lördag 16 december 2017

Wall Street Journal: amerikansk ekonomi under Donald Trump är förträfflig

Den anrika finanstidningen Wall Street Journal påpekar i en text att den amerikanska ekonomin under Donald Trumps ledarskap är förträfflig.

Sedan Donald Trump blev vald till amerikansk president har börserna i USA skjutit i höjden, BNP ökat kraftigt samtidigt som arbetslösheten har sjunkit till en rekordlåg nivå. Även konsumenters förtroende för ekonomin har ökat rejält och löner börjar gå upp.

Den amerikanska finanstidningen Wall Street Journal konstaterar ett drygt år efter presidentvalet att Donald Trumps presidentskap är "förträffligt" i samband med ekonomin. Orsaker bakom detta hyllande av presidenten är att börsen stigit kraftigt trots att många förutspådde att börsen skulle djupdyka, att företag tjänar mer pengar och har börjat investera rejält i USA samt att Trump gjort massiva avregleringar och avskaffat byråkrati och röjd undan andra hinder som som gjort att företag nu växer och anställer.

Wall Street Journal poängterar även att de massiva skattereformer som nu är inne i slutskedet och högst sannolikt kommer godkännas av Kongressen innan jul ytterligare kommer stärka den amerikanska ekonomin, vilket gör att även 2018 kommer bli ett positivt år för den amerikanska ekonomin men även för den globala ekonomin som förutspås växa med hela fyra procent, till stor del tack vare den starka amerikanska ekonomin som resten av världen påverkas av.

Wall Street Journal avslutar med att ge Barack Obama en rejäl känga genom att understryka att när en president stiftar policies och lagar som uppmuntrar till arbete, spendringar, investeringar och möjligheter att tjäna pengar är ekonomin under betydligt bättre ledarskap.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: