torsdag 8 april 2010

SVD: USA tar sikte på Jemen-predikant

President Obama har auktoriserat att amerikanska anti-terroriststyrkor dödar den amerikanske islamistpredikanten Anwar al-Awlaki som bor i Yemen, som är kopplad till både till 9/11-kaparna, Fort Hood-skjutningen och till den 23-årige "kalsongbombaren" från Nigera som i julas försökte spränga ett flygplan på väg till Detroit. Att USA sätter upp amerikanska medborgare på en dödslista är dock ytterst ovanligt. Washington Post skriver:

It is extremely rare, if not unprecedented, for an American to be approved for targeted killing, officials told the newspaper. A former senior legal official in the administration of George W. Bush said he did not know of any American who was approved for targeted killing under the former president.


Den som auktoriserat detta är president Obama. En intressant sak är dock SVD:s rapportering om saken. SVD skriver i en artikel vid namn "USA tar sikte på Jemen-predikant" att den "amerikanska regeringen har gett klartecken för aktioner i syfte att fånga in eller döda den USA-födde muslimske predikanten Anwar al-Awlaki".

Det är förstås sant, men istället för att nämna den roll president Obama spelat i sammanhanget, så fortsätter artikeln:

"Beslutet att lägga hans namn till listan över potentiella måltavlor har fattats av USA:s nationella säkerhetsråd.

Republikanen Jane Harman, ordförande i en underrättelsekommitté som sorterar under representanthusets utskott för inre säkerhet, beskriver mannen som "troligen nummer ett" bland de terrorister som utgör hot mot USA."


Det finns två saker att kritisera här. Först och främst: Jane Harman fattar inga beslut om att avrätta amerikanska medborgare - makten att fatta de besluten ligger hos USA:s president - och han heter inte Jane Harman. Man kan fråga sig om man skrivit en så undvikande artikel ifall Bush hade beordrat något liknande? (Vilket Bush alltså inte gjorde). Genom att nämna republikanen Jane Harman, vars ansvar för beslutet inte är i närheten av president Obamas, så framställer artikeln nästan det hela som om det vore ett republikanskt beslut. Det kanske SVD hade önskat, men det för oss till den andra punkten.

Jane Harman är inte republikan. Hon är demokrat. New York Times skriver:

At a panel discussion in Washington on Tuesday, Representative Jane Harman, Democrat of California and chairwoman of a House subcommittee on homeland security, called Mr. Awlaki “probably the person, the terrorist, who would be terrorist No. 1 in terms of threat against us.”


Att hon är demokrat framkommer också tydligt på Wikipedia. Det förändrar förstås inte att hon likväl inte är den ytterst ansvariga för beslutet (däremot säger det en hel del om SVD). Den liberale programvärden Keith Olbermann har inga problem med att veta var ansvaret för detta ligger - hos president Obama. Något han talar om i följande klipp (där Harman inte ens nämns).

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyVad USA kan och bör eller inte bör göra i kampen mot terrorismen är av högsta vikt att diskutera, precis som Keith Olbermann gör. Det finns goda argument både för och emot att döda islamistpredikanten.

Däremot framstår SVD:s rapportering kring saken föga seriös. Och de som eventuellt tvivlat på att svensk media är partiska i sin rapportering behöver inte längre göra detta. Det står tydligt klart.

Källor: SVD, Washington Post, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Yemens amerikanske Islamistpredikant 20100112

Inga kommentarer: