tisdag 12 april 2011

Fukushima-katastrofen uppgraderas till Tjernobylnivå

Kärnkraftskatastrofen i Fukushima har nu uppgraderats till en sjua, den högsta nivån på den internationella skalan och samma nivå som Tjernobyl 1986. Det innebär att så stora mängder radioaktivitet har läckt ut i Fukushima för att det ska innebära risk för människor och miljö inom ett större område.

Utsläppsmängden är dock likväl mindre än i Tjernobyl och Tepcos tekniker betonar att man i Fukushima bara släppt ut en tiondel av den radioaktivitet som släpptes ut i Tjernobyl.

– Nivå sju är samma som Tjernobyl. Men det betyder inte att det är lika illa som Tjernobyl, bara att det är senast sjuan användes, säger den japanske fysikern Michio Kaku till amerikanska ABC News, enligt SVD.


I Tjernobyl exploderade hela reaktorn och en stor mängd strålning skickades ut i atmosfären - vilket inte skett i Fukushima där strålning sakta sipprat ut.

– I Tjernobyl fanns det många fall av akut strålningssjuka och 29 personer miste livet direkt. I Fukushima har vi inte haft en sådan situation än, säger Michio Kaku.


Problemet är dock att haveriet i Fukushima fortfarande pågår och att nivåerna fortfarande stiger - de kan därför slutligen komma att hamna på samma nivå som Tjernobyl eller högre. Och även teknikerna får kontroll på reaktorerna så kan det ta månader innan dessa är helt återställda och år innan kärnkraftverket är återställt.

Igår skakades Japan också av ännu ett nytt skalv på 6,3 på richterskalan, men det uppges inte ha påverkat kärnkraftverken.

Källor: SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

Linkin Park samlar pengar till Japan 20110407

Ny jordbävning i Japan 20110407

Inga kommentarer: