Och här kan landningen också beskådas:
Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy
Och här har MSNBC också ett inslag där Tom Costello kommenterar saken:
Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy
Här har CNN också ett inslag där Chris Ferguson, kaptenen för den nu avslutade expeditionen, talar om den sista resan och hans förhoppningar om framtiden:
Det finns många goda skäl att kritisera president Obamas rymdpolitik - vilket också har gjorts av många av NASA:s veteraner (och här har J.R Dunn en intressant artikel om saken på American Thinker). Förhoppningsvis gör dock USA en dag comeback och fortsätter att leda världen även ifråga om rymdforskning. För närvarande får dock Europes klassiker markera det nostalgiska avslutet på denna 50-åriga era:
Källor: SVD, DN
Se även tidigare inlägg:
Obama ringer rymdfärjan Atlantis 20110718
Gabrielle Giffords syn på Obamas rymdprogram 20110717
Tom Jones om USA:s framtid i rymden 20110711
Kina satsar på att bli en rymdsupermakt 20110708
Rymdfärjan Atlantis sista färd 20110708
Mark Kelly om NASA:s framtid 20110602
Rymdveteraner riktar mer kritik mot Obamas rymdprogram 20110526
NASA firar 50 år i rymden 20110523
Gene Cernan om framtiden för USA:s rymdprogram 20110516
Giffords bevittnar Endeavours sista resa 20110516
Endeavours sista resa uppskjuten 20110430
Gabrielle Giffords på väg till Kennedy Space Center 20110427
---------
Obamas privatisering av NASA 20100418
Delad syn på Obamas rymdplan 20100416
Obama lägger ut policy för NASA 20100416
Vita Huset firar 40 år sedan månlandningen 20090721
6 kommentarer:
Det finns många goda skäl att kritisera president Obamas rymdpolitik - så vad menar du/ni att Obama skulle gjort istället? Fortsätta med Constellation-programmet? Tycker ni att det utvecklades på ett lovande sätt?
Ja, det är faktiskt precis vad jag tycker :) Han borde ha finansierat -det- istället för att slänga pengar på ett ineffektivt stimulanspaket som kostade 10 gånger mer.
Mina kunskaper om ämnet är dock inte överdrivet stora. Så mitt ställningstagande bygger i första hand på att jag anser att Bushs Constellation-vision var mycket coolare, samt de kritiska omdömen en mängd av NASA:s veteraner fällt om Obamas rymdpolitik.
Visst kan jag förstå att Constellation-programmet verkar coolt. Men om vi bara jagade coola projekt hade det väl varit bättre att gå direkt på att bygga en fet Star Destroyer? :)
Bushs Constellation-vision blev snabbt rejält försenad och rejält dyrare än beräknat, och det hjälpte inte att Bush/kongressen inte tilldelade NASA de medel som krävdes. När Obama tog över tillsatte han en oberoende kommission som kom fram till att Constellation var "so behind schedule, underfunded and over budget that meeting any of its goals would not be possible."
Obamas budget tilldelade NASA *mer* pengar, men han valde att lägga de på andra saker än ett vid det här laget havererat projekt. Och vad gäller NASAs veteraner kan nämnas att (republikanen) Buzz Aldrin hyllade Obamas beslut.
Jag ifrågasätter inte att programmet skulle ha behövt mer pengar. Det är en kritik Bush fått ifråga om alla sina regeringsbaserade program - kritik som ofta kommer från liberalt håll. Bushs händer bakbands i många avseenden av allt annat som hände under hans presidentperiod. För Obama hade det dock varit lätt som en plätt att satsa mer pengar på att faktiskt fullborda programmet.
Som jag konstaterade i ett av mina inlägg om detta ämne: Kennedy stakade visserligen ut visionen om att nå månen - men om Nixon hade avbrutit projektet skulle USA aldrig ha nått dit. Varför Nixon förstås också förtjänar sin beskärda del av kakan.
Vad Obama enligt min ringa bedömning gjort är att minimera/söla ner möjligheten att nå mars. Kanske och förhoppningsvis kommer USA en dag att lyckas med detta - men det kommer inte att ske tack vare Obama. Och tack vare honom inte heller tack vare Bush.
