tisdag 16 juli 2013

Varg Vikernes arresterad i Frankrike för planerat terrordåd

Varg Vikernes - känd för sitt enmansband Burzum och sin status som gammal "true" blackmetal-ikon - med kyrkbränder, ett mord och ett långt fängelsestraff i bagaget har sedan han frisläpptes från fängelset 2009 hållit en relativt låg profil. Åtminstone fram tills nu. Idag greps han nämligen av polis i Frankrike (där han är bosatt tillsammans med sin flickvän) för misstanke om ett planerat terrordåd.

Vikernes, som sedan han i slutet av 1990-talet lämnade sin blackmetal-satanism, är nynazistisk asatroende med en egen filosofi kallad Odalism, har under en längre tid stått under den franska säkerhetspolisens uppsikt och gripandet skedde efter att han flickvännen köpt ett antal vapen (lagligt, bör tilläggas, då hon är med i en vapenförening). Om några konkreta planer på ett riktigt terrordåd faktiskt existerar har ännu inte framkommit. Däremot har det spekulerats i att Vikernes möjligtvis skulle kunna planera ett dåd på tvåårsdagen efter Anders Behring Breiviks vansinnesmassaker på Utöya den 22 juli.

Vikernes fick under sin fängelsetid Anders Behring Breiviks numera omtalade manifest sig tillskickat. De två kommer dock inte från samma slags miljö - medan Breivik löst formats av kontra-jihadrörelsen med islam som det stora hotet mot Europa och kristendom, så är Vikernes mer hemstadd i den klassiska nynazistiska miljön där judar anses vara det stora hotet och i en rasorienterad nyhednisk miljö där kristendomen betraktas som den stora kulturella fienden. Vikernes har också kritiserat Breivik för att ha dödat norrmän (rasrena sådana får man förmoda) och för att ha missat judarnas roll i islamiseringen.

Det återstår som sagt att se om Vikernes verkligen planerade ett riktigt terrordåd, eller om den franska polisen bara ville ta det säkra före det osäkra och agera preventivt. Vikernes rasistiska filosofi är dock välkänd - och sägas bör att de flesta som gillar hans band Burzum inte delar Vargs religiösa eller ideologiska och politiska filosofi.

Själv skrev jag år 2001 min C-uppsats i religionshistoria om just Varg Vikernes och blackmetalmusikens då relativt nya nazistiska förgrening. En uppsats vid namn "Arisk Asatro inom Blackmetalkulturen: Från Wagner till Vikernes" - en uppsats som trots dess ålder i sammanhanget kan vara av visst intresse. Likaså givetvis vår 15:e podcast med min intervju med Mattias Gardell om Anders Behring Breivik-rättegången, den amerikanska och europeiska kontra-jihadrörelsen, Robert Spencer och den svenska islamdiskursen.

UPPDATERING:

Fransk polis har nu avslöjat att Vikernes greps pg a att han uttryckt sig hatiskt i ett blogginlägg - i kombination med att han mottagit Breiviks manifest och därtill lagligt köpt vapen. En arrestering på svaga grunder således.

UPPDATERING:

Vikernes nu frisläppt, men kommer ändå att åtalas för hets mot judar och muslimer.

Källor: NBC, SVT, SVD, DN, DN, DN

Se även tidigare inlägg:

Taake - Orkan 20120106

Inga kommentarer: