fredag 19 oktober 2012

Biden igen: 'Bullets…Aimed at You'

Joe Biden kampanjade och pratade om hur Paul Ryan skrivit en bok med namnet "Young Guns" varpå en person i publiken säger: "They have guns but no bullets", Biden svarar då: "Unfortunately, the bullets are aimed at you."

Biden gjorde ett liknande uttalande när han härom månaden förklarade hur republikanerna ville föra svarta "tillbaka till kedjor". Dessa uttalanden i sig själva behöver- och borde heller inte övertolkas. Men faktum är likväl: igår talades det mycket om Mitt Romneys son Tagg Romney, när denne förklarade att han under debatten blev väldigt upprörd och kände hur han skulle vilja springa ner och ge Obama en snyting (varefter han förklarade att det var så han kände, inte vad han faktiskt tänkte göra, och att familjen skrivit under på att gå igenom en tuff politisk process). I samband med skjutningen på Gabriell Giffords kampanjevent förra året, så gjordes det också en stor sak av att Sarah Palin hade en karta med ett sikte på Giffords distrikt - och det hypades snabbt som exempel på republikanernas våldsamma retorik.

Alla som på allvar hänger med i amerikansk politik vet förstås att den amerikanska jargongen är likadan på båda sidor. Här i Sverige saknas dock seriös förståelse för amerikansk konservatism, varför det är mycket lättare att demonisera dessa - och tro att dessa är "galningar" bara för att deras ideologiska premisser inte är lika "svenska" som demokraternas. Men de är givetvis ganska lika; även om Biden givetvis gör betydligt fler tabbar - och ogenomtänkta uttalanden - än Bush och Palin tillsammans.Se även tidigare inlägg:

Ny-Biden-tabbe: fd veteraner från Irak - och, Iran 20121019

---------------

Huckabee om Joe Bidens tabbar 20120820

Inga kommentarer: