lördag 20 januari 2018

Hanif Bali visar att Fox News kan få genomslag också i Sverige

Av Ronie Berggren

Jag har hängt med i amerikansk politik ur ett högerperspektiv i nästan 20 år. En tid under vilken Fox News slagit igenom stort i USA, som den konservativa amerikanska högerns starka röst på kabel-näten.

Mellan 2003 och 2006 visades somliga sändningar från Fox News också på TV8. När TV8 lade ned det så ringde en kompis till mig dit och frågade varför de slutat sända Fox News och fick då till svar att han var den förste som någonsin efterfrågat Fox.

Jag började följa Fox News regelbundet när jag startade upp Amerikanska nyhetsanalyser. Och mellan januari 2008 och januari 2017 hängde jag med i Fox News varje dag, parallellt med att jag också hängde med i vänsterliberala MSNBC som i mainstreammedia som CNN. Jag fick ett rejält grepp om amerikansk media och debatten om amerikansk media.

Därför vill jag med denna text förklara hur stort det är att den svenske riksdagsledamoten Hanif Bali (M) blivit intervjuad av Tucker Carlson på Fox News. Han är inte den förste svensk som medverkat där, men mig veterligen den förste svenska riksdagsmannen eller tyngre politikern.

Världsledare blir så klart intervjuade på Fox News hela tiden, men jag har inga minnen av att någon svensk statsminister ställt upp på en aktiv intervju på Fox News (korrigera mig gärna om jag missat något). Den svenska bilden av Fox News har nämligen varit väldigt ensidigt.

Svenska journalister, ofta anställda av Public Service, har sällan bemödat sig med någon seriös framställning av Fox News utan mest översatt och kanaliserat Demokraternas vänsterliberala propaganda om Fox News.

Det finns många exempel på detta.

Den 27 januari 2011 hade SvD en artikel författad av Olof Jönsson vars titel löd "Fox klippte om Obamas tal – förstörde hans skämt". Artikeln hävdade sedan hur det Fox News ertappats med att ha manipulerat sin sändning av president Obamas nyss hållna State-of-the-Union-tal genom att klippa bort publikens skratt efter Obamas skämt, och istället ersätta skratten med ljudet från spelande syrsor.

Händelsen utspelade sig på en av kabelkanalens opinionsbildande morgonshower (Fox and Friends) och syftade till att skämtsamt driva med presidentens tal, inte att förleda publiken. I klippet hörs tydligt skratten i bakgrunden även om man lagt till syrseljud i förgrunden - ljud som ingen vettig tittare skulle kunna tro var en del av det verkliga talet - det var således en plojgrej i en av många Fox-shower som gör just plojgrejer. I den svenska artikeln betonas dock hur Fox News verkligen försöker förleda publiken. Så var dock inte fallet, men en svensk läsare utan egen kunskap och som läser SVD med tillit skulle inte kunna förstå det.

(Här en artikel på Amerikanska nyhetsanalyser om detta: http://usapol.blogspot.com/2011/01/svd-om-fox-news.html).

Det kanske mest glasklara exemplet på en svensk journalists inställning, kommer emellertid från Sören Sommelius bok “Från King till Obama: medborgarrättsrörelsens kamp i USA” - där Sommelius skriver följande om sin ankomst till ett hotellrum i Atlanta:

“På rummet låter jag flåsiga Fox News Channel stå på. Världen utanför USA finns inte. Fox ger mig ont i huvudet, så mycket svada, så många flosker och till råga på allt är det här en av USA:s mest sedda kabeltevekanaler.”

Ett uttalande som visar att författaren saknar förmåga att förstå sig på en väsentlig del av den amerikanska kulturen. Hans beskrivning är dessutom felaktig - Fox News rapporterar även om händelser utanför USA hela tiden.

Vi kan också ta ett färskare exempel. Förra året, när Donald Trump - helt korrekt - påpekade att Sverige visst hade enorma problem med invandring, så skrev SVT en artikel med rubriken ”Fox News det republikanska partiets stödmaskin”. SVT intervjuar Christian Christensen, professor vid JMK i Stockholm, som kommenterar det faktum att Trump hämtat sina uppgifter från Fox News, som följande:

– Det är det republikanska partiets stödmaskin som ägs av Rupert Murdoch. I stort sett sedan de började har de varit otroligt kritiska mot demokraterna, men även länder som Sverige har nämnts flera gånger och de har varit ganska kritiska när det gäller invandring. Så det här är bara en del av ett mycket större mönster när det gäller Fox News och högerpolitik.

Ett uttalande som för gemen svensk som matar sig själv enbart med SVT och svensk mainstreammedia givetvis bara stärker aversionerna mot Fox News.

Att Martin Gelin i oktober 2017 skrev en artikel med rubriken ”Fox News inslag med Trump liknar propaganda från diktaturer” förbättrade inte imagen i Sverige (https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-fox-news-inslag-med-trump-liknar-propaganda-fran-diktaturer/).

Idag är Fox News inte längre ensamma. På högerkanten finns nu en rad bloggar och sajter som också tagit upp den konservativa högerns fana. Fox News har inte lyckats föryngra sig och i vissa debatter är de inte längre alerta. Men deras starka symbol av den i Sverige hatade amerikanska högern, kvarstår.

Och just därför är Hanif Balis intervju på Fox News så intressant. Vi ser ett paradigmskifte i Sverige. Där den konservativa högern gör starkt inträde.

När jag började hänga med i amerikansk politik insåg jag snabbt att Sverige behövde amerikansk konservatism. Men jag förstod också att det inte fungerade att bara direktöversätta amerikanska böcker (några sådana försök har faktiskt gjorts) eftersom svenskar bara läser innehållet om de tilltalas av stilen, av retoriken och framtoningen. Man måste måla en bok i blågula känslor för att bli tagen på allvar. Och en högerpolitisk red-white-and-blue-bok från USA var omöjlig för svenskar att ta till sig (av samma orsak känner svenskar som inte hänger med i amerikansk politik, instinktiv avsky mot Donald Trump).

Min approach, och min stil med Amerikanska nyhetsanalyser, blev därför att debattera svenska problem och svenska diskurser utifrån den amerikanska högerns ideologiska perspektiv, men med andra sätt och vandra verktyg. Jag ville vara en svensk som drev amerikansk konservatism på svenska, på ett sätt svenskar skulle kunna relatera till.

Det vill jag fortfarande. Men vad Hanif Bali visar, är att paradigmet har förändrats. Dörren till Sverige är inte ens tillnärmelsevis lika stängd som den en gång var. Internet har överbryggat klyftan. Svenska samhällsintresserade har inga problem alls att ta till sig Rubin Report, Sam Harris - eller Fox News eller Breitbart.

Och om vi förr inte kunde förstå de perspektiv som Fox News tog upp, eftersom vi levde i en skyddad bubbla med en helt annan verklighet att förhålla oss till, så har inte minst debatten om immigration fått oss att snabbt springa ikapp.

Minns ni alla galna saker som SVT och annan svensk media tog upp som exempel på amerikansk galenskap, för bara 10-15 och 20 år sedan? Gated communites? Usch, klassamhällen för snobbar. Beväpnade medborgare? Amerikaner är galningar. Privat sjukvård? Ett samhälle för de rika.

Exemplen kan göras många fler. Men medan man då kunde skrämma en hel svensk befolkning med dessa hysteriska inslag och artiklar om USA, så går inte längre det. Tvärtom. De saker som Fox News alltid tjatat om, känns plötsligt lite lockande.

Sverige har nämligen blivit omskakat av verkligheten, för att lite fritt citera Irving Kristol.

Hanif Balis medverkan på Fox News vittnar klart och tydligt om att paradigmskifte är i rullning i Sverige. En ny svensk höger växer fram. Inte primärt snobbarnas och ciggarrökarnas höger. Utan en ny, mer amerikansk slags höger bestående av vanligt folk: arbetarhögern.

De som inte har något emot att titta på Fox News och gillar media där saker beskrivs så som de faktiskt är, och sedan ges förtroende att själva bestämma vad de ska tycka och tänka om de saker som presenteras.

Vi som förespråkat amerikansk konservatism och bara intresserat oss för amerikansk politik i allmänhet, har länge hävdat att det bästa sättet att införskaffa kunskap är att helt stänga av SVT och hoppa över Svenska tidningar. Läs och se amerikansk media direkt istället.

Vad Hanif Balis intervju indikerar, är att många fler än de politiska nördarna, nu kommer att börja göra det.

Svensk public service, med dess eviga vänstermoraliserande, kommer med stor sannolikhet att inom en inte alltför avlägsen framtid, få stora problem med sina tittarsiffror.

Här kan Tucker Carlsons intervju med Hanif Bali ses (https://www.youtube.com/watch?v=JsMQ7TvblyI):Ronie Berggren leder Amerikanska Nyhetsanalyser och vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, mer inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarism och fanatism vinner mark.

Inga kommentarer: