lördag 16 april 2011

Kvinna riskerar livstids fängelse för självmordsförsök

DN skriver här en synnerligen absurd historia om en höggravid 34-årig kvinna i Indiana, USA, som natten mot julafton förra året försökte ta sitt liv genom att äta råttgift. Det efter att hon samma månad fått veta att hennes pojkvän, som hon tänkt gifta sig med (och som hon förmodligen var med barn med) redan var gift och tänkte lämna henne.

Kvinnan köpte då råttgift i en järnhandel och tänkte alltså ta sitt liv. Vänner ingrep dock och förde henne till sjukhus - hennes liv räddades och på nyårsafton födde hon en dotter som dock drabbades av hjärnblödning och avled efter några dagar. De närmaste månaderna efter barnets död behandlades kvinnan på en psykiatrisk klinik. I mars tog hennes liv dock en ny vändning när polisen grep henne och hon riskerar nu att åtalas för att ha mördat sitt barn genom att ta råttgift när hon bar på fostret. Fälls hon så riskerar hon livstids fängelse.

Människorättsgrupper är mycket upprörda:

– Om vi tillåter staten att fängsla en kvinna som vad som helst som skulle kunna utgöra en risk för hennes graviditet så skulle ingenting kunna hindra polisen från att fängsla kvinnor som tar ett glas vin eller som röker. Var drar vi gränsen? Säger Alexa Kolbi-Molinas, advokat på människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU), till den brittiska tidningen The Guardian, skriver DN.


Kvinnans advokat är också starkt kritisk till åklagarens beslut och säger att barnet lika gärna kunde ha fått skadorna av de mediciner sjukhuset proppade i kvinnan.

Åklagarsidan säger dock att man mycket noggrant övervägt beslutet:

– Det här är ett unikt fall. Vare åtalsbeslut är väldigt komplicerat och genomgår en process under vilken vi tar hänsyn till alla fakta och omständigheter i det aktuella fallet. Vi tror att vi åtalat för de två brott vi kan bevisa, säger Dave Rimstidt från åklagarsidan till tidningen.


Amerikanskt rättsväsende är fullt av brister. Och det är förstås i fall som dessa som rörelser som ACLU faktiskt fyller en mycket viktig roll i det amerikanska samhället. En betydligt viktigare roll än när de försöker försvara militanta jihadister. Om det finns någon skurk i detta drama så är det möjligtvis pojkvännen i fråga, även om det inte går att spekulera alltför mycket i. Däremot står det helt uppenbart att tanken på att åtala kvinnan för mord eller något annat överhuvudtaget pg a den här händelsen är helt absurd.

Vad som sedan också kan kritiseras med DN-artikeln är att artikeln inte förklarar att den stora majoriteten av abortmotståndare i USA inte är några känslokalla galningar - ett intryck man förmodligen skulle få om man saknat förkunskap om ämnet.

Det enda positiva som kan sägas med all problematik i det amerikanska rättssystemet är att det verkar kunna drabba alla - helt oavsett rikedom eller samhällsställning - en slags inverterad rättvisa.


Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Blagojevich håller presskonferens 20110416

Tom Delay dömd för pengatvätt 20101126

Ännu ett exempel på USA:s föråldrade rättssystem 20091218

USA:s svaga rättsväsende 20090315

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hon var ju trots allt höggravid (nämn inte exakt i vilken månad, men höggravid står det iaf), då kan man kanske vänta med att ta livet av sig? Detta kommer från mig som förespråkare av laglig abort.

Anonym sa...

nämns*

Foxtrot 813 sa...

Men självklar! Du tänker ta livet av dig och då är du självklart rationell och tänker att du borde vänta tills barnet är fött så att de kan adopters bort till någon pedofile eller religiös galning, och du skriver ditt testmente så att inte dina släktingar kanske dödar varandra över dina ägodelar och du lägger naturligvis ut plast runt dig om du tänker skjuta dig så att de inte blir söl och om du som hon tänker förgifta dig så självklart så ser du till att eve. spyor inte hamnar på golvet, det ser ju inte bra ut...när du tänker dö så gör du det, utan tanke, för då är denna värld borta och du hatar alla...

Anonym sa...

de flesta exemplena där hade förvisso varit praktiska men man dödar inte sitt barn om de negligeras. Jag får reservera mig för att jag inte vet hur långt gången graviditeten var, men jag tycker helt klart det är rätt att åtala för vållande till annans död, dråp eller mord beroende på uppsåt.

Anonym sa...

Kanske ska tillägga att jag är ganska trött på folk som inte vill ta konsekvenserna av sina handlingar. Du säger i sista meningen att "då är denna värld borta och du hatar alla", borde då inte detta hat ge några återverkningar om självmordet inte lyckas?

Linda sa...

Helt otroligt att läsa folks kommentarer om självmord.

"borde då inte detta hat ge några återverkningar om självmordet inte lyckas?"

Självmordstankar går mycket ofta i vågor. Eller menar du att en gång självmordsbenägen alltid självmordsbenägen och ingen chans till att ändra sig?

Anonym sa...

Fler än Bei Bei Shuai har säkert begått misstag.
Allt från att dricka kaffe och vandring till att konsumera droger och alkohol kan vara farligt, men kvinnor ska inte åtalas för det.

Anonym sa...

Jag menade mer kvinnans hat mot sitt ofödda barn, som går så långt att hon dödar det. Det hatet borde resultera i lämpligt straff av något slag, om självmordet lyckas går inte det, men om det misslyckas bör man självklart åtala.