fredag 27 juli 2012

Debra Messing prisar George W. Bush för kampen mot AIDS

Skådespelerskan Debra Messing - som deltar på den Internationella AIDS-konferensen - har nu också hon ställt sig till skaran av kändisar som prisar George W. Bush för PEPFAR och kampen mot AIDS. Till Politico sa hon följande:

“President Bush created PEPFAR [President’s Emergency Plan for AIDS Relief],” Messing told POLITICO. “That’s one of the most important contributions to this fight made by anybody, by any living president. So I think that regardless of his other policies, or how you feel about how he was as a president, anybody who is an advocate and trying to support global health has so much to thank the former President Bush for.”


Här talar hon också kort på en presskonferens på AIDS-konferensen:Listan på alla dem som prisar Bush, för PEPFAR - men också för annat - börjar vid det här laget bli ganska lång. Här i Sverige råder dock en pinsam tystnad ifråga om en objektiv och saklig skildring av Bushs presidentskap. Och i sammanhanget skulle jag vilja påminna om vår svenske professor och USA-kännare Erik Åsard vid Uppsala Universitet, som i sin bok "Den sårbara supermakten" från 2010, skrev så här:

"George Bush verkar leva i tron att historien kommer att ge honom upprättelse. Nåogn månad innan Barack Obama svor presidenteden yttrade Bush i en intervju att han varje dag under sitt presidentskap hade konsulterat Bibeln och att han hoppades att historien skulle komma ihåg honom som "en befriare". Han hoppas förgäves." (s 173)


2011 tilldelades Åsard Disapriset - och juryn gav följande motivering:

”Erik Åsard tilldelas 2011 års Disa-pris för att han framgångsrikt delar med sig av sina breda sakkunskaper om nordamerikansk politik. I olika former har han förmedlat nya insikter om samhället i USA och problematiserat den gängse uppfattningen om landet. Han har därmed bidragit till ökad förståelse av en betydelsefull komponent i det globala pusslet och samtidigt gett oss inblickar i några av de ledande personligheternas roll i världspolitiken.”


Erik Åsard räknas som en av Sveriges främsta USA-experter, men lyckas trots det inte ge en saklig beskrivning vare sig av George W. Bush eller republikanerna, i en -bok- om amerikansk politik. Jag vågar hävda att jag själv, som är en Obama-kritiker och blivit detta i allt högre utsträckning, likväl ger en mer rättvis bild av Obama än Åsard gör av Bush. Och om jag skrev en bok om Obama (som jag överlag inte gillar nämnvärt mycket) så är jag helt säker på att den skulle bli avsevärt mer objektiv än Åsards stundom emotionella avfärdande av Bush var. Och att så är fallet säger faktiskt en hel del om denne mans... expertis.

Vad Debra Messing dock visar är att vänsteramerikaner (dock inte alla) är mycket mer sakliga än anti-republikanska svenska journalister och akademiker är. De är konsekvent kritiska om de inte håller med om sakpolitiken: oavsett om det gäller Obama eller Bush. Och konsekvent positiva om de gillar saken ifråga, oavsett om det gäller Obama eller Bush. Den konsekvensen finns inte alls på samma sätt här i Sverige.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Laura Bush om kampen mot AIDS och det senaste i allmänhet 20120726

Internationella AIDS-konferensen 2012 20120725

George W. Bush: Den effektiva kampen mot AIDS vidgar möjligheterna 20120723

Inga kommentarer: