tisdag 9 juni 2009

Obama åberopar Jesus mer än Bush gjorde

President Obama har i mängder av olika tal refererat och hänvisat till Jesus - och det vid fler tillfällen än sin föregångare president Bush.

I sitt tal om abort vid Universitetet i Notre Dame, Indiana den 17 maj, sa Obama att de goda arbete som utfördes av kristna medborgargrupper i Chicago hade haft stark inverkan på hans tro:

“I found myself drawn — not just to work with the church but to be in the church. It was through this service that I was brought to Christ.”

Och i ett tal om ekonomin några månader använde sig Obama av Jesu liknelse om huset på stranden och huset på berget och sa:

“We cannot rebuild this economy on the same pile of sand. We must build our house upon a rock.”

Och i talet i muslimvärlden använde han sig återigen av Jesus, men den gången i en muslimsk kontext där profeterna Moses, Jesus och Mohammed tillber tillsammans.

President Bush vars kristna tro var en central del av såväl hans livshistoria som politiska ambitioner, och som under Republikanernas primärval 2000 på frågan om vem som var hans favoritfilosof svarat: "Christ, because he changed my heart", och på uppföljningsfrågan om att publiken förmodligen skulle vara nyfikna på hur Kristus förändrat hans hjärta sa: "When you accept Christ as your saviour, it changes your heart, it changes your life" - ett uttalande som i likhet med Reagans "You cannot endorse me, but I endorse you" - fick landets miljoner evangelikala att där och då bestämma sig vem som var deras favoritkandidat.

Väl i Vita Huset var Bush dock väldigt försiktig med att direkt hänvisa till Jesus, för att pg a sin tydligt uttalade tro inte stöta sig med någon. Stora delar av hans tal - författade av Michael Gerson - hade en tydlig kristen retorik, där Bush ständigt lät bibelord återljuda i olika sammanhang, men direkta uttalanden om Gud eller Jesus gjorde han bara när han uttalade sig i samband med kristna högtider, eller inför specifikt kristna församlingar. Däremot åberopade han ständigt "Den Allsmäktige" och frihet var den Allsmäktiges gåva till var och varje människa på jorden. Han citerade också nästan alltid Jesu bibelord om att "åt den som givits mycket, skall mycket också krävas", som en motivering till sitt stora sociala hjälparbete mot AIDS/Malaria et c i Afrika.

Obama använder sig i sitt förespråkande av olika inhemska sociala hjälpprogram av Jesu ord om att "vad ni gjort mot någon av dessa minsta, det har ni också gjort mot mig."

Men till skillnad från Bush behöver Obama inte vara rädd för att nämna Jesus oftare - tvärtom, så kan det snarare hjälpa honom att bli av med stämpeln som somliga redan under valkampanjen försökte fästa på honom: den att han var muslim. Vilket han inte var och fortfarande inte är.

Källa: Politico

Inga kommentarer: