tisdag 22 november 2011

Veteraner sammanförs med krigets hundar

USA har sina krig använt otaliga krigshundar. Men soldaterna hjälpte också övergivna och ensamma husdjur man hittade på slagfälten. MSNBC rapporterar här om hur Nowzad Dog och American Dog Rescue arbetat för att sammanföra hundarna med soldaterna hemma i USA:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyJag har tidigare skrivit om hur USA är ett land med förmodligen världens mest utvecklade samhälle för att på olika sätt värna djur- och naturliv. De gjorde det i det tsunami-drabbade Japan och har gjort så även i Iraks och Afghanistans krigszoner. Amerikanska studier och teknikutveckling ifråga om vargar, hajar och en mängd liknande saker har få motsvarigheter på andra håll. I Sverige har vi Naturvårdsverket men inget som kan liknas vid de djurskyddspoliser som finns i USA. Och även om Sverige har stor enskild kompetens och en mängd hobbyorganisationer som sysslar med husdjur och annat, så är det få om ens några grupper med samma möjligheter eller engagemang till samma massiva insatsarbete som liknande organisationer (som te x de ovan) kan ha i USA.

Vad konservativa behöver göra är att förena konservatism med konservation - de två går nämligen hand i hand utmärkt om bara ett genuint engagemang finns. Det var den republikanske presidenten (progressiv visserligen, men konservativt progressiv) - Theodore Roosevelt som var den förste president att göra konservationism till en huvudfråga. Roosevelt var inte emot att naturresurser användes i den industriella utvecklingen, men menade att detta skulle göras ansvarsfullt. Han expanderade också avsevärt de amerikanska nationalparkerna.

Det går utmärkt att verka för värnande av djur- och natur och för att utveckla möjligheterna till harmonisk samexistens med en ständigt tekniskt framåtsträvande mänsklighet, utan att därför köpa vänsterns klimatalarmism eller informationsålderns variant av revolutionära idéer med dess övertro på överstatliga lösningar.

Se även tidigare inlägg:

Patriotiska djur hedrar veteraner 20111111

Hajar i de amerikanska haven 20110710

USA:s krigshundar 20110531

Challenger - USA:s patriotiska vithövdade havsörn 20110530

Hund räddad till havs i Japan 20110402

Obama benådar alligator-tjuvjägare 20110521

Federalt tigerpytonförbud diskuteras i kongressen 20100325

Ken Burns om amerikanska nationalparker 20090927

Inga kommentarer: