onsdag 23 november 2011

Oregons guvernör skjuter upp dödsstraff

Oregons demokratiske guvernör John Kitzhaber har sagt nej till en väntad avrättning i sin delstat. Kitzhaber var guvernör i Oregon också på 1990-talet och lät där godkänna avrättningen av två fångar trots sin personliga motvilja mot straffet. Denna gång ämnar han dock inte göra detta, och höll ett tal där han förklarade att dödsstraffet tillämpades på ett felaktigt sätt i hans delstat - han utfärdade också ett moratorium för alla dödsstraff i delstaten och manade Oregons invånare att hitta ett bättre sätt att skipa rättvisa.

"In my mind, it is a perversion of justice," Kitzhaber said at a crowded news conference, his voice strained and uncharacteristically quavering at times. "I refuse to be a part of this compromised and inequitable system any longer and I will not allow further executions while I am governor."

Däremot lät han inte omvandla de dödsdömda fångarnas straff till livstid, vilket han som guvernör har makt att göra. Han manade istället till Oregons invånare att föra en genomgripande debatt om dödsstraffet, för att sedan besluta sig om hur de vill ha det. Här har Rachel Maddow ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyHär är guvernör Kitzhabers tal, där han förklarar sitt beslut att så länge han som guvernör kan, kommer att sätta stopp för dödsstraff i sin delstat:Dödsstraffet är en politisk fråga som skiljer en del av högern från vänstern i USA. Som tur är så är frågan dock inte lika politiskt laddad som tidigare. Motståndet mot dödsstraffet växer och allt tyder på att USA blir alltmer öppet för en genomgripande debatt om straffmetoden. Dödsstraffet borde finnas kvar på federal nivå för att tillämpas på nationens värsta fiender, som Al Qaida-terrorister som Khalid Sheik Mohammed. På delstatsnivå och ifråga om vanliga brottsfall, där exempel efter exempel visat att det amerikanska rättsväsendet inte är dugligt för att tillämpa dödsstraff bör dock en diskussion för ett avskaffande föras i respektive delstat som fortfarande tillämpar straffet. En diskussion som nu tycks ta sin början i Oregon - och det är mycket välkommet.

Källa: Oregon live

Se även tidigare inlägg:

Oskyldiga friade efter 20 år i fängelse 20111105

35% motsätter sig dödsstraff 20111013

Avrättad 14-årig pojke på väg mot upprättelse 20111005

Minnesgudstjänst efter Troy Davis 20111002

Rachel Maddow om USA:s bristande rättssystem 20110929

Debatt om Troy Davis och dödsstraffet 20110922

Troy Davis avrättad 20110922

Dömdsdömd fånge får avslag i benådningsansökan 20110921

Inga kommentarer: