Ghadaffis styrkor från basen i Tripoli.

LIFG har dock varit splittrade - somliga har stött Al Qaida och andra inte. Och hur det hela slutar återstår att se. Uppgifter från i mars menade dock att ca 1000 jihadister verkade i hemlighet i Libyen och på forumen som analyserats manar jihadisterna sina anhängare att förbereda fas 2 av kriget: att ta sig an de sekulära rebellerna och det överlag pro-demokratiska övergångsrådet, Transitional National Council i syfte att istället upprätta en islamisk stat styrd av sharia. På ett forum konstaterade en person:

“the real war will be fought after the fall of the tyrant [Col. Gadhafi] and after the establishment of a transitional democratic system.”

“After the awakening, we will fight those outside the [Islamic] law,”


En annan manade till att stänga ute icke-libyska aktörer i landet:

“The Libyan people must … turn their guns on the Crusader occupiers, along with collaborators and traitors,”


Washington Times konstaterar:

The comments reflect an increase in Islamist rhetoric since the fall of Tripoli, but the number of hard-line Islamist and the extent of their influence or control is not known, the report said.


Den libyska revolutionen har hittills lett åt rätt håll, och islamisternas roll bör inte överskattas, men heller inte underskattas. Västmakterna bör också förbereda sig för fas 2. Förhoppningsvis slipper Libyen ett inbördeskrig - men mellanöstern är inte Europa. Och islamismens skugga ruvar alltid över de muslimska länderna varför NATO bör förbereda sig för att om så behövs hjälpa de sekulära rebellerna vid ett eventuellt inbördeskrig. Det var Europa som i första hand förespråkade en NATO-insats mot Ghadaffi - och vid ett inbördeskrig är det förstås också i första hand Europa som bör ta det ansvar som USA tog, men vi inte tog i Irak.

Källa: Washington Times

Se även tidigare inlägg:

Ghaddafi manar till fortsatt kamp mot rebellerna 20110901

Inga kommentarer: