lördag 19 november 2011

O Reilly om Rick Perrys "lazy-ad"

Rick Perry som försöker göra come-back i ett race där han fallit från toppen till botten, släppte häromdagen en reklam-ad där han citerade Obama som talade om att "vi varit lite lata" - något Perry i sin ad tolkade som att Obama menade att det amerikanska folket varit lata. Det menade inte Obama - han menade istället de amerikanska regeringarna de senaste årtionden varit lite lata ifråga om att promota USA utomlands, något Bill O Reilly i denna intervju konfronterar Perry över.

Perry inleder med att förklara att han faktiskt tror att Obama syftade på det amerikanska folket - och fortsätter lite senare med att säga att han helt bestämt tror att Obama är socialist. När O Reilly sedan definierar några skillnader mellan socialister och progressiva liberaler - så frångår Perry ämnet en aning. Här är intervjun.



Perry har två problem med detta. Det första är det rent faktamässiga problemet. Obama menade helt uppenbart inte att amerikaner var lata - och även om han hade trott eller ansett det så skulle han inte ha sagt så på ett så öppet sätt mitt framför världens alla kameror i upptakten till hans återvalskampanj. Att argumentera för ett faktum som så uppenbart inte stämmer är farligt.

Det andra problemet för Perrys del är att Obama faktiskt har en del starka sidor. I synnerhet som kampanjare. En av hans starka sidor är att bemöta missförstånd/nidbilder och felaktiga beskrivningar av honom. Detta märktes tydligt i valkampanjen 2008 när även John McCain försökte hitta brännmärkande "stämplar" att nagla fast vid Obama, typ kraftuttryck som väckte applåder på ett konservativt town-hall-möte. Obama lät emellertid aldrig sådant fastna, och så fort något sådant slängdes emot honom så förklarade han sakligt vad han trodde och vad han inte trodde med ett resonemang som avväpnade kraften i de icke-argumenterande stämplar McCain försökte svartmåla honom med. Vilket räckte för att ingen bland den breda allmänheten skulle köpa McCains försök till svartmålningar.

Den viktigaste läxa Perry i synnerhet (som helt enkelt inte är ens lika bra som John McCain på att debattera) skulle kunna lära från 2008 är detta.

Se även tidigare inlägg:

Ny-Perry-ad: Amerikaner är inte lata 20111117

Inga kommentarer: