måndag 30 juli 2012

Oskyldig - friad efter 27 års fängelse

Fox News har här ett intressant inslag om William Dillon, som vid 21 års ålder dömdes för mord och sedan satt oskyldigt fängslad i 27 år. För Dillon var verkligen oskyldig, vilket nu bevisats med DNA-hjälp. Som upprättelse gavs han 1 miljon dollar av Floridas guvernör Rick Scott.

Vad som gör Dillons historia speciell är att han dock inte lät sig besegras av den ilska och bitterhet han givetvis kände. Här intervjuas han på Fox News - vars reporter Geraldo Rivera - länge kämpat för hans upprättelse.



USA:s rättssystem har fördelar - det främsta är rätten till självförsvar och att hårda straff ges till grova brottslingar. Men det har också många brister. Dels de juridiska kostnader som individer själva helst bör stå för om de vill få den juridiska hjälp som ofta krävs för att ha någon seriös chans. Såväl som att hårda straff -också ges- för relativt små brott. Samt att när en dom väl fallit så är det ingen enkel process för en oskyldigt dömd att få upprättelse. Och oskyldiga blir dömda. William Dillon är ett av många sådana exempel. Och rätt till DNA-tester borde givetvis vara obligatoriskt för varenda fånge, på någon regeringsinstans bekostnad.

Se även tidigare inlägg:

Oskyldiga friade efter 20 år i fängelse 20111105

Inga kommentarer: