söndag 21 januari 2018

Demokraterna i Senaten godkänner Mexiko-mur i utbyte mot DACA, Republikanerna vägrar kompromissa

Under söndagen meddelade Demokraterna att de är beredda att godkänna en mur mot Mexiko i utbyte mot att DACA räddas. Detta ligger i linje med vad Donald Trump länge förespråkat som rättvis kompromiss.

Dock motsätter sig Republikanerna i Kongressen en sådan kompromiss. Det betyder att Demokraterna och Trump i princip kan komma överens men att Republikanerna sätter käppar i hjulet. Detta kan betyda att opinionen och skuldbeläggningen nu kan svänga mot Republikanerna då Republikanerna kan utpekas som obstruenter och ovilliga att kompromissa i syfte att öppna statsförvaltningen igen.

Enligt CNN-undersökningen vill hela 72 procent av Republikaner i USA rädda DACA så om partiet i Kongressen vägrar denna kompromiss går det sannolikt emot deras egna väljares vilja, vilket i sådana fall kan straffa partiet i höstens Kongressval.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

2 kommentarer:

Christo sa...

Har med intresse lyssnat på dina analyser om politik i USA inför och efter valet. Det enda jag inte förstår vad John Gustavsson har att göra i din podd. Efter ett antal avsnitt med honom så orkar man inte med hans verklighetsfrånvända teoretiserande och rabiata hat mot Trump och hans politik. Vi översköljs redan av den typen av "Never Trumpers" propaganda i median både i USA och här. Så tyvärr varje gång John är med hoppar jag över avsnittet för hans åsikter är inte seriösa. Skulle gärna stödja din podd men Johns deltagande gör att jag hellre lägger mina pengar på andra alternativa poddar pch det finns många som tycker som jag. Jag tycker inte du skall använda din podd för att sprida hans Trump hat, för utan Trump skulle nog hela den västerländska världen redan vara förlorat.

Ronie Berggren sa...

Jag instämmer om Trump, men inte om John.

John gör jättemånga bra analyser, hans EU-kritik tillhör något av det bästa i Sverige. Sen är han en republikansk anti-Trumpare, ingen demokrat. Det perspektivet är intressant, även om jag själv har en annan syn.

Att vi på Amerikanska nyhetsanalyser har lite olika åsikter om några enskilda frågor är bara en styrka. I MSM är alla alltid inne på samma spår och bekräftar bara varandra. Här ges olika perspektiv.

Men kul att du lyssnar (ibland) i alla fall :)