måndag 4 april 2011

Svarta bryter med Obama över gay-äktenskap

USA:s svarta utgör Obamas mest lojala väljargrupp. Men nu är de splittrade pg a Obama övergett stödet för The Defense of Marriage Act - som infördes på 1990-talet av Bill Clinton och konstaterar att äktenskap är något som gäller mellan en man och en kvinna, något Obama först stödde, men nu backat undan ifrån - till somliga svartas förtret.

Många svarta är skeptiska till LGBT-rörelsen, dels pg a att de inte anser att dessa har haft det lika svårt som svarta och att dessas medborgarrättskamp inte går att jämföra med den som svarta fick driva - men också pg a att många svarta är väldigt fundamentalistiskt kristna - med visserligen en annan betoning på sin fundamentalism än bland sydstatsbaptisterna i södern, men på samma grund motsätter de sig gay-äktenskap - varför frågan också har en religiös dimension bland många svarta. MSNBC rapporterar här om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Stödet för gay-äktenskap ökar dock i USA - och för första gången anser nu en majoritet av amerikaner (53%) att gay-äktenskap bör legaliseras. President Obama själv stöder ännu inte gay-äktenskap, men har sagt att hans syn på saken håller på att utvecklas.

Se även tidigare inlägg:

Obama-administrationen överger stöd för Defense of Marriage Act 20110223

Inga kommentarer: