Delstaten Maine håller nästa månad sin version av Kaliforniens "Proposition 8", med en omröstning om att återinföra det förbud mot gay-äktenskap som i maj detta år legaliserades efter det att ett förslag röstats igenom i delstatens senat och signerats av guvernör John Baldacci. I Maine kallas dock processen för "Question 1".
Maine blev den första delstat i USA:s att skriva in en legalisering av gay-äktenskap som resultat av en lagstiftningsprocess och inte en domstolsorder. Det gjorde dock likväl inte att lagen skrevs i sten. Ett sätt att lägga ett folkligt veto i frågan och istället få till stånd en folkomröstning var att samla in 55,087 namnunderskrifter (Maine har 1,316,456 invånare) inom 90 dagar. Processen att göra detta påbörjades redan dagen efter att guvernör Baldacci signerat lagen.
I juni påbörjade den katolskt sponsrade gruppen Stand For Marriage (Maine), en kampanj för att få in namnunderskrifter, ledda av Schubert Flint, som också drev Proposition 8-kampanjen i Kalifornien. I juli annonserade gruppen att de hade samlat in mer än de nödvändiga namnunderskrifterna för att anordna en folkomröstning.
Samma månad förklarade också pro-gay-äktenskapsgruppen No on 1/Protect Maine Equality, att de samlat in mer än 60 000 namnunderskrifter från folk som stödde gay-äktenskapslagen. Stand For Marriage förklarade dock dagen därpå att de nu samlat in mer än 100 000 namn.
Delstatens regering bekräftade i september att insamlingen av namn var korrekt - vilket gjort att det den 3 november kommer att hållas val i frågan. Fram till dess är det dock full rulle med kampanjande från båda sidor.
Nej-kampanjen (No on 1) som förespråkar gay-äktenskap och vill behålla lagen har fått hjälp från gayaktivistgrupper i Kalifornien där striden kring frågan gick het förra året. Kaliforniska grupper har gjort 10,000 telefonsamtal till Maine-bor, och under kommande veckor kommer mängder av volontärer resa till Maine för att hjälpa No on 1-kampanjen.
"They will be there at the end of the campaign just to help implement the locally produced campaign," sa Marc Solomon, ledare för Equality California.
Stora skillnader råder dock mellan Maine och Kalifornien - som kan gynna och missgynna såväl gay-äktenskapsförespråkarna som dess motståndare.
I Maine finns inte - till skillnad från Kalifornien - några evangelikala jättekyrkor (a lá Rick Warrens Saddleback-kyrka). Maine har heller inte speciellt många mormoner - som var en avgörande grupp för genomdrivandet av proposition 8. Men Maine har heller inte några riktiga storstäder - som i Kalifornien var centrala för motståndarna mot proposition 8.
Maine är en liten delstat med 1,3 miljoner invånare varav 95% är vita - och båda sidor i kampanjerna anser att det hela kommer att bli jämnt och att det ännu är omöjligt att avgöra vilken sida som vinner. Men den 3 november får vi veta.
Här har Yes on Question 1-kampanjen (dvs de som motsätter sig gay-äktenskap) en reklam ad (med identiskt innehåll från Proposition 8-kampanjen i Kalifornien förra året), som varnar för att om lagen går igenom (dvs om Question 1, som stoppar lagen, inte röstas igenom) så kommer barnen att i skolorna få lära sig att homosexualitet är okej.
Och här har "No on 1"-kampanjen en reklam ad som förespråkar jämlikhet:
Gayrättsförespråkarna hade förra året höga förhoppningar på Obama - förhoppningar som sedan dess mattats av. I våras ansåg många också att gay-äktenskapsfrågan skulle bli en het fråga i kongressvalet 2010 - något som den mycket väl kan bli, men för närvarande tycks såväl Demokrater som Republikaner fokusera på mer akuta frågor kring krig och sjukvård.
Källor: Wikipedia om samkönade äktenskap i Maine, San Francisco Chronicle
Se även tidigare inlägg:
Republikaner för gay-äktenskap 20090819
Gay-rörelsen fortfarande skeptisk till Obama 20090805
President Clinton stöder samkönade äktenskap 20090714
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar