söndag 29 juli 2012

KDU:s Aron Modig fångad på Kuba

KDU:s 27-årige ordförande Aron Modig, som reste tillsammans med den nu avlidne kubanske regimkritikern Oswaldo Payá, sitter i kubanskt förvar och den kubanska polisen låter honom inte träffa svensk ambassadpersonal.

Något DN rapporterar om bl a i denna artikel.

– Man kan inte uppge när han får resa hem, sade Catarina Axelsson på utrikesdepartementets presstjänst på fredagen.


Den kubanska regimen menar att den spanske ungdomspolitikern Angel Carromero, som körde bilen (och som också han hålls kvar på Kuba), orsakade kraschen och Kubas inrikesdepartement släppte i fredags följande meddelande om saken:

"Bristande kontroll av fordonet, fortkörning och det felaktiga beslutet att tvärbromsa på halt underlag var orsakerna till den tragiska olyckan."


Oswaldo Payás anhöriga tror dock inte på den förklaringen:

– Jag kan inte acceptera en sådan ytlig förklaring, säger Payás änka Ofelia Acevedo om den officiella olycksbilden.


Exakt vad som inträffat i kraschen är omöjligt att för stunden veta. Möjligheten finns dock att det inte rörde sig om en bilolycka, utan att Aron Modig och Angel Carromero istället bevittnade ett överlagt mord på en välkänd kubansk regimkritiker. Om så är fallet så är det svårt att se varför Kuba skulle vara villiga att släppa dem, så länge de inte går med på att verifiera Kubas beskrivning av händelsen som en olycka.

Detta är något den svenska regeringen givetvis måste ta i akt, och ta på allra största allvar. En partiordförande för ett ungdomsförbund till ett av Sveriges riksdagspartier sitter fången på utländsk mark och har nekats besök av svensk ambassadpersonal. Det kan inte betraktas som något annat än mycket allvarligt. Sverige har tyvärr inte visat sig vara särskilt bra på "tyst diplomati" för att rädda svenskar i knipa - och om Modig inte tillåts återvända hem den här veckan bör man överväga att sätta press på Kuba på ett mycket mer kraftfullt och offentligt sätt än man gjort vid andra tillfällen. Kubas agerande är nämligen helt oacceptabelt och Sverige kan inte, om denna sak inte löser sig inom en mycket kort framtid, undfallande och passivt resignera inför Kubas maffiametoder.

Källor: DN, DN

Se även tidigare inlägg:

Oswaldo Payá död och KDU-ordförande skadad på Kuba 20120724

----------------

Svenskarna i Etiopien dömda till 11-års fängelse 20111228

Inga kommentarer: