tisdag 1 december 2009

Polismördaren ett problem för Mike Huckabee

Mike Huckabee har hamnat i problem efter att en tidigare fånge i Arkansas som Huckabee under sin tid som guvernör benådade från ett långt fängelsestraff - Maurice Clemmons, nu misstänks för att ha mördat fyra poliser i staden Lakewood, Washington. Clemmons - som tidigare fällts för att ha våldtagit en 12-åring, men friats mot borgen av domare i delstaten Washington - gick in på ett kafé och sköt mot fyra poliser som satt vid ett bord. Clemmons skadades dock troligen innan han lämnade platsen av en polis som sköt tillbaka - alla poliser dog dock. Här är ett inslag om saken från CBS News:


Watch CBS News Videos Online

Incidenten har dock fått kritik att riktas mot Mike Huckabee, som alltså benådade Clemmons år 2000 - varefter Clemmons fortsatte sin brottsliga bana i många avseenden. Huckabee försvara sig dock, och säger att felet ligger i rättssystemet inte i hans gamla benådning - Bill O Reilly försvarar honom delvis och lägger i första hand skulden för den nuvarande situationen på domarna i delstaten Washington. Här är ett inslag på Fox News om saken:



Jag är beredd att ta Huckabee i försvar. Maurice Clemmons har i dagsläget förstås förverkat alla sina rättigheter att någonsin igen se den minsta skymt av frihet. Att däremot döma en 16-åring för ett brott där ingen dödats - till 95 år i fängelse, är dock konsekvensen av ett föråldrat och skevt amerikanskt rättssystem. Vad han borde ha dömts till då var givetvis fängelse under en kortare period i kombination med ungdomsvård - något han inte fick, och något amerikanskt rättsväsende i dess statliga hämndfunktion knappast är känt för. Att ge honom en andra chans var förstås då det näst bästa. I samband med att Clemmons däremot fortsatte sin brottsliga bana och det på mycket grova sätt, så borde hans chanser ha setts som förverkade. Det kan dock knappast Huckabee lastas för.

I sammanhanget kan dock det svenska rättssystemet också kritiseras. I Metro den 2 november stod att läsa om hur tre män 54, 48 och 39 år, dömdes till mellan 2 och 3 år för att ha våldtagit en tolvårig pojke. Metro skriver följande:

"Tre män har fällts för våldtäkt mot barn efter att ha haft sex med en tolvårig pojke i närheten av hans hem i en ytterkommun i Stockholmsområdet.
Övergreppen skedde i ett skogsparti vid tre olika tillfällen mellan augusti och oktober förra året sedan de kommit i kontakt med pojken på gaysajten QX. En av förövarna är en 54-årig brandman och tidigare ambulansförare som tvingade pojken till oralsex. Efter övergreppet hotade han att döda honom om han berättade det för någon. De andra två, 39 och 48 år gamla, tvingade också de till sig oralsex. 48-åringen förgrep sig även analt på pojken och hotade sedan att döda honom om han berättade om händelsen."


Tre vuxna män - inte tre jämnåriga pojkar - våldtog alltså en tolvåring, och hotade honom till döden. För detta fick de 2-3 års fängelse. I USA hade de förmodligen med rätta låsts in på livstid eller avrättats.

En del av min kritik mot amerikanskt rättsväsende är att hårda straff utdöms för tämligen ringa brott (fallet med den 16-åriga Clemmons är ett bra exempel). Fördelen är dock att hårda straff också utdöms till grova brott (något fallet med den nu vuxna Clemmons lär komma att demonstrera).

Sverige utdelar dock tämligen ringa straff till alla brott - fast tar gärna i lite hårdare när det gäller de ringare brotten än de allvarligare. Det är ett extremt omvänt resonemang. Straffen för männen i Metro-artikeln är ett hån mot det svenska rättsväsendet - och även om vi inte i Sverige har eller förespråkar dödsstraff så borde de förstås dömas till de hårdaste straff vår lagstiftning har att erbjuda, inte till löjliga 2-3 års fängelse.

Gällande polismordet i USA och vilka politiska konsekvenser detta eventuellt kan komma att få i fortsättnigen för Mike Huckabee, återstår att se. New York Times har dock här en läsvärd artikel om saken.

Se även tidigare inlägg:

Mike Huckabee om Fort Hood 20091124

Inga kommentarer: