måndag 25 februari 2013

Svenska succéer på Oscarsgalan

Oscarsgalan 2013 blev en svensk succé. Den svenske regissören Malik Bendjellouls dokumentärfilm Searching for Sugarman vann Oscar som bästa långfilmsdokumentär. Filmen handlar om sökandet efter en bortglömd rockartist, här är trailern:Framgången med "Searching for Sugarman", som är den första Oscarn för en helsvensk film sedan Ingmar Bergmans Fanny och Alexander 1982, har också skärpt fokuset ytterligare på det här med dokumentärfilmer, som för stunden tycks vara ett framgångsrecept i Sverige med Palme-dokumentären och nu denna Oscar.

Malik Bendjelloul var störst, men inte ensam svensk om att prisas. Oscar för bästa ljudredigering fick nämligen också mottas av två svenskar: Per Hallberg (och Karen M Baker) för den nya Bond-filmen ”Skyfall”, och Paul NJ Ottosson för Zero Dark Thirty.

Steven Spielbergs film om Lincoln fick två Oscars, för bästa scenografi och Daniel Day-Lewis för bästa manliga huvudroll som Abraham Lincoln. Steven Spielberg själv fick dock se sig snuvad på Oscar för bästa regi, för det priset gick istället till Ang Lee för dennes Life of Pi.

I mångt och mycket var det en väldigt amerikansk kväll (och faktiskt den första Oscarsgala jag följt i direktsändning i dess helhet), med många prisade politiskt amerikanska filmer. Och självaste Michelle Obama introducerade Oscarn för bästa film - vilket blev Ben Afflecks Argo - filmen om en underrättelseoperation i efterdyningarna av gisslandramat på den amerikanska ambassaden i Teheran 1979. Men det går inte att komma ifrån att kvällen i mångt och mycket också kändes väldigt svensk, vilket var riktigt häftigt.

Och den känsla som man haft de senaste åren när man följt amerikansk filmproduktion är att det finns ett stort intresse för just Sverige och för svenska skådespelare. En känsla som på alla sätt bekräftades under gårdagen. Här är hursomhelst Michelle Obama när hon i sällskap med Jack Nicholson introducerar de nominerade vinnarna för bästa film:Adele framförde förövrigt också Skyfall - som i mitt tycke nog är den bästa av många bra Bond-låtar:Källor: SVD, DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Politiska filmer på Oscarsgalan 2013 20130224

Inga kommentarer: