söndag 22 juli 2012

Ett år efter Utøya - vad vi bör lära oss

Det är idag ett år sedan Anders Behring Breiviks bombdåd i Oslo och massaker av SSU-ungdomar på Utøya i Norge.

Under sommaren har vi också kunnat följa rättegången mot denne man, och höra röster som presenterat psykiska diagnoser och satt hans handling och manifest i idéhistoriska sammanhang.

Det kommer idag att hållas en minnesceremoni som SVT kommer att sända live i 7 timmar, ungefär som man gjorde i höstas på 10-årsdagen av 9/11-attacken. Den sistnämnda sändningen var fylld av journalistiska brister och ensidig propaganda. Det återstår att se vilken kvalité dagens minnessändning kommer att hålla.

Massakern på Utøya utfördes av en ung man som enkelt sammanfattat betraktade islam som ett hot mot Europa och som betraktade Norges socialdemokratiska regeringsparti och en intellektuell vänster överlag som "islams" medlöpare. Och dådet har därför av naturliga orsaker väckt en ny debatt om anti-islamism, Europas kontra-jihadistiska och islamofobiska rörelse.

En debatt av lika stor vikt idag, som debatten om islam var för 10 år sedan efter 9/11-attacken. För 10 år sedan axlade USA ett stort ansvar i att föra den debatten i rätt riktning genom att betona att sann islam var en fredsreligion, att muslimer som grupp inte utgjorde fienden och att demokrati i den muslimska världen var det bästa sätt att långsiktigt avväpna den militanta islamismen.

Idag vilar det på europeiska ledares, och europeisk medias ansvar att föra debatten om islamfobi i rätt riktning - genom att förmå att göra den enorma och mycket viktiga distinktionen mellan Breivik och dennes agerande, och alla tusentals fredliga demokrativänner som är kritiska till islam, men inte i något avseende - vare sig öppet eller underförstått - stöder, förespråkar eller önskar våld. Den distinktionen klarade USA av att göra efter 9/11 - det ska nu bli mycket intressant att se i vilken utsträckning SVT klarar den balansgången.

Men morgondagen i sig är i första hand givetvis en minnes- och en samlingsstund. En stund att minnas den enorma tragedi som utspelades för ett år sedan, de unga människor som dödades och deras anhöriga. Men också en stund att samlas, där politiska partier och ideologer oavsett politisk kant, givetvis kan stå tillsammans enade om att göra allt för att bygga upp, inte bryta ner, människors liv och tillvaro: oavsett om dessa är politiska meningsmotståndare, religiösa minoriteter eller ideologiska polemiker.

Olika politiska åsikter, skild religionstillhörighet och skilda ideologiska spektrum inom demokratins gemensamma ram, utgör själva innebörden av det öppna samhälle vi demokratiska nationer förespråkar. Vår form av samhällskick handlar inte om politisk, ideologisk eller religiös likriktning, utan om att vi alla - trots olika politiska åsikter, ideologier eller religioner likväl ska kunna leva i fred och frihet tillsammans. Och för alla som förespråkar sådana samhällen är våld mot meningsmotståndare givetvis aldrig någonsin acceptabelt.

De sakerna är förhoppningsvis vad den här dagen, de politiker som talar, och de reportrar och tyckare som kommenterar, kommer att påminna oss om.

UPPDATERING: SVT återsänder norska NRK:s minnessändning, något jag inte insåg igår.

3 kommentarer:

Susanne sa...

Alqaeda har dödat tusentals oskydliga människor i sina vansinnesdåd (9/11, afghanistan och irak oräknat) och dödssiffran sammanlagt om man räknar alla andra som viftar med koranen är knappt man vill tänka på.

Sedan har vi ju mys-farbrorn i syrien som river av "en breivik" var och varannan dag nuförtiden, men vänstermedierna låtsas som om det regnar.

Sedan har vi ju tankegodset (populärt ord) som givit oss Pol Pot, Mao, Stalin, Lenin..stora ledare som orsakat offer uppåt 100 000 000 (hundra miljoner). Deras tankegods finns representerat i vår riksdag än i dessa dagar och de hedras med bild både i demonstrationer och på väggarna på kommunisternas partihögkvarter.

Breiviks dåd å andra sidan är det ingen som försvarar, ingen som ursäktar. Inga riksdagspartier som hedrar, inga "källar-kyrkor" som "avslöjas" eller "försäger" sig.

Nu samlas vänsteretablissemanget och firar, krönikor skrivs och uttalanden görs. Man hade knappt utnyttjat de döda offren mer om man hade grävt upp dem och paraderat runt dem. Att plocka politiska poäng på denna tragedi är motbjudande, men vad är att förvänta från vänstern.

Ronie Berggren sa...

Jag håller helt med om alla de sakerna.

Såg just klart minnessändningen från Norge. Den var däremot väldigt bra, och den enda politisering som fanns var när "vår egen" Mikael Wiehe skulle sjunga, och denne strax innan sitt framförande sa:

"Jag är så klart mycket hedrad av att bli hitbjuden idag. Noterar att den svenska statsministern inte är närvarande."

Jag personligen anser att Fredrik Reinfeldt inte alls varit någon speciellt bra representant för Sverige ifråga om stödet (om än bara ett symboliskt sådant) till Norge.

Men för den sakens skulle hade man inte behövt politisera minnesdagen på det sätt som Wiehe med sitt uttalande gjorde. Han kunde ha sagt att han var glad för att Mona Sahlin och Stefan Lövén närvarande i egenskap av hela Sveriges representanter. Men icke.

susanne sa...

wiehe också.. skönt att jag undvek sändningen.

mikael wiehe är ett bra exempel på varför vänstern har noll och ingen trovärdighet vad gäller att spela offerkoftor. Hans våldsförhäligande sånger om att mörda politiska motståndare är finkultur. Just det.

Skär dom i bitar..slå in dom i paket...sätt upp en galge på närmsta torg..

Sjöng han den sången i Norge idag tro?