måndag 22 januari 2018

Därför bör Republikanerna gå med på Demokraternas kompromiss

Som vi väl vet är den amerikanska statsförvaltningen för närvarande stängd eftersom Senaten inte lyckats kompromissa om en budget där DACA (barn som anlände till USA illegalt under en definierad tidsperiod tillsammans med sina föräldrar där strikta regler gäller för att kvalificera sig till DACA) står i centrum. Under söndagen meddelade det Demokratiska partiet att de nu ger efter om Mexiko-muren om Republikanerna ger efter om DACA. Republikanerna vägrar dock denna kompromiss, vilket är ett misstag. Republikanerna bör tacka ja till Demokraternas utsträckta hand och kompromiss av flera anledningar.

För det första är en kompromiss alltid att föredra eftersom det minskar och läker en redan extremt splittrad och skadad Kongress. Kongressen får för närvarande godkänt av endast 18 procent av amerikaner, vilket beror på att institutionen aldrig lyckas kompromissa om något, vilket betyder att Kongressen inte längre lyckas åstadkomma speciellt mycket. Samma låsning gällde under Obama. Det betyder att presidenten genom exekutiva ordrar roffar åt sig allt mer av makten för att få jobbet gjort som Kongressen inte lyckats med. Oavsett vem som är president är det inte bra att maktbalansen förändras till fördel för presidenten där presidenten börjar stifta allt fler lagar och regler då Kongressen inte längre är kapabel att utföra den uppgiften.

De senaste åren har Kongressen och landet som helhet blivit allt mer polariserat så att Kongressen kompromissar är ett steg i rätt riktning beträffande enighet. En kompromiss betyder även att majoritetspartiet i Kongressen respekterar ett önskemål hos minoritetspartiet samtidigt som minoritetspartiet erkänner att majoritetspartiet kan driva igenom en viktig politisk åtgärd som dessutom presidenten vill förverkliga. Ingen blir 100 procent nöjd men ingen blir heller 100 procent missnöjd. Republikanerna och presidenten får sin mur och Demokraterna får sin amnesti för 700,000 illegala invandrare, varav många av dessa anlände som småbarn och därmed inte ens känner till sitt ursprungsland.

Dessutom är majoriteten av Republikanska väljare, hela 72 procent, positiva till att rädda DACA så för majoriteten av partiets väljare är en sådan kompromiss faktiskt inte ens en prestigeförlust. Även 82 procent av oberoende väljare och 96 procent av Demokratiska väljare vill rädda DACA. Kort och gott, den stora majoriteten av amerikaner oavsett politisk inställning vill rädda DACA.

För många Republikanska och oberoende Trump-väljare blir en sådan kompromiss en storseger eftersom DACA räddas och en mur kan byggas samtidigt som många Demokratiska väljare ser en sådan kompromiss som en delseger eftersom DACA iallafall räddas. Som minoritetsparti får Demokraterna anses vara nöjda om de vinner en delseger som denna i en kompromiss. Även oberoende Hillary-väljare blir sannolikt hyfsat nöjda att iallafall DACA räddas.

Republikanerna bör även ta hänsyn till att Mexiko-muren har betydligt större långsiktiga konsekvenser än DACA. Många av de framtida 700,000 DACA-individerna som skulle få amnesti under en kompromiss kommer sannolikt att bli Demokratiska väljare. Dock bor ett betydande antal av dessa i redan starka Demokratiska fästen såsom Kalifornien och New York. Därmed spelar det inte så stor roll om de röstar på det Demokratiska partiet i framtiden eftersom partiet högst sannolikt vinner de delstaterna oavsett röster som kommer från före detta DACA-individer.

En mur har dock massiva långsiktiga konsekvenser. Mur-prototyperna som testats av militären visar sig vara i princip omöjliga att klättra över och penetrera såvida man inte använder betydande explosiva medel. Kort och gott, för majoriteten av migranter blir en mur därmed närmast omöjlig att korsa illegalt. Staden El Paso i Texas är bevis på att såväl illegal migration av droger som människor minskar kraftigt där någon form av barriär står upprest mellan länderna. En betydligt bättre mur än barriären mellan El Paso och Mexiko har naturligtvis ännu bättre effekt. Detta borde Republikanerna inse och ta vara på nu när Demokraterna är villiga att bygga en bättre barriär under en längre sträcka på gränsen mot Mexiko där geografin tillåter sådant bygge.

I grunden handlar murbygget naturligtvis inte om att stoppa migration. Det handlar om att har ordning, reda och kontroll över migrationen och samtidigt stoppa illegal migration av människor, droger, vapen och slutligen terrorister. IS och Al Qaida har nämligen sedan en tid tillbaka undersökt och dessutom sannolikt även redan verkställt möjligheterna att smuggla in terrorister och vapen i USA genom att korsa gränsen illegalt där inga barriärer finns. Ett murbygge handlar således slutligen om nationell säkerhet i syfte att förebygga terrorattacker, men även att förebygga problemen som kommer med illegala invandrare som deltar i gäng såsom det extremt ökända gänget MS-13 som består av just illegala invandrare från framförallt El Salvador.

Oavsett politiska strategier inför höstens Kongressval vore en kompromiss det bästa för USA och det amerikanska folket. Därför bör Republikanerna acceptera Demokraternas söndagsbud att bygga en mur mot Mexiko i utbyte mot att DACA räddas.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: