söndag 24 februari 2013

Politiska filmer på Oscarsgalan 2013

Ikväll går den 85:e Oscarsgalan i ordningen av stapeln. Svenske Malik Bendjellouls Searching for Sugar Man har en Oscarsnominering som bästa dokumentär. Det finns dock en hel del konkurrenter till det svenska hoppet, något SVD här skriver om, och här har SVD också en chattlogg med Malik Bendjelloul. Denne är dock inte ensam svensk om möjligheten att föräras, här har SVT hela listan på Oscarsnominerade där de specifika svenskarna också nämns.

Men bland årets nominerade filmer finns också många som inte är direkta dokumentärer men likväl historiska spelfilmer med ett starkt amerikanskt politiskt innehåll. Dels Ben Afflecks film Argo - som handlar om en episod av det iranska gisslandramat på amerikanska ambassaden i Teheran 1979. Därtill givetvis också Zero Dark Thirty om underrättelsearbetet som ledde fram till dödandet av Usama Bin Laden. Quentin Tarantino finns också med, och hans film Django Unchained är givetvis en fiktiv berättelse genomsyrat av vackert artistiskt våld, men skildrar många situationer som tragiskt nog inte är fiktion, i form av de svarta slavarnas många gånger grymma öden i de amerikanska sydstaterna. Och i det historiska sammanhanget passar sedan givetvis Steven Spielbergs film Lincoln in, med Daniel Day-Lewis i huvudrollen som den amerikanske presidenten som en gång för alla satte stopp för slaveriet.

Om Abraham Lincoln och Steven Spielbergs film om denne, handlar förövrigt vår senaste podcast, som ger en hel del informativ såväl bakgrunds- som omkringliggande kunskap om filmen. En podd som kan rekommenderas inför den uppkommande filmkvällen.

Här har Fox News också ett inslag där vinnarna till årets Oscars tippas:Se även tidigare inlägg:

Podcast 17: Abraham Lincoln - i historien, samtiden och i Steven Spielbergs film 20130220

Tarantino vägrar besvara våldsfrågor 20130112

"Zero Dark Thirty" - Ny film om jakten på Bin Laden 20121212

Ben Affleck om "Argo" 20121012

Inga kommentarer: