måndag 29 juli 2013

Drive-In-biograferna finns fortfarande

Det här med drive-in-biografer är förstås helcharmigt - men likväl inget jag trodde fortfarande existerade (inte ens i USA). Det gör det dock och i år är det 80 år sedan den första Drive-In-bion öppnade i Pennsauken i New Jersey (nuförtiden finns emellertid inga drive-in-biografer kvar i delstaten).

Som mest fanns i USA kring 4000 drive-in-bio-ställen 1958, idag finns 360 kvar (och på somliga ställen på landsbygden är de fortfarande populära). De kvarvarande biograferna har emellertid stött på problem och är nu också de utdöende pg a att de inte hängt med i teknikutvecklingen och låtit införa digitala system, något Washington Post här skriver om. 35mm-filmerna är helt på väg att upphöra, men för många kvarvarande drive-in-biografer är det helt enkelt för dyrt att skaffa digitala system.

Men för dem som klarar sig igenom denna senaste kris, så verkar hoppet inte vara ute; det finns nämligen mycket nostalgi till det tämligen tidstypiska fenomenet, och även om det är enklare att hyra en film online, så medför drive-in-biograferna en känsla kring filmtittandet som man bara kan få på plats. Här ett nostalgiklipp jag hittade på YouTube:Själv har jag förstås aldrig varit på någon drive-in-biograf. Men det vore intressant att veta om de finns - eller åtminstone har funnits - här i Sverige.

Källa: Washington Post

Inga kommentarer: