söndag 10 april 2011

Ghaddafi vinner mark

Ghaddafis styrkor har vunnit mark sedan NATO tog över ledarskapet i hjälpen till rebellerna - detta har fått somliga av rebellerna att undra över vilka motiv NATO egentligen har. MSNBC rapporterar här:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det har varit en del problem för NATO - vilka bland annat av misstag bombat ihjäl en grupp rebeller. Något man inledningsvis inte vill be om ursäkt för men till slut likväl gjorde:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det börjar stå alltmer tydligt att Obama och världen överlag haft fel ifråga om Ghaddafi. John McCain hade rätt när han i tidigt skede krävde en flygförbudszon - och när en sådan inte kom tillräckligt snabbt krävde att USA istället gjorde det strategiskt bästa: nämligen att aktivt avsätta Ghaddafi. Vad som nu sker är istället något som kan bli en lång och utdragen krigföring.

Eftersom Europa faktiskt tycks vara intresserade av Libyen hade USA kunnat avsätta Ghaddafi och sedan låta europeiska styrkor hjälpa till med säkerhet i landet därefter. Obama-administrationen har dock istället valt det sämsta tänkbara alternativet: att göra något och göra det halvdant.

Se även tidigare inlägg:

Ghaddafis brev till Obama 20110407

Inga kommentarer: