onsdag 6 december 2017

Flyktingmottagandet för USA sjunker kraftigt

Sedan Donald Trump under sommaren aviserade att han sänker antalet flyktingar USA tar emot från Obamas 110,000 per år till 45,000 har den faktiska siffran dessutom sjunkit betydligt kraftigare än beräknat.

Under oktober och november 2016 då Barack Obama var president tog USA emot drygt 18,000 flyktingar. Under samma två månader 2017 under Donald Trump har USA släppt in drygt 3,000 flyktingar, vilket motsvarar 18,000 per år och därmed färre än hälften av siffran Trump har satt upp som maxtak.

Andelen muslimska flyktingar som USA släpper in av det totala antalet har sjunkit från 40 procent under Obama till 10 procent under Trump. Trumps inreseförbud som HD nu helt godkänt kommer sannolikt sänka den siffran ytterligare.

En av Trumps talespersoner understryker att Trumps migrationspolitik bygger på att säkerställa amerikaners trygghet och inte äventyra deras säkerhet genom migration utan istället för migration till USA satsa på att hjälpa flyktingar på plats i närområdet.

Federation for American Immigration Reform hyllar Trumps migrationspolitik och påpekar att det finns flera sk. ”failing states” runt om i världen och att massmigration inte är lösningen på det.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: