lördag 1 augusti 2009

Kommer Obama-revolutionen att övervinna Reagan-revolutionen?

På 1980-talet drev Republikanernas president Ronald Reagan igenom en politisk revolution som drev såväl det Republikanska partiet som hela det amerikanska folket, och även det Demokratiska partiet rejält åt höger. Bill Clinton - den förste Demokrat att vinna efter Reagan - vann sitt val på att stå betydligt mer åt höger än någon av hans Demokratiska föregångare gjort på årtionden.

Frågan som under våren cirkulerat är om Obama nu kommer att vända trenden igen. Om en "Obama-revolution" kommer att föra den 1960-talsliberalism som Reagan tryckte tillbaka, in i rampljuset än en gång?


Den frågan skulle det kunna sägas många intressanta saker om, men jag ämnar vänta lite längre innan jag på något djupare sätt uttalar mig om saken. En sak går dock att säga.

Reagan och Obama står ungefär inför samma problem men använder två helt motsatta mediciner. När Reagan vann valet 1980 stod USA inför en svår ekonomisk kris (hög arbetslöshet, en dalande bilindustri etc). En av Reagans första åtgärder (efter att ha återhämtat sig själv från mordförsöket den 30 mars 1981) var att skapa ett återhämtningspaket för nationen - ett stimulanspaket. Hans idé vad detta skulle bestå av utgick då från principer helt motsatta Obamas: Reagan förespråkade lägre skatter, och en mindre - inte en större statsmakt. I likhet med Obama så var inte alla med på presidentens noter. Representanthuset styrdes av Demokraterna (lett av Tipp O Neil som högt och argt kritiserade Reagan offentligt, men på icke-arbetstid umgicks med denne som en god vän - de var båda irländare och hade massvis gemensamt). Men även om Demokraterna motsatte sig Reagans åtgärd, så fanns det en annan viktig samhällsgrupp som han hade med sig. I sin dagbok den 28 juli 1981 skriver Reagan följande inför den annalkande omröstningen av hans återhämtningspaket:

”…utgången är långtifrån given, men det råder inget tvivel om att vi har folket på vår sida.”

Jag vet inte om Obama skriver dagbok, men gör han det så har han skrivit något annat i sin.


Se även tidigare inlägg:

Ronald Reagan om socialiserad sjukvård 20090720

Inga kommentarer: