tisdag 19 februari 2013

Adam Lanza ville slå Breiviks rekord

Adam Lanza - gärningsmannen bakom skolmassakern på Sandy Hook Elementary i Newton, Connecticut - inspirerades av den norske mördaren Anders Behring Breivik och önskade också slå dennes dödssiffror på de 77 människoliv, som togs den 22 juli 2011. Det var också därför Adam Lanza valde Sandy Hook Elementary, eftersom skolan var den lättaste måltavlan med mest antal människor.

CBS News skriver i denna artikel om nyheten, som med stor sannolikhet kommer att väcka debatten om Adam Lanzas motiv till liv igen. Man konstaterar också att han inspirerades av sina dataspel, som han hade många av och som han spelade i sitt mörka källarrum.

Lanza tycktes också betrakta dådet som ett dataspel och betraktade de dödade som "poäng" - han var enligt utredare också besatt av Breivik. De vapen han använde tillhörde hans mor (Som han också dödade) och tillsammans med henne hade han tränat att skjuta på skjutbana.

Detta bekräftar i princip allt som NRA:s CEO Wayne LaPierre talade om, i sitt tal efter dådet - där han betydligt mer detaljerat än Obama-administrationen och alla andra som var snabba med att diskutera dådet satte fingret direkt på problemet: (1.våldsmän likt Lanza väljer de platser där de ostört kan göra mest skada - varför det säkraste sättet att skydda skolor som Sandy Hook, vore med beväpnade vakter. (2. Media med sin egen otroliga besatthet av allt vad masskjutningar heter, skapar en kultur som gör att störda individer ser en snabb väg till berömmelse, och media ger också möjlighet för gärningsmän att inspirera andra potentiella galningar och bidrar därmed med att skapa copycats. (3. Därtill finns det en rad våldsamma dataspel där ute som i mycket större utsträckning än USA:s vapenlagar, bidrar till att sådana här saker sker (där håller jag ju som bekant inte med honom till fullo, men han hade i alla fall mer rätt än de flesta andra bedömare). Och de som inte tror att NRA är kompetenta eller seriösa, bör allvarligt talat tänka om. De har hanterat hela den här krisen bättre och vettigare än någon annan av de stora aktörerna.

Källa: CBS News

Se även tidigare inlägg:

Kvinnor - USA:s snabbast växande vapenägare 20130218

----------------

Wayne LaPierres tal efter dådet, som i sig är mer innehållsrikt än alla tal tillsammans som Obama hållit om detta ämne (och jag har sett de flesta):

NRA:s presskonferens efter massakern i Connecticut 20121221

Inga kommentarer: