söndag 7 februari 2010

Moderat riksdagsman om Reaganomics

Nästa år kommer USA att fira Ronald Reagans 100-årsdag. Om Reagan levt hade han igår fyllt 99. Den Moderata riksdagsledamoten Andreas Norlén har här en mycket läsvärd artikel i Svensk tidsskrift om Ronald Reagan och dennes ekonomiska politik, som Norlén också försiktigt jämför med Alliansens politik.

Norlén förklarar hur Ronald Reagan förde fram en ekonomisk politik som tydligt avvek från den rådande keynesianismen - som kallas utbudsekonomi (supply side economics). En politik som till skillnad från keynesianismen som i Sverige inte minst företräds av Socialdemokraterna, syftar till att undanröja hinder för utbud och effektivt nyttjande av olika produktionsfaktorer. Som exempel på detta nämner Norlén sänkta skatter, avregleringar, frihandel et c.

"Om man sänker rätt skatter får man ökad tillväxt och på så sätt kan statens skatteintäkter efter några år vara större än före sänkningen",
skriver han.

Att detta fungerar bevisar Ronald Reagans presidentperiod. När han övertog makten från Jimmy Carter så var inflationen tvåsiffrig med stigande arbetslöshet och en annalkande recession genom sin ekonomiska politik så hade inflationen sjunkit från ca 10% 1981 till nedåt 3% 1983.

Reagan fick dock kritik för ett budgetunderskott på tre-fem procent av BNP, vilket Norlén medger blev en kvarnsten runt Reagans hals. En del av detta kan härledas till att Reagan (för att få med sig Demokraterna på noterna - och det kan kommas ihåg att Republikanerna inte hade majoritet i Representanthuset) inte lyckades skära ner fullt så mycket som han önskat. Men Norlén förklarar att underskottet också kan härledas till en annan del av Reagans politik, nämligen kampen mot kommunismen. Det är en mycket läsvärd artikel som jag tipsades om på riksdagsledamot (M) Mats G Nilssons politiska blogg där denne också uppmärksammar Reagans 99-årsdag.

En annan som berör ämnet är Johan Ingerö som i denna krönika i tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda skriver om Lafferkurvan, och den ekonomiska tillväxtens relation till rätt sorts lägre skatter.

Se även tidigare inlägg:

Reagan-revolutionen och Obamas presidentskap 20100121

Vem är GOP:s näste Reagan? 20091228

Ronald Reagans seger 1980 20091027

Familjerna Reagan och Kennedys relationer 20090829

Kommer Obama-revolutionen att övervinna Reagan-revolutionen? 20090801

Inga kommentarer: