fredag 20 juli 2012

Bachmann kritiseras för häxjakt mot muslimer

Michele Bachmann i sällskap med fyra andra republikanska kongressmän, skickade den 13 juni ett brev till Utrikesdepartementet med en maning om att låta utreda huruvida det muslimska brödraskapet infiltrerat den amerikanska regeringen.

Detta menade man, berodde på att Obama-administrationen tagit ett antal beslut som gynnar muslimska brödraskapet. Som exempel på sådana beslut nämner man det faktum att Hillary Clinton personligen gett Tariq Ramadan (en muslim som förespråkar "moderat islam" men är barnbarn till Muslimska brödraskapets grundare Hassan al Banna) tillstånd att komma till USA, vilket är en förändring från tidigare administration. I brevet nämner man också en rad möten som hållits med den internationella muslimska organisationen Organisation of Islamic Cooperation, att USA nu erkänt det muslimska brödraskapet som legitim organisation både i USA och i Egypten, att Hillary Clinton öppnat upp för bistånd till Egypten samt till den palestinska regering som inkluderar Hamas.

Alla dessa saker, menar man i brevet, är till muslimska brödraskapets förmån. Därför finns det anledning att utreda en eventuell infiltration eller i alla fall påverkan. I brevet nämner man också ett konkret namn: Utrikesdepartementets biträdande stabschef Huma Abedin (gift med ingen mindre än fd New York-kongressman Anthony Weiner, som är jude och stark supporter av Israel), och skriver:

"...Huma Abedin, has three family memebers - her late father, her mother and her brother - connected to the Muslim brotherhood operatives and/or organizations. Her position affords her routine access to the Secretary and to policy-making."


Brevet mötte dock skarp kritik - inte bara från demokratiskt håll, utan även från republikanskt - och först och främst från senator John McCain som kraftfull gick emot Bachmanns anklagelse och tog Huma Abedin i försvar, och sa som följande på senatsgolvet:Här diskuteras Bachmanns anklagelse och McCains försvar också på NBC News Daily Rundown:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyHär intervjuas på CNN också den muslimske kongressmannen Keith Ellison om anklagelsen:Det är väldigt sällan jag håller med kongressman Keith Ellison, men jag gör det i detta fall. Och i synnerhet instämmer jag med John McCain, vars tal var väldigt hedervärt - och ett av de otaliga tillfällen när McCain bevisar att han är en senator, en ledare och en person med en väldigt stor karaktär.

Det finns otaliga goda anledningar att vara kritisk till muslimska brödraskapet. Det har bevisligen funnits otaliga muslimska ledare i USA som talat med kluven tunga, och "moderata" muslimska organisationer föredrar helt klart att prata om andras islamofobi snarare än om egen självrannsakan. Och sådana grupper bör lyfts fram i ljuset betydligt mer än vad som för närvarande görs. Att den islamkritiska falangen av den amerikanska konservativa rörelsen gör detta är både bra och välkommet, eftersom det behöver göras.

Det finns också goda skäl till att mana till en uppriktig debatt om islam, där alla synvinklar och perspektiv måste ges allmänt tillträde på samma sätt som ideologier kan kritiseras. En sådan debatt existerar inte här i Sverige där all islamkritik från icke-muslimer på ett eller annat sätt stämplas som islamofobi - och faktorer som leder till "Breivik-dåd". I USA finns debatten delvis, men även där blir den delvis kväst (även om det är mycket svårare i USA tack vare betydligt mindre centralstyrd media än här i Europa). Vilket är mycket beklagligt.

Men det till trots var brevet från Bachmann och hennes kollegor synnerligen absurt. Obama-administrationens beslut i alla de frågor man är bekymrade över, är en konsekvens av Obama-administrationens och Hillary Clintons egen syn på saker och ting - inte på en "muslimsk konspiration". Man behöver inte hålla med Obama-administrationen och Hillary Clinton (jag gör det inte) - men för den sakens skull bör man kunna förstå att det handlar om liberal politik, ingenting annat. Det borde en kongresskvinna som Bachmann givetvis förstå. Och att McCain - som är en skarp kritiker till militant islam - tog ton mot henne var mycket välkommet.

Det hela påminner faktiskt lite om de konservativas anti-kommunism på 1950-60-talet. Där det också då fanns två parallella anti-kommunistiska konservativa rörelser: en som såg kommunister i varenda buske (John Birch Society), och en annan mer ideologisk rörelse som förstod vikten av att göra skillnad mellan riktiga kommunister och vanliga liberaler. William F. Buckely, som tillhörde den sistnämnda, sunda och viktiga konservativa anti-kommunistiska rörelsen skrev om John Birch Societys grundare Robert Welch följande :

Welch... is damaging the cause of anticommunism.... he persists in distorting reality and refuses to make the crucial moral and political distinction between an active pro-Communist and an ineffectually anticommunist Liberal.


Samma fel begicks av Bachmann. Och John McCain axlade i sitt tal Buckleys roll på ett mycket hedervärt sätt.


UPPDATERING: Här skriver Politico om hur i princip hela det republikanska partiet nu tagit avstånd från henne. John Boehner, Representanthusets republikanske ordförande, a:

“I don’t know Huma, but from everything I do know of her, she has a sterling character,” Boehner told reporters Thursday. “And I think accusations like this being thrown around are pretty dangerous.”


Källor: NBC News, sctimes

Se även tidigare inlägg:

Talibanerna avrättar kvinna i Afghanistan 20120708

Inga kommentarer: