onsdag 6 april 2011

Domarvalet i Wisconsin oavgjort

Det viktiga domarvalet i Wisconsin är avslutat - men oavgjort. Resultatet är för jämnt för att en vinnare ska kunna utses. Domare David Prosser hade en knapp ledning över sin utmanare JoAnne Kloppenburg. 99% av rösterna är räknade men mindre än 600 röster - 0.04% av de kastade rösterna - skilde de två kandidaterna åt. Inom några timmar kan man kanske avgöra vem som med säkerhet fått flest röster - men det jämna resultatet har fått det att pratas om krav på omräkning, vilket i sin tur skulle innebära långa lagprocesser - något Wisconsin lyckats undvika de senaste årtiondena.

Vad som gjort domarvalet så stort och väckt sådant engagemang är att det betraktats som ett referendum över guvernör Scott Walkers anti-fackföreningslag där en röst på Prosser av motståndarna till guvernör Walkers lag utmålades som en röst på guvernören.

Kandidaterna själva gjorde dock vad de kunde för att hävda sin egen politiska neutralitet. Och Prosser hävdade i en intervju nyligen att domaren väljs för 10 år och att besluten kring Scott Walkers lag är ett enda beslut (som inte ens är bestämt eftersom Högsta Domstolen inte bestämt sig om de ska ta upp fallet eller ej) medan mängder av andra beslut kommer att fattas de kommande tio åren - ett perspektiv väljarna borde ha i åtanke när de lägger sina röster.

Nu är rösterna lagda men resultatet oklart.

"It's not over and we are still hopeful," sa JoAnne Kloppenburg vid 01-tiden i natt (lokal Wisconsin-tid). "Let's get a good night's sleep and see what tomorrow brings."


Prosser sa på sin egen valvaka ungefär vid samma tid:


"There is little doubt there is going to be a recount in this race. I had a rip-roaring victory speech prepared," Prosser said. "I also had a concession speech."


Om marginalen i valet är mindre än 0,5% så kan en kandidat begära en omräkning gratis. Om marginalen är mellan 05-2% så kan man också begära omräkning, men då till en viss kostnad. Resultatet i detta väl förväntas bli mindre än 0,5% varför en omräkning verkar mycket trolig.

Källor: JSOnline, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

David Prosser om domarvalet i Wisconsin 20110405

Inga kommentarer: