lördag 28 juli 2012

Till minne av massakern i München vid OS 1972

För fyrtio år sedan, vid Olympiska spelen i München i dåvarande Västtyskland, mördades den 5 och 6 september 11 israeliska idrottsmän av den palestinska terrororganisationen Svarta September. En händelse känd som Münchenmassakern.

Sedan dess har de anhöriga till offren vid varje OS bett Internationella olympiska kommittén (IOK) om att hålla en tyst minut vid spelens invigning för att hedra de döda - och för att händelsen ska minnas, skriver Expressen i denna mycket läsvärda artikel. Men IOK har alltid sagt nej, och så är fallet även i år - vid 40-årsminnet av massakern i München.

De flesta följer förmodligen Olympiska Spelen med stor glädje, som så också bör vara fallet. Men försök i någon paus att ta er lite tid och titta på den här dokumentären "One Day in September" (1999) om den massaker som ägde rum mot judiska idrottsmän på Olympiska Spelen för 40 år sedan.En spelfilm som också rekommenderas, som handlar om den israeliska hämndaktionen mot Svarta September är filmen "München" (2005). Här är en trailer till den:Läs också gärna artikeln i Expressen: "Terrorister tog gisslan i OS-by - elva dödades".

Se även tidigare inlägg:

Minskat judiskt stöd för Obama sedan 2008 20120728

Inga kommentarer: