tisdag 24 juli 2012

Oswaldo Payá död och KDU-ordförande skadad på Kuba

Oswaldo Payá - en av Kubas mest kända regimkritiker - dog i förrgår i en bilolycka (tillsammans med en annan dissident: Harold Cepero Escalante) på vägen mellan Bayamo och Las Tunas i Granmaprovinsen, 75 mil öster om Havanna i går efter att bilen kolliderat med ett träd, skriver SVD. Hans dotter Rosa Maria Payá tror dock att bilen rammades, och att han på så sätt mördades.

Med i fordonet fanns också kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Aron Modig, som tillsammans med en spansk medresenär skadades, men under omständigheterna klarade sig ganska bra. Och han kommer förmodligen att snart delge sin syn på händelsen, och kommer i sällskap med Sveriges Kuba-ambassadör redogöra sin vittnesskildring för polisen.

KDU har länge engagerat sig för demokratirörelsen på Kuba, vilket också var Modigs syfte med besöket:

- Modig befann sig på Kuba för att visa sitt stöd för den kubanska demokratirörelsen, säger generalsekreteraren Kalle Bäck.


Även om dödsorsaken inte är klargjord, så har fruktan nu spridit sig bland andra regimkritker. DN skriver här om den saken och citerar dissidenten och ekonomen Martha Beatriz Roque:

– Han hade sagt att de skulle döda honom. Och detta var hans tredje olycka i år. Vi är alla i fara.


Från amerikanskt håll kom också snabbt kondoleanser. Vita Huset meddelade:

"The President's thoughts and prayers are with the family and friends of Oswaldo Payá, a tireless champion for greater civic and human rights in Cuba,” the White House Press Office said in a statement. “The United States will continue to support the Cuban people as they seek their fundamental human rights."


Och såväl Mitt Romney som den kuban-amerikanske republikanske senatorn Marco Rubio manade till internationellt tryck om en riktig utredning av händelsen.

Att Aron Modig klarade sig så pass bra är givetvis mycket lättande. Oswaldo Payás bortgång är dock ytterst beklaglig. Jag kan inte särskilt mycket om denne man, mer än att han var en viktig röst för Kubas demokratirörelse. Men SVD skriver:

Payás demokratikamp belönades 2002 med Sacharovpriset för mänskliga rättigheter, EU:s förnämsta pris för människorättskamp vilket delas ut av EU-parlamentet. Priset har sitt namn efter fysikern Andrej Sacharov som stred för demokratisering av dåvarande Sovjetunionen.

Tjeckiens förre president Vaclav Havel nominerade kubanen två gånger till Nobels fredspris.

- Han var en av de ledande förkämparna för mänskliga rättigheter och demokrati. Det är en tragedi, en förlust för Kubas folk, en förlust för världen, säger utrikesminister Carl Bildt på väg in till ett toppmöte i Bryssel.


Källor: SVD, Fox News, DN

Se även tidigare inlägg:

Påvens besök i Kuba 20120329

Inga kommentarer: