lördag 20 oktober 2012

Kan Romney vinna Pennsylvania?

Pennsylvania brukar betraktas som en swing-stat, men i praktiken har delstaten inte röstat fram en republikansk presidentkandidat sedan 1988. Obama har länge lett stort i delstaten, och har inte kampanjat där sedan juni, och såväl Romney- som Obama-kampanjen har i princip kommit att räkna med att Pennsylvania troget kommer att gå till Obama.

Allt mer tyder dock på att Pennsylvania på allvar kommer att bli en jämn kamp. Och kanske har Romney till och med en chans att faktiskt vinna delstaten. Här beskrivs på ett blogginlägg på Susquehanna Polling and Research hur Romney har en möjlighet att vinna pg a att han vinner argumenten om jobben i delstaten. En några dagar gammal opinionsundersökning visar också att Romney faktiskt leder över Obama med a 49-45%.

Författaren Jim Lee skriver:

The fact of the matter is that Mitt Romney is winning Pennsylvania because he is winning the “jobs” argument. Every statewide poll we have done the past three years shows Pennsylvanians want the economy fixed.


Han förklarar också en skillnad mellan Pennsylvania och Ohio. I Ohio räddades många jobb inom bilindustrin (där Romney var emot bailouten av denna) - så har dock inte fallet varit i Pennsylvania:

Pennsylvanians are still suffering from a bleak economy, more so perhaps than neighboring states like Ohio that can attribute their recent job gains to the auto industry.


Han förklarar också att väljarna i Pennsylvania också vet att Romney inte är någon extremist, att han bryr sig om barn och kvinnor, räddade Olympiska spelen och och vill få budgetunderskottet under kontroll. Men de vet också att den boom i naturgasindustrin som delstaten fått uppleva skulle hotas direkt om Obama blir omvald, medan Romney däremot tydligt förklarat att han kommer att göra allt för att satsa på denna industri - en industri som faktiskt har räddat otaliga Pennsylvania-bor från arbetslöshet.

Idag kommer också Romneys VP-kandidat Paul Ryan att kampanja i Pennsylvania - vilket är första gången sedan den 21 augusti. Skulle Romney vinna Pennsylvania skulle det vara detta vals stora överraskning - och enormt stora republikanska succé.

Källor: Susquehanna Polling and Research, Pennlive

Se även tidigare inlägg:

Romney knappar in i Pennsylvania 20121016

Inga kommentarer: