måndag 31 mars 2014

Ukrainas framtid osäker - rädsla för fortsatt rysk aggression

De ryska ambitionerna ifråga om övriga Ukraina är otydliga. Trupperna vid gränsen är dock oroväckande och Ukrainas styrkor försöker förbereda sig, något CNN här rapporterar om:



Här diskuteras situationen också av James Kirchick i samtal med KT McFarland på Fox News:



Här skriver CNN om hur Putin nu också pratat med Angela Merkel på telefon och beordrat åtminstone ett delvis ryskt tillbakadragande från gränsen mot Ukraina.

Se även tidigare inlägg:

Lindsey Graham om Putin och Obamas farliga balansgång 20140331

Lindsey Graham om Putin och Obamas farliga balansgång

Lindsey Graham intervjuas här av Katy McFarland på Fox News om Rysslands annektering av Krim och konstaterar att Putin måste betala ett pris för sitt agerande. Han förklarar också att det är fel av Obama-administrationen att nu hoppas på förhandlingar som förhindrar fortsatt aggression men ändå likväl passivt accepterat att Ryssland nu tagit Krim. En sådan inställning skickar ut enormt farliga signaler - inte bara till fortsatt rysk aggression, utan även till länder som Kina som kan komma att dra slutsatsen att de utan några större konsekvenser kan annektera omdispyterade öar i kinesiska havet och liknande.



Se även tidigare inlägg:

Medvedev besöker Krim 20140331

Klimathotet förvärras enligt ny rapport från IPCC

En ny stor klimatrapport från FN:s klimatpanel (IPCC) konstaterar att klimatförändringarna kan komma att leda till stora och drastiska förändringar.

Det är ungefär samma slutsatser som drogs i rapporten för sju år sedan, med skillnaden att det nu finns betydligt mer data att backa upp slutsatserna. Men fortfarande är inte alla ense om slutsatserna - en debatt om datan och om politik som präglat klimatdebatten i flera år.

Här berättar NBC om rapporten:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett inslag på CNN:



Klimatdebatten har präglats av allt för mycket politik. Världen måste givetvis ta klimatförändringarna på största allvar - IPPC och politiker med olika grumliga ideologiska motiv har dock inte alltid gjort den saken lättare. Klimatförändringar behöver uppmärksammas och bemötas i form av såväl grönare teknik som lokala arbeten i speciella krissituationer - men klimatförändringarna kan inte tillåtas bli en ursäkt för överstatlighet - vilket så ofta varit fallet i den här debatten (med Al Gores överpolitiska och väldigt dåliga- och demokrat-propaganda-film som exempel). Och just därför bör såväl de som varnar för klimatförändringarna som de som varnar för klimatalarmismen välkomnas i debatten.

Källor: SVD, DN, Washington Post, TIME

Se även tidigare inlägg:

Obama utfärdar exekutiv klimatkris-order 20131102

Ny klimatrapport från IPCC 20130927

-----------------

Realistisk internationalism – del 2: Vägen framåt för den globala miljöpolitiken 20110622

Jeb Bush - de republikanska donatörernas frontrunner

Morning Joe diskuterar här helgens republikanska Jewish Coalition i Kalifornien där en mängd republikaner bland annat träffade GOP-donatorn Sheldon Adelson, och man konstaterar att Jeb Bush var den som vann mest på mötet och den de stora republikanska donatörerna anser är den som har störst chans att besegra Hillary Clinton:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här ett inslag också på Fox News om uppslutningen som börjat bakom Jeb Bush:



Se även tidigare inlägg:

Jeb Bush - ett allt hetare namn inför 2016 20140330

Demonstrationer mot polisdödsskjutning i New Mexico skingras med tårgas

Demonstrationer mot polisvåld i Albuquerque, New Mexico, pågick igår i 12 timmar - och började fredligt innan den urartade och polisen fick skingra demonstranterna med tårgas.

Missnöje mot polisvåld har länge funnits i staden och varit under utredning, men efter en polisdödsskjutning av en uppenbart ofarlig hemlös man för två veckor har protesterna ökat och föranledde demonstrationen, något NBC här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här också ett inslag på Fox News:



USA:s historia av polisvåld är ett problem - i likhet med stora delar av det amerikanska rättssystemet - som det behövs arbetas betydligt mer på, på såväl lokal- som federal nivå. Ett arbete som också börjat med tilltagande fängelsereformer etc.

Delstater som Texas har visat att det går att driva mjukare fängelsepolitik utan att kompromissa med brott, och städer som New York har visat att det går att göra även storstäder i princip helt ofarliga för den breda allmänheten.

Källor: kob.com, krqe

Se även tidigare inlägg:

Bara 55% av amerikanerna stöder nu dödsstraff 20140331

MtP: Egypten, Polisens Stop and Frisk-policy, Hillary Clinton 2016 20130818

Familj i Las Vegas stämmer polis för brott mot tredje konstitutionstillägget 20130710

Bara 55% av amerikanerna stöder nu dödsstraff

Det amerikanska stödet för dödsstraff har sjunkit från 62% 2011 till 55% 2013, i undersökningar gjorda av Pew.

Bland USA:s religiösa grupper är stödet fortfarande tydligt befäst, och en stor skiljelinje går också mellan republikaner och demokrater. 71% av republikanerna stöder dödsstraff för dömda mördare, mot 45% av demokraterna.

Statistiken inger dock hopp - och USA bör verka för dödsstraffets avskaffande i rent civila domstolar gällande delstatliga brott (som tidigare påpekats vid flera tillfällen bör USA dock behålla det federala dödsstraffet för att tillämpas vid massmord och terrorbrott).

Källa: Pew

Se även tidigare inlägg:

USA söker dödsstraff för Dzhokhar Tsarnaev 20140131

Exekutionsplutoner övervägs vid dödsstraff 20140118

Medvedev besöker Krim

Rysslands premiärminister (och tidigare president) Dimitri Medvedev är idag på besök i Rysslands senaste geografiska förvärv; Krim.

Besöket är det högsta politsika ämbetsbesök sedan Rysslands annektering efter omröstningen den 16 mars. Medvedev besöker huvudstaden Sevastopol för att disktuera halvöns framtid, och på en presskonferens lovade han krim-borna en ljusare framtid nu när de tillhör Ryssland:

"As a result of entering Russia, not a single citizen of Crimea should lose anything -- they need only to benefit from it. Citizens need to understand that they're citizens of a powerful country."


Han sa bland annat lönerna och pensionerna för de statsanställda skulle höjas till rysk standard och sa att skattelättnader också skulle kunna ges till företag på Krim och att Moskva skulle göra halvön till en speciell ekonomisk zon.

Krim är också i stort beroende av ett sådant stöd från Ryssland eftersom 90% av dess vatten, 80% av dess elektricitet och 65% av dess gas kommer från det ukrainska inlandet.

"The water system is old. ... We'll need to make sure that citizens of Crimea are provided with the fresh water," sa Medvedev. "There are a few projects. We'll need to consider them and choose the most suitable."


Medvedev besökte också en lokal skola och ett barnsjukhus och lovade mer modern utrustning, och erbjöd också att starta upp ett federalt universitet.

Källor: CNN, DN

Se även tidigare inlägg:

Inget diplomatiskt genombrott om Ukraina 20140331

Saudiarabien och USA - nu en ansträngd relation

Obamas besök i Saudiarabien i helgen var viktigt. Relationen mellan USA och Saudiarabien går tillbaka ända till 1945 när USA:s president Franklin Delano Roosevelt förstod oljans vikt för den amerikanska ekonomin efter kriget, något CNN skriver om i denna artikel.

Den 14 februari 1945 mötte han Saudiarabiens kung Adul Aziz ombord på USS Quincy när det amerikanska skeppet passerade Suez-kanalen. Redan ett årtionde tidigare hade Standard Oil från California ett kontrakt med exklusiva oljeborrningsrättigheter i kungadömet och Roosevelt beseglade de politiska banden (den saudiske kungen, som härskade i ett land där slaveri fortfarande var tillåtet och människor sågs som egendom, blev så förtjust över den amerikanska maten att han ville ta den amerikanske kocken med sig, något FDR:s diplomatiskt lyckades avfärda).

Sedan dess har de politiska banden mellan USA och Saudiarabien fungerat relativt bra under sex årtionden. Och Saudiarabien har överlag också fört sin oljepolicy uitfrån amerikanska intressen. Efter 9/11-attacken när det stod klart att 15 av de 19 kaparna var saudier hotades relationen att försämras, men Bush hanterade situationen väl och USA fortsatte att ha goda relationer vilket inte minst blev fallet efter att Al Qaida också kom att rikta in sig på Saudiarabien, vilket stärkte den USA-saudiska gemensamma fronten mot terroristgruppen.

Under Obamas presidentskap har relationen dock blivit drastiskt försämrad. I december kritiserade Saudiarabiens fd säkerhetschef Turki al-Faisal öppet Obama-administrationen och sa:

"We've seen several red lines put forward by the president, which went along and became pinkish as time grew, and eventually ended up completely white...When that kind of assurance comes from a leader of a country like the United States, we expect him to stand by it."


Ord av en ämbetsman som knappast yttrades utan monarkins godkännande. En ovanlig kritik från en långtida allierad - dock ingen förvånande kritik: Saudiarabien fruktar såväl regimen i Syrien (som är nära allierade med ärkefienden Iran) men man fruktar också Al Qaidas övertagande - och anser inte att USA varit tydliga. Man är också starkt bekymrade över Obama-administrationens utsträckta hand till Iran - ett land man betraktar som ett hot mot sin egen existens.

Man såg också hur Obama-administrationen drog undan sitt stöd till sin långtida allierade i Egypten; Hosni Mubarak, och undrar nu vad vänskap med USA är värd?

Dessa farhågor har Obama med sitt besök försökt stilla - och en av USA:s talesmän sa efter mötet att nationerna fortfarande är allierade, trots olika syn på vissa saker.

Saudiarabien är givetvis ett väldigt problematiskt land med massiva brott mot mänskliga rättihgeter och en regim som ger stöd till radikal islamisering runtom i världen. Och USA bör förstås arbeta på att bli så lite beroende av saudisk olja som möjligt - något som idagsläget inte längre ter sig omöjligt. Vilket måste betraktas som en av de mer hoppfulla sakerna i den här relationen. Med det sagt måste också stabiliteten bevaras - vilket Obama varit ytterst dålig på, inte bara ifråga om Saudiarabien utan ifråga om hela mellanöstern.

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

Obama och USA:s krav på större religionsfrihet i Saudiarabien 20140328

Obama i Saudiarabien 20140328

ObamaCare-sajten kraschar på sista inskrivningsdagen

ObamaCare-sajten HealthCare.gov har kraschat igen, och gjort det på sista dagen för inskrivning - med största anledning på grund av den intensiva trafiken. Här ett inslag om den sista dagen för inskrivning:



Källor: NBC, USA Today, Washington Post

Det finns mycket att kritisera med ObamaCare - Los Angeles Times påpekar dock här att 9,5 miljoner tidigare oförsäkrade emellertid nu täcks, vilket är den största expansionen av amerikansk sjukvård på ett halvt århundrade.

Se även tidigare inlägg:

FtN: Flight 370, Ukraina, Jordskredet i Washington 20140330

FNS: Diplomatin om Ukraina, ObamaCare 20140330

----------------

SNL: Obama och ObamaCare 20140330

Skottväxling mellan Nord- och Sydkorea

Nordkorea, som är missnöjda över omvärldens fördömanden av deras brott mot mänskliga rättigheter, har hotat med att utföra nya kärnvapenprover - men man har också gjort beskjutningar in över sydkoreanskt vatten, vilket fick Sydkorea att besvara övningen. Man sköt inte direkt mot varandra, men i det spända läget kan givetvis provokativa övningar lätt bli gnistan som tänder elden. Här rapporterar CNN:



Källor: CNN, DN

Se även tidigare inlägg:

FN-resolution fördömer Nordkoreas brott mot mänskliga rättigheter 20140330

Inget diplomatiskt genombrott om Ukraina

Fyra timmars förhandlingar mellan USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske motpart Sergei Lavrov om Ukraina ledde ingen vart. Kerry kritiserade den ryska truppökningn på gränsen mot Ukraina, och Lavrov föreslog att Ukraina skulle göras till en lös federation, där de olika regionerna fick egen autonomi oberoende från centralregeringen i Kiev - och att man är speciellt oroad över de etniska ryssarnas tillvaro i södra och östra Ukraina.

Här har NBC ett inslag från Kerrys presskonferens efteråt:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett annat inslag:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

FtN: Flight 370, Ukraina, Jordskredet i Washington 20140330

Angelina Jolie besöker syriska flyktingar

Angelina Jolie besökte häromdagen ett läger i Libanon för syriska flyktingar. Här ett inslag från besöket:



Källa: E Online

Besöket var en del av en större resa, hon talade även i Sarajevo mot sexuellt våld.

Se även tidigare inlägg:

Kriget i Syrien efter 3 år 20140316

North Dakotas indianer i stora sociala problem

NBC uppmärksammar här situationen för de 10 indianstammar som finns i North Dakota, där indianerna härjas av fattigdom och ökad brottslighet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Kateri Tekakwitha - indianernas första katolska helgon 20121022

FN: USA borde ge tillbaka mark till indianerna 20120509

Cass Sunstein om konspirationsteorier

Numera tycks nästan alla dagsnyheter som gestaltar sig som någon form av mysterium pg a kombinationen av gigantisk men samtidigt bristande information, följas av en svans av konspirationsteorier. Ett viktigt problem jag skrivit om i flera år.

Cass Sunstein, som skrivit boken "Conspiracy Theories and Other Dangerous Ideas", intervjuas här av Andrea Mitchell på NBC om varför folk tror på konspirationsteorier och problemen med detta:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här intervjuas Sunstein också på NBC:s NOW-show:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Podd 34: Piratpartiet, Aktiv Demokrati och Internet i en politisk värld 20140311

Podd 30: John F. Kennedy - livet, presidentskapet, konspirationerna 20131222

Om Sandy Hook-konspirationer och knäppgöksstämplar 20130118

Immigrationsreformen ter sig allt mindre trolig

Politiker från båda politiska kanter hoppas fortfarande på en immigrationsreform - likaså aktivister runtom i USA som arbetat ihärdigt för att reformförsöken inte ska dö ut. USA:s IT-toppar uppvaktade häromdagen också återigen politikerna i Washington DC i förhoppning om att komma någonvart med den immigrationsreform Obama (i likhet med sin företrädare George W. Bush) hoppades att han skulle kunna ro i land under sin andra mandatperiod.

Mycket tyder emellertid på att det inte kommer att gå denna gång heller. Det skulle ha skett 2013 - och 2014 såg alltid ut som ett betydligt svårare år. Nu ser det dock nästan omöjligt ut. MSNBC beskriver i denna artikel situationen:

Representanthuset är nu mer skeptiska mot en övergripande reform, och demokraternas försök att pressa republikanerna har inte lyckats; Vita Huset tycks nu också fokusera på att istället för att hoppas på en reform det mesta tyder på inte kommer att bli av, ta till enskilda medel för att hantera situationen med USA:s miljoner illegala invandrare- och barnen till dessa som växt upp i USA utan att vara amerikanska medborgare.

Men Obama-administrationen undgår heller inte de kritik från reformaktivisterna, som inte minst kritiserar den ökade deporteringen av illegala som trappats upp under Obama.

“The clear reality is comprehensive immigration is dead this year,” säger Arturo Carmona, VD för Presente.org, till msnbc. “We can’t continue to have this contradictory policy where President Obama on the one side is saying fix the broken immigration system while he continues to deport our families at unprecedented rates.”


Obama anses dock ha varit ovillig att begränsa deporteringen i förhoppning om att kunna nå en överenskommelse med republikanerna; utan en sådan kan hans policy förändras - och en policy-förändring har också smått satt igång efter den massiva kritiken. Republikanernah har dock till sommaren på sig att gå med på en reform - gör de inte det, menar många, sumpar de sin chans att ta del i en reform/debatt som om inte annat kommer att bli oerhört viktig inför 2016.

För stunden, tyder dock ingenting på att någon reform kommer att bli av i år heller.

Källor: MSNBC, Fox News

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: OS i Sochi, Immigrationsreform, ObamaCare, Heroin i USA 20140209

söndag 30 mars 2014

Irak- och Afghanistan-veteranernas trauman redovisas

2,6 miljoner amerikaner har tjänstgjort i Irak- och Afghanistan-krigen. USA har under alla dessa år haft en frivilligarmé, men det har förstås inte förhindrat enorma krigstrauman, och en ny undersökning av Washington Post visar att hälften av veteranerna lider- antingen av fysiska eller psykiska sådana.

En av två veteraner känner någon annan vetran som antingen tagit- eller försökt ta sitt liv. Många lider av sociala problem i sina relationer och ilskeutbrott - två huvudsymptoner på PTSD. Många är också frustrerade på bristerna i den hjälp de ges av Department of Veterans Affairs, Pentagon och andra myndigheter.

De långa krigen innebar att många militärenheter tvingades tjänstgöra i flera omgångar ofta under långa perioder av stress och krigshot, vilket bidragit till traumatiseringen.

Trots detta ångrar sig emellertid majoriteten av veteranerna inte sitt val att tjänstgöra. Hela 90% säger att även om de visste allt de nu vet, så skulle de ändå ha sagt ja till att ta värvning. Här har Washington Post en video som presentar studien, som är den mest ingående som gjorts om USA:s senaste krigsgeneration:



Denna studie är ytterst viktig, och förstås också väldigt intressant. I sammanhanget rekommenderar jag vår tjugoförsta podcast från förra året, där en av mina nätpolare pratar om sin krigstjänstgöring i Irak och jämför den med hans bekantas tjänstgöring i Afghanistan.

UPPDATERING: Här ett inslag på NBC om rapporten:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett annat inslag:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Vår podcast från förra året där jag intervjuar en gammal nätpolare om sin tjänstgöring i Irak, och hur Irak-veteranernas upplevelser skiljer sig från dem som tjänstgjorde i Afghanistan:

Podd 21: Irakkriget ur en veterans perspektiv, George W. Bushs presidentcenter 20130520

FtN: Flight 370, Ukraina, Jordskredet i Washington

Veckans Face the Nation handlar om det fortsatta sökandet efter Flight 370 i Stilla Havet, om situationen i Ukraina och de diplomatiska samtalen med Ryssland, men programmet börjar med jordskredet i delstaten Washington:



Se även tidigare inlägg:

FNS: Diplomatin om Ukraina, ObamaCare 20140330

FNS: Diplomatin om Ukraina, ObamaCare

Kongressman Mike Rogers diskuterar på denna veckas Fox News Sunday den eventuella diplomatiska öppningen efter Putins telefonsamtal med Obama; är det äkta eller inte? Därtill diskuterar den republikanske senatorn John Barrasso och den oberoende senatorn Angus King ObamaCare.

Del 1:



Del 2:



Se även tidigare inlägg:

ABC TW: Flight 370, Chris Christies återkomst, Diplomatin om Ukraina 20140330

SNL: Obama och ObamaCare 20140330

ABC TW: Flight 370, Chris Christies återkomst, Diplomatin om Ukraina

Veckans ABC This Week handlar om det fortsatta sökandet efter Flight 370, om Chris Christies nya möjligheter och givetvis om situationen i Ukraina, med den nya diplomatin utrikesministrarna emellan.

Del 1:


ABC US News | ABC Business News

Del 2:


ABC US News | ABC Business News

Del 3:


ABC US News | ABC Business News

Del 4:


ABC US News | ABC Business News

Del 5:


ABC US News | ABC Business News

Del 6:


ABC US News | ABC Business News


ABC US News | ABC Business News

Se även tidigare inlägg:

Chris Christies tal inför the Republican Jewish Coalition 20140330

George W. Bush besöker Trinity Christian School

George W. Bush besökte i torsdags Trinity Christian School i Lubbock, Texas för att delta på skolans "2014 Boots and Backroads dinner". Texas Tech Vice Chancellor Jodey Arrington, som arbetade åt Bush konstaterade att hon såg fram emot besöket:

“I’m always excited to see him and talk about his experiences as president in a very consequential time for America,” he said. “... For me to be able to listen to him, it’s nice and a little nostalgic.”


Det var en dock middag stängd för allmänheten och Bush gjorde inga offentliga framträdanden under besöket, däremot skrev Lubbock Avalanche Journal följande redaktionsartikel efter Bushs besök, där man utvärderade hans presidentskap och gav Bush ett högt betyg - både för sin tid som president och tiden efter sitt presidentskap

Källor: lubbockonline, lubbockonline

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: George W. Bush om krigsveteraner 20140223

Reason TV: Texas-boomen - en verklighet

Erica Grieder - redaktör för Texas Monthly - intervjuas här på Reason TV om sin bok "Big, Hot, Cheap, and Right: What America Can Learn from the Strange Genius of Texas" - där hon går emot dem som av inte minst politiska skäl försökt avfärda Texas ekonomiska mirakel.



Se även tidigare inlägg:

Jag har på denna blogg följt Texas ekonomi och jämfört den med Kalifornien i flera år. Här är listan:

Rick Perry om Texas ekonomiska politik och 2016 20140325

Texas - och vad man kan lära om ekonomisk tillväxt 20131018

Varför Texas lockar 20130601

Austin - USA:s och världens möjliga framtidsstad 20130405

Rick Perry vs Jerry Brown - Texas vs Kalifornien 20130212

Kalifornien - USA:s sämst förvaltade delstat 20121130

Bill O'Reilly: Kalifornien vs Texas 20121127

Kalifornien - delstaten som nu ägs av Demokraterna 20121112

Vad Kalifornien kan lära från Wisconsin 20120825

Kaliforniens bankrutta städer 20120715

Texas - USA:s bästa företagsdelstat 2012 20120717

Kalifornien fortfarande i djup ekonomisk kris 20120514

Texas ekonomiska mirakel är ingen myt 20110821

Texas nu USA:s andra största ekonomi 20110621

Texas ekonomi och Rick Perry 2012 20110531

Texas-modellen fortsätter fungera 20101022

Kalifornien- kontra Texasmodellen 20091102

Det politiska klimatet skiftar i Kalifornien 20091002

Kalifornien och Texas - två exempel för nationen 20090712

Kalifornien - den oregerliga delstaten 20090628

Kaliforniens direktdemokratiska överskott 20090531

Dramatiska nedskärningar i Kaliforniens välfärdsstat 20090523

SNL: Obama och ObamaCare

SNL driver lite med Obamas försök att promota ObamaCare. Klicka här för att se hela sketchen. Här en kort sammanfattning:



Se även tidigare inlägg:

Sex miljoner inskrivna i ObamaCare 20140328

FN-resolution fördömer Nordkoreas brott mot mänskliga rättigheter

För några veckor sedan släpptes en stor FN-rapport om den nordkoreanska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Nu har FN:s människorättsråd, lett av Japan och EU och uppbackat av USA och Sydkorea även antagit en resolution där man också kraftfullt fördömer dessa brott, och manar FN:s Generalförsamling att hålla den nordkoreanska regimen ansvarig - man ämnar också upprätta en organisation som ska övervaka de nordkoreanska brotten.

Nordkoreas FN-ambassadör Se Pyong fördömde resolutionen, och sa:

"In the DPRK, we have a proverb saying 'Mind your own business'," So said, prompting a loud laugh in the hall, "which means that one needs to see his or her face in the mirror to check how nasty it is before talking about the others."


Irritationen ökade ytterligare, och Nordkorea har nu också hotat med att utföra nya kärnvapenprover.

Källor: Fox News, Reuters, SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

Nordkorea avfyrade medeldistansrobotar 20140329

------------

Podd 20: Nordkorea - Folket bakom fasaden 20130421

Afghanistans presidentval omgärdat av våld

Afghanistan är på väg mot presidentval, ett val som dock till stor del kan komma att präglas av våldsdåd, något NBC här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Taliban-attack mot valhögkvarter i Kabul 20140329

Afghanistans president Hamid Karzai stöder Rysslands annektering av Krim 20140325

Jeb Bush - ett allt hetare namn inför 2016

Jeb Bush har inte sagt att han tänker kandidera 2016 - och även varit mer diskret än många andra republikaner där förhoppningarna om en presidentkandidatur är mer uppenbara. Men på sistone har en den republikanska toppen alltmer börjat rikta blickarna mot Jeb Bush, som det starkaste republikanska alternativet för att kunna besegra Hillary Clinton.

Washington Post skriver här om detta, såväl som hur Jeb Bush själv börjat ta små steg som kan indikera en kandidatur. Bland annat har republikanernas tidigare presidentkandidat Mitt Romney bjudit in Bush till Romneys återkommande insamlingskampanj i Park City, Utah i juni, och en rad av Romneys gamla team stöder helt tanken på en Bush-kandidatur.

Bush har hållit sig undan den aktiva politiken de senaste åren, och hade sin senaste politiska kampanj så långt tillbaka som 2002 - men anses inte ha några problem med att få igång hela det politiska nätverk Bush-familjen bär med sig. Till det innebär dock även att bära viss del av skuggan från sin brors presidentskap och den kritik som då uppstod och till viss del fortfarande hänger kvar.

Källa: Washington Post, Fox News

Se även tidigare inlägg:

Jeb Bush och Hillary Clinton och 2016 20140325

Chris Christies tal inför the Republican Jewish Coalition

Chris Christie är tillsammans med en rad andra GOP-namn för närvarande i Las Vegas för att tala inför the Republican Jewish Coalition och träffa GOP-miljardär-mogulen Sheldon Adelson. Här är Christies tal inför the Jewish Coalition - ett tal av en politiker som önskar lägga bridge-gate-skandalen bakom sig och återfokusera på 2016:



Här skriver Newsweek också om Christies tre-stegs-strategi för att göra politisk comeback efter bridge-gate.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Chris Christie om läxorna från bridge-gate 20140329

Kongressens utredning av IRS-skandalen

Häromveckan släppte Kongressen en utredning om den IRS-skandal som diskriminerat konservativa grupper. Här ett inslag om saken på Fox News:



Här också två andra inslag:



Här intervjuas också kommitté-ordförande Darrell Issa:



Här skriver dock Politico om hur många republikaner anser att Darrell Issa varit dålig på att ge sig efter IRS - och att vad som borde vara ett enkelt fällande av skattemyndighetens aktiviteter, utvecklats till ett långt spektakel.

Källa: The Hill

Se även tidigare inlägg:

FNS: Ukraina, IRS, Budget 20140303

lördag 29 mars 2014

Taliban-attack mot valhögkvarter i Kabul

En grupp talibaner attackerade igår Afghanistans valhögkvarter i Kabul. En viktig byggnad inför det presidentval som snart börjar (där även svenska valobservatörer kommer att finnas på plats). Här rapporterar NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Afghanistans president Hamid Karzai stöder Rysslands annektering av Krim 20140325

Putins stormaktsambitioner bör inte avfärdas

Att Putin nu öppnat för diplomati är givetvis mycket välkommet (likaså att utrikesminister Lavrov i en intervju idag sagt att Ryssland inte har några planer på att gå längre in i Ukraina). Det bör dock inte förglömmas att Putin i bakgrunden under hela sin presidentperiod arbetat för att återupprätta det han betraktar som det ryska rikets fallna ära. Därtill heller inte förglömmas att under alla diplomatiska möten mellan Putin och Obama så är det Putin som hittills vunnit (inget av USA skapat Östeuropeiskt missilförsvar, inget utlämnande av Edward Snowden, ingen amerikansk intervention i Syrien - allt helt i enlighet med Putins egna önskningar).

BBC skriver här om ett tal Vladimir Putin höll inför Duman redan 1999, en tid innan han själv tog över efter Boris Jeltsin. Han sa då bland annat:

"Russia has been a great power for centuries, and remains so. It has always had and still has legitimate zones of interest ... We should not drop our guard in this respect, neither should we allow our opinion to be ignored,"


Artikeln förklarar sedan hur Putin steg för steg arbetat för att återuppträtta den ryska integriteten och storheten; alltifrån det hårdförda kriget i Tjetjenien (som efter 9/11-attacken stöptes om till en kamp mot islamisk terrorism), uppgörelsen med oligarkerna (främst för att stärka sin egen makt, inte för att rensa upp korruption).

I kampen för upprättandet av den ryska storheten har Putin tagit till sig somliga sovjetsymboler och betonat vissa kapitel i den sovetiska historien - men även anammat det ryska väldet innan kommunismen, och närmat sig den ortodoxa kyrkan. En lång, men mycket läsvärd artikel.

I SVD skrivs idag också om en varning från Andrej Illiaronov - en av Putins närmaste rådgivare - om att Putin önskar återupprätta det ryska storväldet och däri införliva också Baltikum och Finland. Denne varnar också för att det västliga sanktionerna bara stärker Putins självbild om att väst är emot Ryssland och vill ta över:

– Västländernas försök att etablera sanktioner stödjer istället Putin. Därför att sanktionerna bekräftar Putins bild av omvärlden: USA och väst är fienden som försöker omringa och förminska Ryssland. Detta har också varit budskapet i Kremls propaganda och nu visar sanktionerna i det ryska folkets ögon att Putin under alla år har haft rätt.


Det kan förstås mycket väl vara så att det är Putins bild av saken - men den bilden har han ju haft långt innan några västliga sanktioner - och väst kan givetvis inte läggas till skuld för vad som är Putins, antingen vanföreställningar eller ursäkter för att invadera andras länder.

Andrej Illiaronov varnar också för ett djupar intrång i Europa, också denna en mycket läsvärd artikel.

Se även tidigare inlägg:

Putin ringer Obama - möjligtvis en diplomatisk öppning 20140328

Piers Morgan säger farväl med anti-vapen-budskap

Den brittiske CNN-programvärden Piers Morgan har alltså fått lämna CNN och höll igår sitt sista avsnitt av Piers Morgan Live, där han en sista gång gav sin syn på amerikanska vapenlagar:



Med all sannolikhet kommer Morgan inte att saknas av den stora majoriteten amerikaner.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Georgia får nya kraftfulla pro-vapen-lagar 20140325

-------------

Piers Morgan får lämna CNN: Amerikaner trötta på hans vapentjat 20140303

Obama - videovecka 270

Obama som denna vecka fortfarande är utomlands, har överlåtit veckans videobudskap till vice-president Joe Biden, som här pratar om samma sak som Obama själv pratat om de senaste veckorna: vikten av att Kongressen höjer minimilönen.



Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 269 20140322

Kalifornien bör ta efter australiensisk vatten-policy

Kalifornien är sedan lång tid tillbaka härjat av torka, och den som har kontroll över vattnet har också kontroll över tillvaron. I flera år har olika syndabockar pekats ut, med heta debatter mellan bönder och miljöaktivister.

Kalifornien har en ytterst välutvecklad teknik för att leverera och få tag i vatten; med 1 4000 dammar och i teorin förmåga att förse hela Kalifornien med vatten. Resurserna är dock fördelade mycket illa; vare sig efter marknadsprinciper eller ekologiska principer, vilket inte minst påverkar djur- och naturliv.

75% av Kaliforniens vatten går nämligen till jordbrukssektorn, trots att denna bara utgör 2% av delstatens ekonomi. Det finns hella inga incitament för att bönderna ska börja använda effektivare och resurssparande bevattningsmetoder - och istället för att samla in regnvatten etc, pumpar man när så behövs grundvatten, vilket får förödande konsekvenser.

Los Angeles Times skriver här om hur Kalifornien därför borde ta efter Australiens exempel: världens torraste kontinent med en överlag liknande ekonomisk struktur och ett liknande klimat som Kalifornien och ett land som fram tills nyligen inte heller de hade någon ordning på sina vattenresurser.

En tolv år lång torka ledde dock till otaliga bränder inte minst i jordburksområden, och 2007 kom politikerna på federal och lokal nivå till slut överens om att förvalta sina vattenresurser utifrån ett nationellt perspektiv istället för utifrån de lokala- eller mindre intresseorganisationerna.

Med början i Australiens största vattensystem; Murray-Darling basin - tog forskare reda på hur mycket vatten som först och främst behövdes för att upprätthålla de ekologiska systemet, där man tog alltifrån salt- och grundvattensmängd och en mängd andra saker i akt.

Därefter åsidosatte man sedan vatten för grundläggande mänskliga behov, som dricksvatten, hushållsbruk, avloppssystem och brandkår och därefter till andra samhällsfunktioner.

Man tog bort de divers subventionerna till olika sektioner, effektiviserade vattenkanaler, och öppnade upp för handel med vatten, där vattenägare gavs möjlighet att sälja sitt vatten när detta inte behövdes till områden eller till odlare med extra behov av vatten.

Systemet har inte varit perfekt, men har likväl lett till en mycket stabilare ekonomisk situation och en fördelning- och inte minst effektivisering av vattenbruk - där man helt enkelt lärde sig att bruka vatten mer effektivt. En lösning Kalifornien har all anledning att ta en närmare titt på.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Fox News om torkan i Kalifornien 20091229

Kalifornien torkar ut 20091228

Nordkorea avfyrade medeldistansrobotar

Västvärldens blickar är nu nästan helt fokuserade på Ukraina. Konflikten i Syrien har sedan länge hamnat i skuggan, men även Nordkorea har i viss mån försvunnit från radarn. Häromdagen sköt Nordkorea dock två st rodong-missiler, vilket är första gången sedan 2009. Här rapporterar Fox News:



Källor: SVD, Fox News, DN

Se även tidigare inlägg:

Nordkoreanska fångars slavarbete i Ryssland 20140315

Jimmy Carter hos David Letterman

Fd president Jimmy Carter är ute på turne för att lansera sin senaste bok, och besökte häromdagen också David Letterman. Här är den intervjun:



Se även tidigare inlägg:

MtP: Jimmy Carter, Ukraina, ObamaCare etc 20140323

Jimmy Carters barnbarn kandiderar till guvernör i Georgia 20131201

Chris Christie om läxorna från bridge-gate

Megyn Kelly intervjuade igår New Jerseys guvernör Chris Christie om den bridge-gate-skandal han nu av en rapport friats från, och vilka läxor han lärt sig av händelsen:

Del 1:



Del 2:



Se även tidigare inlägg:

Chris Christie frias från Bridge-gate-skandalen 20140328

fredag 28 mars 2014

Vietnam-POW Jeremiah Denton avliden vid 89 års ålder

Jeremiah Denton - den amerikanske soldat som var krigsfånge i Vietnam mellan 1965 och 1973 på det ökända "Hanoi Hilton", och av Vietcong visades upp för världen på TV, där han genom att blinka i morsekod bekräftade för omvärlden vad amerikanska myndigheter länge misstänkt; nämligen att krigsfångarna utsattes för tortyr - har nu avlidit vid 89 års ålder.

Denton var även senator för Alabama mellan 1981 och 1987 (han blev den förste republikanske senatorn från Alabama på 100 år) - han var vän med den kristne TV-predikanten Pat Robertson, och även en stark förespråkare av socialkonservatism. Hans krigsupplevelser skulle dock alltid vara med honom och skildras i boken "When Hell was in Session".

Här rapporterar NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här är intervjun av en japansk reporter (som tilläts intervjua honom då Vietcong trodde att de brutit ner honom) där Denton blinkar ut ordet TORTURE i morse:



En av Jeremiah Dentons vänner var John McCain, som efter beskedet om Dentons bortgång släppte följande meddelande:

“I was deeply saddened to learn of the passing today of my friend and mentor, retired Rear Adm. Jeremiah Denton, Jr. As a senior ranking officer in prison, Adm. Denton’s leadership inspired us to persevere, and to resist our captors, in ways we never would have on our own. He endured unspeakable pain and suffering because of his steadfast adherence to our code of conduct. Throughout his seven years and seven months in prison, and for his decades in public life after he was released, Adm. Denton exemplified our POW slogan: ‘Home with honor.’ My thoughts and prayers are with Adm. Denton’s family as our nation bids farewell to this true American hero.”


UPPDATERING: Här skriver även DN några rader om Dentons bortgång.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

"Unbroken" - Angelina Jolies film om en amerikansk hjälte 20140226

Bill DeBlasio mjuknar ifråga om New Yorks friskolor

New Yorks relativt nytillträdde progressive borgmästare Bill DeBlasio har inte varit någon vän till friskolor och fått kritik för att ha stängt ner sådana i staden.

Efter ett samtal med Bill Clinton har borgmästare DeBlasio dock nu tonat ner kritiken mot friskolor (här en artikel från i höstas om farhågorna kring DeBlasios syn på friskolor) - något som här diskuteras på NBC:s Morning Joe:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källa: CapitalNewYork.com

Se även tidigare inlägg:

Podd 33: Martin Gelin om CPAC 2014 och Bill DeBlasios borgmästarskap 20140309

Inför demokraternas borgmästar-primärval i Washington DC

På tisdag håller demokraterna primärval i Washington D.C:s borgmästarval. Här har NBC ett inslag inför valet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Obama och USA:s krav på större religionsfrihet i Saudiarabien

President Obama är i Saudiarabien. Från hemmaplan har det dock funnits ett tryck på en större amerikansk tydlighet ifråga om krav på större pluralism och ökad religionsfrihet i det ytterst slutna och strikt teokratiska kungadömet. Här diskuteras saken på Fox News:



Och här ett annat inslag på Bill O Reilly efter Obamas möte med påve Franciskus:



Se även tidigare inlägg:

Obama i Saudiarabien 20140328

Kristendomen - vår tids mest förföljda religion 20140318

Sex miljoner inskrivna i ObamaCare

Sex miljoner människor har nu skrivit in sig på ObamaCare, något Vita Huset försöker framställa positivt. Samtidigt har man skjutit upp sista datum för inskrivningar ytterligare en gång. Här ett inslag om saken på CNN:



Och här ett inslag på Fox News där kongresskvinna Marsha Blackburn är kritisk, dels pg a att 6 miljoner är 1 miljon mindre än man förväntat sig, och dels pg a att statistiken ännu inte säger något om vilka som betalat sina försäkringar ännu:



Källor: Politico, hhs.gov

Se även tidigare inlägg:

HD behandlar ObamaCares preventivmedelsmandat 20140325

Rand Paul om NSA och GOP:s alternativ till ObamaCare 20140325

Putin ringer Obama - möjligtvis en diplomatisk öppning

Rysslands president Vladimir Putin ringde idag president Obama för att diskutera ett diplomatiskt förslag för att komma vidare ifråga om Ukraina.

Samtalet bedöms vara den första direkta kontakten mellan de två världsledaren sedan väst påbörjade sanktionerna mot Putins innersta krets, men sker också i ljuset av en rysk trupp-ökning på upp emot 40 000 man på gränsen mot Ukraina, vilket gjort att en eskalerad invasion befarats.

I samtalet, som Vita Huset betonade tagits på Putins initiativ, förklarade Obama man ville se en diplomatisk lösning men att det fanns ett villkor:

"President Obama made clear that this remains possible only if Russia pulls back its troops and does not take any steps to further violate Ukraine's territorial integrity and sovereignty," enligt ett uttalande från Vita Huset.


Nästa steg för att försöka få igång någon diplomati blir ett möte mellan utrikesministrarna John Kerry och Sergei Lavrov. Men exakt vad det hela kommer att reslutera i är oklart - idag trappade Ryssland nämligen upp sina egna sanktioner mot väst.

Här ett inslag på NBC om samtalet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: Reuters, Reuters, SVD, DN, Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Julia Tymosjenko ställer upp i Ukrainas presidentval den 25 maj 20140327

Obama i Saudiarabien

President Obama är idag i Saudiarabien, för att betona den viktiga relationen mellan Saudiarabien och USA - en relation som på sistone knakat i fogarna, inte minst pg a hotet från Iran. Här rapporterar NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett inslag på Fox News:



Bör förövrigt också noteras att en reporter som var tänkt att täcka Obamas besök i kungadömet inte medgavs visum pg a att denne skrev för israeliska Jerusalem Post.

Källor: New York Times, Politico, CNN

Se även tidigare inlägg:

Obama träffar Påve Franciskus 20140327

George H.W Bush kommer att få JFK-utmärkelse

Fd president George Herbert Walker Bush kommer i maj att äras med JFK-bibliotekets "Profile in Courage"-utmärkelse, som årligen ges ut till personer som satt det allmännas bästa före sina egna politiska karriärer. Bush kommer att få utmärkelsen för att han höjde skatterna, trots sitt löfte från 1990 om att inte göra detta. Det brustna löftet innebar fördelar för nationens ekonomi men beseglade Bushs egen politiska karriär där han förlorade stora delar av sina kärntrupper och sedan förlorade i presidentvalet 1992 mot Bill Clinton. Här rapporterar NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Fox-intervjuer med Bush-familjen 20140215

EU-Debatt: Nigel Farage vs Nick Clegg - första debatten

Gårdagens podcast handlade alltså om den ganska historiska debatten om EU mellan de två brittiska partiledarna Nigel Farage från EU-kritiska UKIP - och Nick Clegg från EU-förespråkande Liberal Democrats. Här kan den intressanta och mycket viktiga debatten ses i dess helhet:



Se även tidigare inlägg:

Podd 36: Storbritanniens EU-val - Nigel Farage vs Nick Clegg - Debatt 1 20140327

Podd 23: Daniel Hannan, UKIP och Europas behov av en EU-kritisk konservatism 20130709

Chris Christie frias från Bridge-gate-skandalen

En utredning av utomstående advokater anlitade av Chris Christies kontor har kommit fram till att Christie är utan skuld i "bro-skandalen" i New Jersey. Här rapporterar NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Christie själv intervjuades också av Diane Sawyer på ABC News om rapportern och advokatteamet som gjort den, såväl som utsikterna inför 2016:


ABC US News | ABC Business News

UPPDATERING: Chris Christie höll idag också en ny presskonferens där han sökte återta kontrollen över situationen efter den upprättelse utredningen tycks ha gett honom. Här ett inslag på NBC inför presskonferensen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här själva presskonferensen:



Källor: Washington Post, NJ.com

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2014 - del 7: Chris Christie 20140307

Rick Perry om Chris Christie 20140212

Chris Christie i radiointervju om anklagelserna 20140204