Buzz Aldrin är en av få NASA-veteraner att stödja Obama. Min uppfattning av saken är att alla som arbetade aktivt på NASA klistrade på ett leende och sa att de tyckte bra om saken eftersom det förstås inte är deras uppgift att kritisera den regering de arbetar för, lika lite som amerikanska generaler kan ifrågasätta sin överbefälhavare. Huruvida de verkligen gillade Obamas beslut är dock en helt annan sak. Av NASA-veteranerna så var dock många av de mer högstående profilerna i emot Obamas idé - vilket länkarna i mitt inlägg ger många exempel på.
Med detta sagt så är det hela inte så mycket att gnälla över längre. Beslutet är fattat, och de som stöder USA:s rymdprogram i allmänhet får förstås hoppas på att privatiseringen och nedtrappningen faktiskt mot alla invändningar ändå kommer att fungera. Men däremot bör det inte gå obemärkt förbi att mycket tyder på att Obama agerat vårdslöst i frågan.
Som jag konstaterade i ett av mina inlägg om detta ämne: Kennedy stakade visserligen ut visionen om att nå månen - men om Nixon hade avbrutit projektet skulle USA aldrig ha nått dit. Varför Nixon förstås också förtjänar sin beskärda del av kakan.
När Nixon tog över som president var alla komponenter i månprogrammet färdigkonstruerade, Saturnus V-raketen hade redan tagit människor till omloppsbana runt månen och tillbaka, och en bemannad månlandning var endast ett halvår bort. Kennedys ursprungliga tidtabell höll fortfarande, med andra ord. Så visst kan man om man så vill ge Nixon credd för att han i detta skede inte avbröt projektet, men man kan utan överdrift också säga att större delen av jobbet redan var gjort.
Jämför detta med Obamas läge: enligt den oberoende Augustinekommissionen skulle Ares V-raketen inte vara redo för uppskjutning förrän tidigast under mitten av 2020-talet, och det är förutsatt att Obama satsat extra pengar på programmet!
Istället valde Obama att satsa på ett alternativt program för att ta fram en Heavy Lift Vehicle, som beräknas vara klar tidigare än vad Ares V-raketen skulle varit klar. Jag förstår inte hur du av det sluter dig till att Obama har "minimerat/sölat ner möjligheten att nå mars".
Du har förstås rätt gällande Nixon och månlandningen - det var dock själva principen jag syftade till. Constellation-visionen var allt annat än perfekt, och som sagt hade mer behövt satsas på projektet. Men jag sluter mig till uppfattningen som framfördes av astronauterna Neil Armstrong (som blev den första människa att beträda månen), Jim Lovell och Gene Cernan som i slutet av maj skrev:
"By 2005, in keeping with President Kennedy's intent and America's resolve, NASA was developing the Constellation program, focusing on a return to the moon while simultaneously developing the plans and techniques to venture beyond, and eventually to Mars.
The program enjoyed near-unanimous support, being approved and endorsed by the Bush administration and by both Democratic and Republican Congresses."
Och vidare om Obamas beslut:
"President Obama's proposed 2011 budget did not include funds for Constellation, therefore essentially canceling the program. It sent shock waves throughout NASA, the Congress and the American people. Nearly $10 billion had been invested in design and development of the program.
Many respected experts and members of Congress voiced concern about the president's proposal. Some supported the president's plan,but most were critical."
Och astronauten Walter Cunningham som också han varit mycket kritisk mot Obama skrev förra året följande:
"It’s debatable whether Constellation was the best solution to President Bush’s vision of “Moon, Mars and Beyond,” but it was far better than the vacuum in which we now find ourselves, and without a viable alternative in sight."
Jag själv är ingen expert vare sig på NASA eller på astronomi - min ståndpunkt och syn på saken grundas därför på dessa människors omdömen, samt på att jag utifrån min egen ringa uppfattning helt enkelt anser att Constellation var en coolare idé. En idé som borde ha fullbordats, inte ha avbrutits. Att allt sedan inte gick så som ursprungligen var tänkt gäller faktiskt de flesta saker som USA åstadkommit. Vad som då krävts är att presidenter, politiker etc fortsatt kämpa utan att förlora målet ur sikte - inte att de kastat sig in i något helt annat.
Men återigen: jag är ingen expert på ämnet - och därmed nöjer jag mig med att härmed ha motiverat min syn på saken. Och som jag skrev tidigare är beslutet nu fattat, varför det finns föga fog att fortsätta gnälla över saken. Vi får således hoppas att NASA gör comeback och att de delar som nu ska privatiseras långsiktigt kommer att leda till något bra.
Tack för dina synpunkter. De var intressanta.
Skicka en kommentar