måndag 16 maj 2011

Gene Cernan om framtiden för USA:s rymdprogram

Gene Cernan - den siste astronaut som gick på månen - är en av de röster som mycket kritisk till Obama-administrationens rymdpolitik, där Obama beslutade att helt enkelt avbryta tidigare president George W. Bushs rymdprogram, som syftade till att än en gång landsätta människor på månen och därifrån sedan satsa på att ta människor också till mars. Obama-administrationen avbröt programmet, och Cernan talar här om hur han ser på NASA:s - och de amerikanska rymdprogrammens framtid:



Här talar Cernan inför Senaten i maj 2010 där han kritiserar Obama-administrationens rymdpolitik:



Och här är en artikel från vintern 2010 om Gene Cernan och Neil Armstrongs kritik av Obamas rymdpolitik.

Och här en annan intervju med Cernan från 2010 där han menar att Obama-administrationen gör fel om de anser att NASA är rätt område att göra nedskärningar:



Bushs vision om en permanent bas på månen var betydligt coolare än Obamas rymdpolitik. Visserligen har Bushs plan kritiserats för att att inte ha finansierats tillräckligt väl - men det torde inte vara ett skäl till att avskaffa hela programmet, så som Obama gjort, och sedan låta privatisera USA:s rymdverksamhet. Det finns vissa saker den federala regeringen bör göra (eller åtminstone delta engagerat i) och andra saker den federala regeringen inte bör göra. Obama-administrationen har lyckats med bedriften att inte göra de saker de borde göra, och göra väldigt många saker de inte borde göra.

Se även tidigare inlägg:

Giffords bevittnar Endeavours sista resa 20110516

---------

Obamas privatisering av NASA 20100418

Delad syn på Obamas rymdplan 20100416

Obama lägger ut policy för NASA 20100416

Vita Huset firar 40 år sedan månlandningen 20090721

Inga kommentarer: