tisdag 12 april 2011

Bush institutets tillväxtkonferens

George W. Bush har sedan han lämnat Vita Huset varit allt annat än inaktiv. Utöver att han skrivit en bok som han under vintern promotade i hela USA och som som under de första 2 månaderna sålde 2 miljoner exemplar och fortfarande ligger högt upp på New York Times bästsäljarlista (nu på 13:e plats) - så har han även börjat byggnationen av sitt presidentcenter och hållit mängder av föredrag runtom i världen.

Igår inledde hans tankesmedja The Bush Institute The 4% Conference på Southern Methodist University, där presidentcentret också byggs - för att diskutera hur tillväxten i USA skulle kunna fördubblas från de av ekonomer beräknade 2% per år till 4%. En fyraprocentig tillväxt kan vara en önskedröm, men den tillväxten hade USA under 1800-talet och under 1900-talets andra halva var låg siffran bara något därunder. Konferensen är början på ett projekt anordnat av Bush institutet för att öka förståelsen för vilka strategier och idéer som behövs för att öka den ekonomiska tillväxten.

Talare på konferensen, bortsett från Bush själv, var bland annat Meg Whitman som i höstas förlorade guvernörsvalet i Kalifornien mot demokraten Jerry Brown. På konferensen prisade hon George W. Bushs guvernörskap i Texas och sa om sin egen förlust i Kalifornien:

"We should be so lucky to have this kind of common sense approach in California," Meg told the audience. "Hey, I tried!

"In fact, it's good to see this event is open to the press and the proceedings will be broadcast for wider viewership," Whitman said. "After the money I spent on my California campaign, I'm all too happy to accept some free media."


Gällande guvernör Brown sa hon att hon själv om hon hade vunnit i höstas skulle ha gjort en del saker annorlunda än han gör, men att man likväl borde stödja honom eftersom han nu var Kaliforniens hopp och den med möjlighet att vända krisen:

"But I think we need to support him. It's the hope of every Californian," Whitman said, that Brown "turns it around."


Bushs själv talade också inledningsvis och berättade att han fortfarande är intresserad av politik, men ungefär på samma sätt som han är intresserad av sport - att hänga med i, men inte att delta i. Däremot är han fortfarande intresserad av att forma policy och förespråka idéer och det kommer hans institut också att göra. Sättet för hans institut att kunna påverka och bestå i framtiden är att inte bygga upp något som centrerar kring honom som person eller bli ett mausoleum kring hans presidentskap - utan att fokusera på idéer. Och han och Laura har idéer de tänker fokusera på: en idé som han tror på är frihet. Och institutet kommer att verka för frihet på många olika områden. Ett fokus kommer att bli att stödja kvinnor i mellanöstern (och muslimvärlden) - eftersom han tror att dessa kommer att leda frihetsrevolutionerna i dessa områden. En annan sak hans center kommer att arbeta för är globala hälsofrågor - inte minst i Afrika där han är väldigt stolt över PEPFAR-arbetet. Institutet kommer också att fortsätta förespråka principerna i hans No Child Left Behind-lag om ansvar i den allmänna utbildningen - för barnens bästa.

Slutligen tror han också på den fria marknaden och det är vad den här konferensen kommer att handla om. Han förklarar att det många gånger i historien hävdats att USA:s bästa dagar skulle vara över - nu är man inne i en ny sån fas. Men precis som tidigare så kommer man att få fel. Att han tror det indikeras av hans 4%-mål - ett mål som somliga menade var att sikta lite väl högt, men han satte målet eftersom de på Bush-centret tror att USA är historiens mest produktiva land och med rätt policy och attityd så kommer USA att fortsätta vara det - och det för världens bästa.

Här är president Bushs inledande tal för konferensen:



Källor: SF Gate, Houston Chronicle, Dallas News

Se även tidigare inlägg:

George W. och Laura Bushs konferens om Afghanistans kvinnor 20110401

Inga kommentarer: