För inte alltför längesedan var Virginias guvernör Bob McDonnell en av de hetaste republikanska namnen, en möjlig presidentkandidat och sedan en möjligt VP-kandidat. Det senaste året har han dock varit indragen i en ekonomisk skandal, många utanför delstaten inte är alltför välbekanta med.
McDonnell har haft en ren bakgrund utan fiffel, men Washington Post har uppdagat en nära ekonomisk relation med Star Scientifics CEO Jonnie Williams som gett en rad gåvor till McDonnell-familjen, inklusive en check på 120,000 dollar till Maureen McDonnell, en rolex för 6,500 dollar etc. McDonnell har hävdat att några lagar inte brutits eftersom man får ta emot gåvor av det slaget i Virginia, däremot redovisades inte gåvorna offentligt -vilket behöver göras- och en federal utredning är på väg för att utreda om gåvorna kan betraktas som politiska mutor. I det pågående guvernörsvalet för att efterträda honom har även den republikanske kandidaten Ken Cuccinelli tagit avstånd från McDonnells förehvanden.
McDonnell har nu förklarat att han ämnar återlämna alla gåvor, och bett om ursäkt för att brutit förtroendet hos många. Här ett inslag om skandalen:
Och här har Melissa Harris-Perry på NBC:s Rachel Maddow Show ett inslag om McDonnells förehavanden:
Lon Snowden - Edward Snowdens far - som är kritisk till att han son skulle kunna få en rättvis rättegång i USA, vill likväl inte jämföra sin son med Bradley Manning, då han anser att hans egen son agerade med mer integritet i sitt avslöjande. Likväl försvarar han också till viss del Manning (som hans son Edward Snowden såg upp till) och säger att många har glömt den video Manning först släppte där man ser två Reuters-reportrar bli skjutna och två barn.
Själv instämmer jag i att de två fallen skiljer sig åt. Snowden är i grunden just en visselblåsare som avslöjade ett massövervakningsprogram USA infört i hemlighet - medan Manning (helt oavsett vad han inspirerat) avslöjade direkta militärhemligheter han inte var befogad att avslöja, och som det heller inte fanns någon direkt moralisk legitimitet i att släppa, eftersom de faktiskt inte avslöjade någon amerikansk folkmordskomplott sanktionerad av den militära ledningen. Manning hjälpte inte, utan försvårade bara USA:s arbete för att stabilisera Irak. Och även om hans syfte inte var att hjälpa USA:s fiender så blev det i viss mån konsekvensen (men, eftersom han inte lyckades avslöja någon ondskefull amerikansk komplott så hjälpte läckan givetvis USA:s försvarare också - mot Irakkrigets vänsterkritiska fantasiteoretiker).
Wikileaks grundare Julian Assange har skickat ett videobudskap med anledning av domen mot Bradley Manning där han försvarar Mannings visselblåsande och kritiserar Obama-administrationens kamp mot dessa:
Senaten godkände igår James Comey som ny chef för FBI där han kommer att efterträda Robert Mueller som varit FBI-chef ända sedan september 2001. Här rapporterar NBC:
Bradley Manning - som under sommaren genomgått rättegång för att ha avslöjat amerikanska militärhemligheter som senare publicerades via Wikileaks - dömdes idag av en militärdomstol på 19 av 21 åtalspunkter, bland annat för spioner. Han friades dock på den allvarligaste åtalspunkten om att ha bistått fienden, där en fällande dom hade kunnat ge honom livstids fängelse.
Han har dock med all sannolikhet likväl många år i fängelse framför sig - straffet kommer att meddelas imorgon. Här ett inslag från NBC:
Hungerstrejken bland fångar i Kalifornien har väckt en välbehövlig debatt till liv: debatten om isoleringsceller. Scientific American har här en läsvärd artikel om bruket av isoleringsceller i USA.
80 000 människor hålls enligt den senaste statistiken inlåsta i isoleringscell i USA, där de spenderar 22-24 timmar per dygn i små celler med i princip obefintlig kontakt med andra människor. Många gånger tillhör dessa heller inte de allra värsta av fångar, så som våldtäktsmän och våldsamma personer utan småbrottslingar och illegala invandrare - och en del helt enkelt som ett sätt att "skydda dem" från andra fångars våldsamheter. Somliga hålls i isoleringsceller i årtionden.
I isoleringscellerna utvecklar dessa i sin ensamhet många psykiska sjukdomar med hallucinationer, psykoser och annat - och hälften av alla självmord i amerikanska fängelser sker i isoleringsceller.
I amerikansk historia förstod man tidigt problematiken med att isolera fångar från omvärlden. 1890 tog sig Högsta Domstolen an ett fall med en man som mördat sin hustru, och som suttit isolerad. Domarna noterade:
“a considerable number of the prisoners fell, after even a short confinement, into a semi-fatuous condition, from which it was next to impossible to arouse them, and others became violently insane; others still committed suicide, while those who stood the ordeal better were not generally reformed, and in most cases did not recover sufficient mental activity to be of any subsequent service to the community.”
Mer än hundra år senare tycks detta ha glömts bort, och isoleringscellerna används mer än någonsin. Det mångfaldiga bruket av isoleringsceller började efter att en vit-makt-fånge mördade två fängelsevakter i ett federalt fängelse i Marion, Illinois 1980. Därefter började man på många håll isolera de våldsammaste fångarna - fortfarande vet man dock inte om isoleringsceller leder till mindre våld. Mycket tyder på motsatsen. Därtill isoleras alltså också tusentals icke-våldsamma fångar.
Artikeln avslutas sedan med att konstatera att isoleringsceller är något grymt och inhumant, och dessutom något kontra-produktivt och en metod USA snarast bör begränsa - något jag helt håller med om.
Republikanerna är splittrade ifråga om NSA:s övervakning, där Rand Paul givetvis är en av de tydliga och konsekventa kritikerna. Häromdagen tog dock New Jerseys guvernör Chris Christie ton mot Rand Pauls ståndpunkt, något Chris Matthews här påminner om på NBC:
Här intervjuas Rand Paul på Fox News, där han försvarar sin kritik mot NSA och kommenterar den kritik han fick av Chris Christie.
Själv stöder jag USA:s neokonservativa falang, men anser likväl att Rand Paul är en av USA:s bättre republikanska politiker - med en konsekvens i sina resonemang som partiet inte sett på länge.
Reza Aslan - muslim och religionshistoriker - har skrivit en bok om Jesus: "Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth" där han ur ett religionshistoriskt perspektiv ifrågasätter vissa religiöst etablerade sanningar om Jesus: dels den kristna tron på jungfrufödseln, som han inte anser vara trovärdig - men också den muslimska tron på att Jesus inte blev korsfäst, en föreställning han också är skeptisk till.
Jag har inte läst boken (däremot en annan bok av honom) men här intervjuas han på Fox News, där han konfronteras med frågan varför han i egenskap av muslim vill skriva en bok om Jesus - vilket han försvarar med att hävda att han skriver i egenskap av religionshistoriker, inte i egenskap av muslim.
Intervjun utlöste en Twitter-storm, där man menar att Fox gått alldeles för hårt åt Reza Aslan, något CNN här rapporterar om:
Jag anser för egen del att Reza Aslan är väldigt överhypad, och hans betoning av sina akademiska bedrifter är inte speciellt imponerande. Däremot har Aslan givetvis rätt i att man som muslimsk akademiker naturligtvis kan skriva en objektiv bok om Jesus - där man på akademiska grunder ifrågasätter vissa etablerade sanningar.
Det stora problemet har ingenting med Reza Aslan eller dennes bok att göra, utan med det allmänna medieklimatet - där en kritisk bok om Jesus av en muslimsk författare överlag betraktas som något helt problemfritt (med Fox News som enda undantag) - medan det omvända däremot betecknas som islamofobiskt.
Den konservative, katolske islamkritikern - och islamologen Robert Spencer - har för sin del skrivit en kritisk bok om Mohammed, där han ifrågasätter trovärdigheten i Mohammeds själva existens: "Did Muhammad Exist?: An Inquiry into Islam's Obscure Origins" - jag har inte läst just den boken av Spencer men däremot de flesta andra böcker han skrivit, och allt han skriver är minst lika kvalitativt som det jag läst av Reza Aslan. Trots detta avfärdas Robert Spencer nästan i alla mainstream-sammanhang som just en islamofob, pg a att han lyfter fram kritiska ståndpunkter mot islam och inte anser att alla religioner är likadana.
Reza Aslan borde inte ha ifrågasatts på det sätt han gjorde på Fox News, men i det medieklimat som råder är det likväl bra att Fox News går emot mainstream-medias ensidiga ström av likriktad mediebevakning. För utan Fox och intervjuer som denna hade vindarna bara blåst åt ett enda håll.
UPPDATERING:
Här har Robert Spencer en utmärkt kommentar till Fox-intervjun med Reza Aslan. Spencer förklarar dels att Aslan var oärlig gällande sina akademiska meriter - men konstaterar också att han själv har exakt samma grad av akademiska meriter som Aslan.
UPPDATERING:
Här har Fox News en artikel om Reza Aslans synnerligen omogna tweets, bland annat till Robert Spencer, om vilken Aslan skriver:
“Dear Robert Spencer. Stop begging for my attention. I’ll never take U seriously. P.S. I don’t think UR fat & gay. I think UR fat & stupid.”
Fler av Aslans tweets kan läsas på The Blaze - det han skriver talar för sig själv, och att denne man numera hypas av otaliga människor runtom i världen (varav de flesta förmodligen aldrig ens läst något han skrivit) säger en hel del om hur lätt det är att att manipulera fram ett mediadrev.
Utan att följa Fox-reportern Lauren Greens Twitter-konto kan jag likväl nästan garantera att hon inte uttrycker sig som Aslan gör. Och vad detta visar är att det vänsterliberala mediadrevet gärna gör en höna av en fjäder, om det sker till konservativa opinionsbildares nackdel - men däremot gör motsatsen vid omvända förhållanden.
En av USA:s mest välkända krigsveteraner - Col. Bud Day, som var medfånge i Vietnam tillsammans med John McCain, avled i lördags den 27 juli vid 88 års ålder. Här rapporterar NBC om hans bortgång:
Bortsett från sin militära karriär stödde han John McCain i dennes presidentkampanjer såväl år 2000 som 2008 - 2004 var han också medverkande i Swift Boat Veterans, den veterangrupp som kritiserade demokraternas presidentkandidat John Kerry. John McCain höll häromdagen följande tal i Senaten efter sin väns bortgång:
Bill och Hillary Clinton, som vist nog undvek att ge Anthony Weiner sitt stöd i New Yorks guvernörsval, betackar sig nu för jämförelse med Weiner-paret. Anthony Weiners kampanjmanager avgick igår, Weiner själv har fallit från första till fjärde plats sedan de nya skandalerna uppdagades. Här rapporterar Andrea Mitchell på NBC om Clinton-parets syn på Weiner:
Det här med drive-in-biografer är förstås helcharmigt - men likväl inget jag trodde fortfarande existerade (inte ens i USA). Det gör det dock och i år är det 80 år sedan den första Drive-In-bion öppnade i Pennsauken i New Jersey (nuförtiden finns emellertid inga drive-in-biografer kvar i delstaten).
Som mest fanns i USA kring 4000 drive-in-bio-ställen 1958, idag finns 360 kvar (och på somliga ställen på landsbygden är de fortfarande populära). De kvarvarande biograferna har emellertid stött på problem och är nu också de utdöende pg a att de inte hängt med i teknikutvecklingen och låtit införa digitala system, något Washington Post här skriver om. 35mm-filmerna är helt på väg att upphöra, men för många kvarvarande drive-in-biografer är det helt enkelt för dyrt att skaffa digitala system.
Men för dem som klarar sig igenom denna senaste kris, så verkar hoppet inte vara ute; det finns nämligen mycket nostalgi till det tämligen tidstypiska fenomenet, och även om det är enklare att hyra en film online, så medför drive-in-biograferna en känsla kring filmtittandet som man bara kan få på plats. Här ett nostalgiklipp jag hittade på YouTube:
Själv har jag förstås aldrig varit på någon drive-in-biograf. Men det vore intressant att veta om de finns - eller åtminstone har funnits - här i Sverige.
Detta år kommer naturligtvis president John F. Kennedy att uppmärksammas lite extra eftersom det i år blir 50 år sedan han sköts ihjäl den 22 november i Dallas, Texas. Nu har Kennedy-centret också offentliggjort ett nytt videoklipp från Kennedy-familjen, när de semestrar tillsammans sommaren 1963. Här rapporterar NBC:
Den ateistiska organisationen Freedom From Religion Foundation hotar stämma ett Förintelse-monument i Ohio för att de har en Davidsstjärna på byggnaden, som de menar bryter mot Konstitutionen. Här kommenterar Jordan Sekulow - från den kristna organisationen American Center for Law and Justice - saken, och förklarar varför ateist-organisationen har fel:
Fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna har återupptagits, något USA:s utrikesminister John Kerry häromveckan förklarade och nu framstår planerna mer konkret: De båda parterna ska träffas redan idag i Washington DC för att börja överlägga tillsammans. Här rapporterar Fox News om saken:
Utgångsläget för förhandlingarna är inte de bästa, men bara att de kommit igång måste ses som en framgång för USA:s nytillträdda utrikesminister John Kerry.
Påve Franciskus veckolånga besök i Brasilien, världen största katolska land, där katolska kyrkan dock fått se stor konkurrens från protestantism och sekularism, har avslutats och betecknas som en stor framgång för Vatikanen. Här sammanfattas påvens besök i landet:
Påve Franciskus har en mer praktisk och direkt framtoning än sin företrädare Benedict XVI - och förmodligen är just det vad som behövs i klassiska katolska länder som Brasilien där katolska kyrkan på allvar utmanats bland annat av en väldigt jordnära och folklig evangelikal protestantism, medan katolicismens styrka i ett sekulariserat väst däremot är katolska kyrkans intellektuella arv, vars grund är betydligt starkare än något protestantismen har att komma med.
Rick Warren - pastorn i den evangelikala Saddleback Church i Kalifornien, som gjort sig känd för nära band till såväl president Bush som president Obama - drabbades av djup sorg härom månaden när hans son Matthew tog livet av sig i april. Idag höll han sin första predikan sedan sonens bortgång. Här ett inslag om sonens bortgång från CNN:
Veckans ABC This Week handlar om bankrutten i Detroit, något finansminister Jack Lew kommenterar, samt om nya uppgifter från Glenn Greenwald om NSA och Edward Snowdens avslöjanden. Därtill diskuteras också de nya avslöjandena om Anthony Weiners fortsatta sexskandaler, som med all sannolikhet nu satt punkt för hans politiska karriär en gång för alla.
Ett nytt slag om budgeten står i återkommande ordning för dörren med en dragkamp mellan Vita Huset och GOP:s intressen. Obamas finansminister Jack Lew pratar om Obamas budget, och den republikanske senatorn Mike Lee från Utah om republikanernas ekonomiska planer, och annat:
Nidal Hasan - mannen som ett jihaddåd 2009 skjöt ihjäl 13 amerikanska soldater på militärbasen Fort Hood - har släppt ett meddelande till Fox News, där han beklagar sig för att ha stridit för USA och en makt som inte förespråkar den allsmäktige Allahs sharialagar. Meddelandet lyder bland annat:
“In the name of Almighty Allah, the most gracious and the most merciful, my name is Nidal Hasan, Major Nidal Hasan, and I would like to convey a message to the world,"
Och vidare:
“I would like to begin by repenting to Almighty Allah and apologize to the (Mujahideen), the believers, and the innocent. I ask for their forgiveness and their prayers. I ask for their forgiveness for participating in the illegal and immoral aggression against Muslims, their religion and their lands,”
Han skrev också:
“My complicity was on behalf of a government that openly acknowledges that it would hate for the law of Almighty Allah to be the supreme law of the land,"
I augusti börjar rättegången mot jihadisten. Här har Fox News ett inslag där ett av de överlevande offren från massakern kommenterar Nidal Hasans budskap:
Lyssna även på min intervju med min nätkompis Brian Baumgartner - Irakveteran som var bekant med en av dem som dog vid Fort Hood-massakern - om sina känslor när han hörde talas om massakern.
Veckans avsnitt av Meet the Press handlar om ekonomin, Obamas ekonomiska agenda för sin andra mandatperiod och den låsta politiken i Washington DC. Därtill diskuteras också nedröstandet av en begränsning av NSA:s verksamhet samt Anthony Weiners nya sexskandaler.
Washington Post skriver här om boken som verkar intressant då den täcker såväl Obamas presidentskap och omvalskampanj som den hårda republikanska primärvalsfajten.
Jag har inte läst någon bok alls om valet 2012 (Däremot en hylla av böcker om valet 12 år tidigare) däremot hängde jag med dagligen under hela presidentvalsprocessen, vilket sammanfattas ingående i våra poddar 0.1 - 14, som ger en övergripande -och- ingående bild av en av de mest spännande republikanska primärvalskampanjerna någonsin.
Situationen i Irak börjar alltmer likna ett inbördeskrig och gestalta sig på samma sätt som situationen såg ut kring 2005. Skillnaden är dock att då fanns amerikanska soldater där som lugnade situationen vilket inte finns nu - nu har Irak istället blivit USA:s nya "glömda krig" - som få längre bryr sig om, vilket överlag gäller hela regionen. Här diskuterar Chuck Todd på NBC saken tillsammans med Richard Engel:
Och här skriver Fox News också om hur militärexperter anser att USA lämnade Irak alldeles innan man kommit över den kritiska punkten, som hade kunnat göra landet verkligt stabilt.
“We left (Iraq) on the edge of being stable,” sa Lt. Col. Anthony Shaffer, fd militär underrättelsetjänsteman till Fox News.
Själv anser jag att Obama lämnade Irak för tidigt, och gjorde alldeles för lite i förhandlingarna med Iraks regering för att få stanna kvar. Om Irak går in i ett fullsakligt inbördeskrig, den upprättade demokratin faller och Irak får ett nytt tyranniskt och USA-fientligt styre, så kommer det ha berott på ett omvänt fel i motsats till Vietnam: i Vietnam styrde den republikanske presidenten Richard Nixon upp ett illa planerat och genomdrivet Vietnamkrig, som gjorde att USA kunde lämna Vietnam med vissa mål uppnådda (men nej, USA vann inte i Vietnam, som vissa högerkommentatorer gärna hävdar) - i Irak däremot schabblade Obama-administrationen bort de segrar och de mål Bush-administrationen faktiskt hade uppnått. Ett av mina starka argument till att stödja John McCain i presidentvalet 2008 (ett stöd jag gett sedan 2006) var att det förmodligen skulle behövas en republikansk administration till för att inte schabbla bort Irak, som skulle ta tid att få ordning på. McCain förlorade dock mot Obama - och Irak tycks med den valförlusten också gått en stor förlust till mötes.
Jon Stewarts Daily Show (där John Oliver tillfälligt ersatt Jon Stewart) tar sig an den nya sexskandalen med Anthony Weiner, och dennes problem med sin kandidatur som New York-borgmästare:
UPPDATERING: Här har RealClearPolitics också en artikel om hur Weiner nu fallit i opinionsmätningarna från första till tredje plats, från 25% stöd till 17% stöd. Väljarna var beredda att ge honom en andra chans, men verkar inte vara lika villiga att ge honom en tredje.
I idag demonstrerade tusentals människor runtom i Tyskland mot NSA:s övervakning, men också mot vad som verkar vara den tyska regeringens aktiva samarbete i övervakningsarbetet. Man visade också sitt stöd för Edward Snowden och Bradley Manning. Här ett inslag från Russia Today:
Representanthuset röstade ner förslaget om att begränsa NSA:s övervakning med bara 12 röster. NSA har också splittrat republikanerna (och demokraterna), och den senaste drabbningen har skett mellan Rand Paul (som är en tydligt ideologisk motståndare till NSA:s spaning) och Chris Christie, från den mer klassiskt konservativa fållan - båda är starka potentiella republikanska presidentkandidater inför 2016. Här rapporterar NBC om sammandrabbningen:
Obama talar denna om ekonomin, vilket också är temat för den talarturné han för närvarande genomför, och att politikerna i Washington DC borde fokusera mer på vad som gagnar medelklassen istället för allt annat.
Såren från Vietnam-kriget har börjat läkas, och USA har numera ganska god relation med kommunistnationen. Vietnams president Truong Tan Sang besöker för närvarande USA vilket är välkommet. Men under en presskonferens gjorde Obama ett mycket häpnadsväckande uttalande, där han förklarade att Vietnams kommunistmartyr Ho Chi Minh inspirerades av ingen mindre än Thomas Jefferson - vilket Obama givetvis i alla avseenden har helt fel i. Här rapporterar Fox News om saken:
Obama är ingen kommunist, han är född i USA och ur ett globalt perspektiv en av världens bästa ledare. Men det här var förmodligen ett av hans mer korkade uttalanden någonsin, och visar på antingen en extrem vilja att vara inställsam, eller en extrem historielöshet. Bådadera är ungefär lika eländiga. Med Obamas resonemang så kan man förstås säga att bara Ho Chi Minh inspirerades av Thomas Jefferson, det gjorde i så fall i lika hög grad Timothy McVeigh och Anders Behring Breivik - och alla andra som i otaliga sammanhang citerat Jefferson i sina egna syften. Parallellen är ungefär lika verklighetsförankrad som att Ku Klux Klan skulle vara inspirerade av Jesus.
Tänk om Obama skulle ha sagt detta typ i oktober 2012, ett klipp man i så fall skulle ha kunnat varva med en Romney-ad där denne försvarade USA:s insats i Vietnam mot franska vänsterstudenter.
Idag är det 60 år sedan Koreakriget avslutades, när FN:s styrkor under ledning av U.S. Army Lieutenant General William, Nordkoreas General Nam Il den 27 juli 1953 skrev under vapenstilleståndsavtalet.
Här rapporterar NBC inifrån Nordkorea, där de nordkoreanska krigsveteranerna hyllas:
Vad som är viktigast att uppmärksammas i Nordkorea är dock folkets enorma lidande under Kim Jong-dynastins tyranni. I Podd 20: Nordkorea - Folket bakom fasaden pratar jag om detta med Laura Welch, lärare i Sydkorea som träffat många nordkoreanska flyktingar. Jag diskuterar också boken "Flykten från läger 14".
Ariel Castro, den 53-årige man som höll 3 kvinnor i Cleveland fånga i ett årtionde, har gått med på en förlikning med åklagaren, han erkänner dådet och godkänner livstids fängelse utan möjlighet till benådning mot att slippa prövas för dödsstraff i en rättegång med 997 åtalspunkter. Nu döms han istället till livstid (eller mer exakt, 1000 års fängelse). Här har NBC ett inslag från rättegångssalen där Castro förklarar för domaren att han förstår och accepterar livstidsdomen:
President Obama har gett sig ut på en talarturné om ekonomin - och när Obama talar, i synnerhet när han talar om ekonomin, tenderar han att återfalla till sin pajkastande retorik från 2008. Bland annat avfärdade Obama GOP för att de fastnade i låtsas-skandaler. Så här sa han i förrgår vid ett tal i Illinois:
Skandalerna är dock inga påhitt - och ifråga om Benghazi har mer och mer grävts fram. Här har Fox News ett inslag om Obamas avfärdande av skandalerna där man konstaterar att i Benghazi fick verkliga människor faktiskt sätta livet till:
Här kritiserar också Rick Santorum presidentens avfärdande:
Vice-president Joe Biden är tillsammans med hustrun Jill sedan måndags på besök i Indien, där utrikesminister John Kerry var för en månad sedan - viktiga besök för att stärka relationen de två länderna emellan, och i höst kommer Indiens ledare Manmohan Singh att bjudas in till Vita Huset.
Biden är den första amerikanske vice-president att besöka Indien på 30 år. NBC skriver här om vad som gör relationen med Indien så viktig för USA (en vänskapsrelation som på allvar började under George W. Bush) - och sammanfattar att det rör sig om pengar, militär hårdvara och en tro på frihet inom båda länder, som tillsammans utgör världens två största demokratier.
Här ett inslag om Bidens besök:
Här också Bidens tal inför Bombay Stock Exchange i Mumbai om relationen mellan Indien och USA:
President Obama har inlett en talarserie om ekonomin. Paul Ryan - ordföranden för Representanthusets budgetkommitté och VP-kandidat 2012 - talar här på NBC, där han förklarar att kriget mot fattigdomen har misslyckats, och att man nu måste hitta nya vägar för att lyfta fattiga ur sin fattigdom.
Ett förslag om att begränsa NSA:s spaningsverksamhet har röstats ner i Representanthuset där 12 röster saknades för att få förslaget - som skulle ha stoppat NSA:s spaning mot icke-terroristmisstänkta amerikaner - godkänt.
Samtidigt fortsätter USA driva på för att få Snowden överlämnad och har nu skickat en formell sådan vädjan till Ryssland. Här har CNN också ett inslag om vilken skada Manning och Snowden egentligen har gjort?
Våldet har återvänt till Irak som fått uppleva en blodig sommar där människor dödats på nivåer man inte sett sedan 2008. Al Qaida har dessutom fritagit 500 fångar från det irakiska Abu Ghraib-fängelset, något NBC här rapporterar om:
Här skriver NBC också om amerikanska Irakveteraners reflektioner som börjar ifrågasätta om kriget verkligen var värt USA:s insats, nu när nya våldsspiraler börjar blossa upp.