tisdag 29 november 2011

Josef Stalins enda dotter avliden vid 85 års ålder

Josef Stalin var sovjetisk diktator och en av världshistoriens största massmördare. Hans enda dotter Svetlana Peters, lämnade dock Sovjet 1967 för bli amerikan och tog avstånd från den kommunistiska regim hon växt upp i och beskrev sin far som "a moral and spiritual monster."

Nu har Svetlana Peters avlidit 85 år gammal i Wisconsin där hon hade sitt hem. SVD skriver:

Efter en kort period i Schweiz anlände hon 1967 till New York, 41 år gammal. Hon lär då ha sagt:

– Jag har kommmit hit för att få förverkliga mig själv, något som har nekats mig så länge i Ryssland.

Hon ska också ha sagt att hon tvivlade på den kommunism hon växte upp med och att det varken fanns kapitalister eller kommunister utan bara goda eller onda människor. Hon hade också blivit religiös och menade att det var omöjligt att existera utan att ha gud i sitt hjärta.

I sina memoarer betecknade hon sin far Josef Stalin som dog 1953 som en främmande och paranoid människa.


Här är ett klipp med Svetlana när hon anlände till USA 1967:Och här ett annat klipp från dokumentären "Svetlana About Svetlana":Josef Stalins dotter, likt så många andra från kommunistregimer såväl såg, som genomskådade kommunismens falska löften - och emigrerade, inte i första hand till Sverige eller till Europa, utan till det land som deras hemland betecknade som världens stora fiende - ett land som tydligt tog moralisk ton mot Sovjetunionens totalitära välde och människoförakt. Detta gjorde hon ungefär samtidigt som en ung generation i Europa (och även i Sverige) hyllade Mao, revolterade mot saker de inte ens förstod, och i största allmänhet var tämligen blinda för såväl världshistorien som verkligheten. Till skillnad från dessa var Svetlana Peters betydligt mer klarsynt.

UPPDATERING 2016-03-25:

Här skriver New York Post om Svetlana Peters dotter, dvs Josef Stalins barnbarn, 44-årige Chrese Evans, som är en punkrockare och till stil och attityd hel-amerikanska.

Källor: Reuters, SVD

Se även tidigare inlägg:

USA:s kristna anti-kommunism och dagens anti-islamism 20101210

1960-talets västerländska Mao-romantik 20101123

Inga kommentarer: