fredag 22 februari 2013

USA eskalerar drönarna i Afghanistan och Afrika

USA:s användning av drönare ökade med 72% mellan 2011 och 2012 - då 506 drönarattacker ägde rum i landet. Drönarna utgör fortfarande en mycket liten procentuell del av USA:s övergripande luftattacker, men men ökningen väntas fortsätta i takt med att närvaron av amerikanska soldater i landet minskar, i enlighet med Obamas policy om mindre amerikansk truppnärvaro tills det fullbordade uttåget 2014. Los Angeles Times skriver här om saken.

Drönarna skapar möjlighet att kunna fortsätta operationer som annars inte hade fungerat i takt med allt färre piloter, baser och soldater i landet. Men operationerna är inte riskfria, vilket visat sig inte minst de gånger civila dödats i drönartillslag riktade mot taliban- och Al Qaida-ledare. Förra året beordrade dock befälhavaren för koalitionsstyrkorna, general John R. Allen att luftangreppen mot tätbefolkade områden skulle minskas och 2012 minskade också NATO:s civila dödssiffror med hela 42%.

De som försvarar bruket av drönare förklarar dock att dessa i mycket mindre utsträckning riskerar att träffa civila än bemannade flygplan gör. Drönarna kan nämligen övervaka sina måltavlor under mycket längre tid, och använda mer begränsad ammunition.

Obama-administrationen har dock kommit att få skarp kritik för sitt breda användande av drönare, och tisdags hävdade den republikanske senatorn Lindsey Graham att 4700 personer dödats av drönare - vilket är den första uppskattade siffran att offentliggöras om drönarnas dödstal.

Drönarna används också på olika sätt. I Afghanistan används drönare ofta av Pentagon för att backa upp markstyrkor, medan CIA däremot använder sig av drönare på platser som Jemen och Pakistan för att slå ut terroristledare.

Men Obama-administrationen ämnar också expandera bruket av drönare i Afrika, och bygga en drönarbas i Niger. Något Washington Post skriver om i denna artikel.

Obama lät tidigare idag meddela Kongressen att USA skickat 100 soldater till Niger för att sätta upp drönarbasen för att med hjälp av den kunna spionera på Al Qaida-krigare i Sahara. Soldaterna som är ditskickade är beväpnade för självförsvar och ska också bistå Frankrike i dess kamp mot islamisterna i grannlandet Mali.

USA har tidigare meddelat att de inte ämnar skicka soldater till Mali, men USA har likväl i allt större utsträckning kommit att dras i operationerna från luften. En drönarbas i Niger fyller också ett svart hål för Pentagon, vars baser i Östafrika och Sydeuropa inte täcker Sahara.

Källor: Los Angeles Times, Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Drönarna är här för att stanna 20130218

Inga kommentarer: