tisdag 9 juli 2013

Podd 23: Daniel Hannan, UKIP och Europas behov av en EU-kritisk konservatism

Podd 23. I juni 2012 jämförde vi i Podcast nr 8 de ideologiska skillnaderna mellan EU och USA. Så här ett år senare gör vi en uppföljning och diskuterar behovet av en EU-kritisk USA-inspirerad europeisk konservatism.

Först pratar jag med den brittiske EU-parlamentarikern och EU-kritikern Daniel Hannan, författare till böckerna "The New Road to Serfdom" och "Why America Must Not Follow Europe", som beskriver de ideologiska skillnaderna mellan EU och USA och tar ton mot europeiska- och även svenska politikers tendens att avfärda EU-kritiker trots att en stor del av den vanliga befolkningen på många håll är mycket skeptisk till unionen (många exempel på avfärdande av EU-kritik märktes av på den nyss avslutade Almedalsveckan).

Därefter pratar jag med min bloggkollega John Gustavsson, som bor i Nottingham och är medlem i det brittiska EU-kritiska partiet UKIP. John sammanfattar UKIP:s historia och berättar varför han själv valde att engagera sig i partiet.

Jag berättar också om boken "Flying Free" av UKIP:s ledare Nigel Farage, och förklarar sedan varför jag anser att Europas nationer behöver en konservativ EU-kritisk rörelse baserad på amerikanska frihetsideal, som tar ton mot centralisering och överstatlighet.

Kommentarer och delningar på sociala medier välkomnas. Här är podd 23, enjoy!Tidigare poddar hittas i sedvanlig ordning i podd-arkivet.

SVD, SVD

Se även tidigare inlägg:

"Why America must not follow Europe" - Daniel Hannan 20130628

Newsmill: EU symboliserar varken fred eller frihet av Ronie Berggren, 20130514

Daniel Hannan om EU och USA 20130414

Nyhetspodd 8: En jämförelse mellan EU och USA 20120625

CPAC 2012 - del 14: Daniel Hannan 20120212

"The New Road to Serfdom" av Daniel Hannan 20101208

Inga kommentarer: