torsdag 9 juni 2011

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 9: Åklagarens slutplädering

Rod Blagojevichs försvarstal - som pågick i sju dagar - är nu slut och åklagarsidan började igår sin slutplädering om varför Blagojevich är en skurk som bör straffas som en sådan. Assisterande åklagare Carrie Hamilton förklarade för juryn hur de av Blagojevich själv fått höra att han hade en senatsplats att spela med:

"He had a U.S. Senate seat and it was effing golden and he decided he was going to cash in on that power for him", sa hon.


Hon betonade också att även om Blagojevich inte fullbordade brottet, så var försöket till brott också det brottsligt och hon jämförde det hela med en trafikpolis som stoppar trafikanter och kräver 50 dollar av dem. Det vore löjligt om polisen bara kunde hållas ansvarig för sitt brott vid de tillfällen trafikanterna betalade mutan, menade hon och anspelade direkt på Blagojevich genom att säga att tänk om man spelat in polismannen, och denne då försökt försvara sig med att inte krävde några mutor alls, utan bara slängde ur sig valfria idéer som han inte tagit ställning till. Det vore löjligt, förklarade hon.

Hon förklarade också att Blagojevich hade brutit lagen när han talat med fackledaren Tom Balanoff om en eventuell administrationsplats i Obama-administrationen mot att han tillsatte Valerie Jarret som senator. Det det inte skedde, spelade ingen roll, menade hon. Hon sa också att Blagojevich var skyldig i fråga om att han tänkte acceptera 1,5 miljoner dollar i utbyte mot att tillsätta Jesse Jackson Jr på Obamas senatsplats.

Dagen avslutades sedan, men tidigare idag återupptogs slutpläderingen och Carrie Hamilton upprepade att åtalet inte handlade om vilka brott som fullbordats, utan vilka brott som försökt genomdrivas. Och fortsatte med att specifikt beskriva de gånger Blagojevich försökt få någon att betala honom mutor i utbyte mot politiska gentjänster.

Jag har inte följt denna rättegång lika noggrant som rättegången förra året. Men den känsla som uppstått även denna gång är att Blagojevich med största sannolikhet är en småskurk - men en småskurk åklagarna försöker framställa som om han vore Al Capone. Och rättegången verkar till stor del ha blivit en ren retorisk styrkemätning åklagar- respektive försvarssidan emellan.

Juryns dom kommer att bli mycket intressant. Här har Fox News ett inslag om åklagarsidans slutplädering:

Closing Arguments Wrap up Blagojevich Trial; Jury to Begin Deliberations: MyFoxCHICAGO.comSe även tidigare inlägg:

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 8: Korsförhör inledda 20110606

Inga kommentarer: