fredag 20 mars 2009

Svensk rapportering om Obama och AIG

Bloggen USAval.se har här ett intressant inlägg om svensk medieskildring av Bush och Enron - kontra Obama och AIG.

När Enron-skandalen omtalades som mest så gjorde bl a SVT en tydlig koppling mellan Enron och dess förehavanden, med president George W. Bush och dennes politik. När det nu gäller Obama-administrationen och AIG så nöjer sig dock SVT, enligt Joakim Nilsson på USAval.se med att skriva:

"Sätter stopp för bonusar: President Barack Obama tänker göra allt han kan för att stoppa bonusarna i försäkringsjätten AIG."

Det sägs ingenting om AIG:s starka kopplingar till Demokraterna, och att 68% av AIG:s kampanjbidrag under förra årets val, gick just till Demokraterna.

Jag har tidigare uttryckt att jag anser att den här frågan är överhypad - pg a att den bara fått så stor uppmärksamhet pg a att den allmänna massan som inte förstår det ekonomiska systemet löper amok när de hör att en del av deras skattepengar i kristider gått till företagsbonusar, och att politikerna som gärna vill ha den allmänna massans stöd springer med lynchmobben (och därmed tycks glömma bort kärnan i vad den representativa demokratin innebär; dvs att folkvalda ledare ibland ska kunna besitta förmågan att hålla huvudet kallt, även när folket inte gör det). Men - om man nu (oavsett orsak) hyser åsikten att dessa bonusar är helt vedervärdiga och förskräckliga (vilket SVT tycks göra) så bör man givetvis rapportera konsekvent, och precis som man rapporterade om det dåvarande sittande majoritetspartiets kopplingar till Enron, så borde man nu rapportera om det sittande majoritetspartiets kopplingar till AIG.

Se även tidigare inlägg:

Representanthuset röstar igenom jättebeskattning av bonustagarna 20090320

Inga kommentarer: