söndag 17 februari 2013

Fox News konfronterar vänsterprofessor

En professor på West Liberty University i West Virginia förklarade för en tid sedan att hennes elever inte fick använda Fox News (eller underhållnings/satir-nätverket The Onion) som källa, men om de nödvändigtvis behövde, så föredrog hon The Onion framför Fox News.

Detta väckte snabbt reaktioner, och här intervjuar Fox News Megyn Kelly universitetets rektor om professorns beteende:Fox News är en utmärkt nyhetskanal - av precis samma kvalité som NBC News (Som också är en utmärkt sådan). Jag har dagligen följt såväl NBC News som Fox News sedan 2008 (och mer sporadiskt i 8 år innan dess) - och båda utgör ett utmärkt alternativ till mer allmänprofilerad media som te x CNN, CBS eller ABC - och public-service-PBS.

Vad exemplet ovan visar är inte på ett trångsynt Fox News, utan på en trångsynt vänsterakademiker - störd över att sådana som med all sannolikhet utmanar hennes världsbild - tillåts komma till tals på ett sådant sätt som Fox News lyckas med, vilket i sig bevisar den otroliga vikten av att ett nätverk som Fox News faktiskt finns.

USA:s medialandskap är avsevärt mycket mer transparent än det svenska - och Fox News har de senaste 15 åren bidragit till att skapa ett ännu öppnare, inte mer stängt USA. I USA har kanalen utmanats, inte minst från liberalt håll - vilket inte är förvånande. Och häromåret gick även Obama-administrationen in i en konfrontativ duell med Fox News (en duell Obama-administrationen förlorade, och sedan dess har man hållit relativt låg profil och numera intervjuas också varenda topp-demokrat inklusive Obama själv på Fox).

Att amerikanska politiker, och amerikansk opinionsbildande media, tar ton mot det ena eller andra hållet är dock förstås inte förvånande. Vad som däremot är förvånande (eller man skulle åtminstone önska att det vore förvånande) är att Fox News även i svensk media nästan alltid skildras som något "udda" eller "extremt" i det amerikanska medielandskapet, och då oftast av journalister som kan nada om Fox News; som inte följer nätverket dagligen, som aldrig lyssnat på amerikansk talk-radio, och som inte förstår eller delar ett uns av sympati för den amerikanska konservatismen. Låt mig ge ett exempel. För något år sedan började jag läsa den svenske journalisten Sören Sommelius bok om Martin Luther King Jr; "Från King till Obama", och i boken skriver denne i förbifarten följande:

“På rummet låter jag flåsiga Fox News Channel stå på. Världen utanför USA finns inte. Fox ger mig ont i huvudet, så mycket svada, så många flosker och till råga på allt är det här en av USA:s mest sedda kabeltevekanaler.”


Ett uttryck som visar på total avsaknad av insikt i såväl amerikansk media som amerikansk konservatism, och som andas samma insnöade vänstertrångsynthet som professorn i klippet ovan. Jag är inte alltid någon vän till NBC:s opinionsbildande vänsterreportrar som Rachel Maddow (och innan henne givetvis den nu sparkade Keith Olbermann) men jag tycker likväl att NBC News är ett högkvalitativt nätverk, av betydligt större klass och kvalité än något svensk media har att erbjuda, och det skulle aldrig falla mig in att beskriva NBC på samma sätt som Sommelius - i sin tragiska kombination av trångsynthet och okunskap - beskriver Fox.

Här är ett annat exempel från SVD, när dess journalist Olof Jönsson utifrån, tro det eller ej - Media Matters - i en rikstäckande "objektiv" svensk dagstidning sedan drar slutsatsen att Fox manipulerar nyheter. Rubriken lyder: Fox klippte om Obamas tal – förstörde hans skämt. Han menar sedan att Fox News "ertappats" med att klippa om ett av Obamas tal, vilket förstås inte var fallet - vad gänget på Fox and Friends gjort, var bara att driva lite med Obama - på ett öppet och tydligt sätt - något Media Matters givetvis inte brydde sig om, och som den svenske journalisten inte ens förstod (läs gärna hela min kommentar). Vad som gör just denna episod lite ironisk, är att SVD för några veckor sedan skrev följande om när Nordkoreas statsmedia tog The Onions nyhet om att ha utsett Kim Jong Un- till världens sexigaste man på allvar (vilket givetvis också var just -ett skämt-), något SVD i det fallet faktiskt förstod och skrev så här:

Humortidningen The Onion har på sin webbplats en artikel som utser den nordkoreanske envåldshärskaren Kim Jong-Un till ”sexiest man alive” 2012.

...Ironin tycks inte ha nått kinesiska Folkets Dagblad med en upplaga på flera miljoner. På sin engelskspråkiga webbplats People´s Daily Online skriver tidningen om utmärkelsen som en nyhet.


Nordkoreansk media förstod inte humor, och i ett tidigare skede gjorde inte SVD det heller. Men däremot lyckades man i alla fall - i motsats till Nordkoreas mediamaskineri - förstå att The Onions artikel var satir. Slutsatsens vi kan dra är således att SVD i alla fall är bättre än Nordkoreas People´s Daily Online.

SVD-artikeln är ännu ett exempel dels på svenska journalisters allmänna okunskap - och dels på hur svenska journalister har en tendens att betrakta liberal amerikansk media som "fakta" medan man däremot betraktar högernätverk som lurendrejare, vilket sedan när detta levereras i svensk tappning marknadsförs under den svenska journalistikens "objektiva täckmantel", trots att förmedlingen ifråga kommer direkt från liberalt (opinionsbildande) amerikanskt håll.

Rupert Murdoch har helt uppenbart inte lyckats med allt - men Fox News har blivit en succé, och gjort USA till ett öppnare samhälle. Och förhoppningsvis kan Fox indirekt också bidra till att öppna upp även det än mer insnöade svenska medialandskapet.

Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

Vinklad USA-rapportering och svensk Public Service 20110401

Samt om Fox News:

Vita Husets krig mot Fox News - del 2 20091113

Vita Husets krig mot Fox News - del 1 20091023

Hugo Chavez kör över Fox News-reporter 20090929

Charles Krauthammer prisar Fox News 20090619

Inga kommentarer: