torsdag 30 juni 2011

Saudiarabien skaffar kärnvapen om Iran gör det

Hotet från Iran är förstås allt annat än över. Klockan tickar fortfarande och några effektiva sätt att på allvar stoppa och inte bara fördröja Irans kärnvapenambitioner har ännu inte hittats.

Farhågorna för att Iran ska skaffa kärnvapen har nu också fått den saudiske prinsen Turki al-Faisal att säga att om Iran gör det, så kommer Saudiarabien också att skaffa kärnvapen. Något som bekräftar farhågorna om en kapprustning - som lyfts fram av många bedömare.

Här intervjuar Fox News mellanösternexperten Walid Phares, som beskriver farhågorna som finns kring Iran:En kapprustning i mellanöstern vore extremt farlig. Dels pg a risken för krig mellan de olika icke-demokratiska regimerna är hög. Men dels också pg a att dessa, trots sin fiendskap mot varandra också har en gemensam fiende i Israel (och långsiktigt förstås också USA och Europa). USA och omvärlden måste därför snabbt fatta ett beslut ifråga om ett alltmer maktlystet Iran.

I detta avseende har europeiska länder som Sverige inte gynnat saken. I år beklagade sig svensk media över att Bush-administrationen tog för hård ton mot Iran - och det internationella trycket om att inte göra det, gjorde också att Bush-administrationen faktiskt höll tillbaka. Inget har dock antytt att världen har blivit säkrare pg a eftergifter åt Iran - tvärtom. Det har bara gjort Iran modigare - så som oftast blir fallet när man gör eftergifter åt fiender som till sin natur är ideologiska, inte pragmatiska (vilket demokratier däremot tenderar att vara). President Obama inledde sin presidentperiod med att "räcka ut en hand" mot Iran - en hand Iran helt uppenbart inte fattat. Det är nu dags för USA och omvärlden att förbereda hårdare tag. För det tycks vara det enda språk Iran faktiskt förstår.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Herman Cain om ekonomin, Iran och 2012 20110611

Iran planerar hundförbud 20110419

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ni kommer att suga av Iran! Ta hårdare tag på deras kuk!

Anonym sa...

Hahaha..spänn av,de primitiva muslimerna tror att kärnvapen är något man gör av melonkärnor LOL!