fredag 5 januari 2018

Amerikanska myndigheter öppnar utredning av Hillary Clinton för två eventuella brott

Amerikanska nyhetsanalyser rapporterade nyligen att ett åtal kommer allt närmare mot Hillary Clinton i samband med paret Clintons uranaffärer med Ryssland. Nu öppnar det amerikanska Justitiedepartementet tillsammans med FBI även en utredning mot Hillary Clintons sk "pay to play" som hon höll på med under sin tid som utrikesminister. Även Hillarys epost-skandal utreds nu av Justitiedepartementet.

Under sin tid som utrikesminister då Barack Obama var president ska enligt utsago Hillary Clintons välgörenhetsorganisation The Clinton Foundation tagit emot pengar, presenter och andra förmåner i utbyte mot mötestid med Clinton, alltså mutor i utbyte mot personlig tid med henne. Det amerikanska Justitiedepartementet har nu beslutat att granska detta noggrant eftersom det inte är laglig verksamhet. FBI leder utredningen med Justitiedepartementet i nära samarbete.

Justitiedepartementet har nu även börjat granska Hillarys epost-härva, en granskning som FBI lade ned under sommaren 2016 men om nu alltså öppnats upp igen. Under sin tid som utrikesminister använde Hillary en personlig epost-server och inte Utrikesdepartementets epost-server, vilket enligt amerikansk lag är olagligt. FBI under James Comeys ledning lade mycket överraskande ned denna utredning under sommaren 2017 men Justitiedepartementet har nu öppnat den igen eftersom Comey anses ha lagt ned den av politiska skäl i syfte att inte påverka presidentvalet 2016.

Justitiedepartementet har alltså nu minst tre pågående öppna separata utredningar mot Hillary Clinton.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: