fredag 8 juli 2011

Rymdfärjan Atlantis sista färd

Rymdfärjan Atlantis påbörjade idag sin sista färd - och med den också NASA:s sista bemannade rymdfarkost. USA kommer hädanefter i flera år tid framåt att behöva förlita sig på ryssarna för framtida rymduppskjutningar i väntan på att den kommersiella sektorn ska ta över den roll NASA haft i 50 år.

Här har MSNBC ett specialinslag om Atlantis sista rymdfärd:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Att Atlantis uppskjutning lyckades var ett glatt besked. NASA:s framtid verkar dock inte lika glad. Och detta är ett av de tydligare exemplen på hur president Obama både prioriterat fel och missat vad det är den amerikanska regeringen faktiskt ska syssla med. NASA:s program ansågs vara för dyrt, och organisationen ansågs ha spelat ut sin roll. Det finns dock vissa saker som regeringen faktiskt bör sköta. Att spendera nästan 900 miljarder dollar på ett stimulanspaket som inte stimulerade men däremot offra ett av USA:s mest framgångsrika regeringsprogram någonsin var en enorm felprioritering.

Här intervjuar MSNBC astronauten John Glenn, som också han, i likhet med så många andra av USA:s rymdveteraner är besviken på NASA:s och de amerikanska rymdfärdernas snöpliga slut:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Tidigare president George W. Bush gjorde månen till USA:s nya front - och hade som mål att upprätta en permanent rymdbas på månen, från vilken människor sedan skulle kunna ta sig vidare till mars. Ett visionärt program som Obama nu har avbrutit. Det går att kritisera Constellation-programmet, och kritik riktades mot att det inte finansierades tillräckligt bra (den kritik som riktats mot nästan alla Bushs regeringsprogram) - men vad det programmet gjorde var att staka ut en vision och ge NASA ett konkret mål att sikta mot. Det har man nu inte längre.

I USA skiftar regeringarna vart fjärde eller vart åttonde år. Om en ny president alltid skulle lägga om kursen helt så skulle USA som nation inte få speciellt mycket gjort. Det var John F. Kennedy som stakade ut USA:s vision om att landsätta en människa på månen. Men detta implementerades av president Richard Nixon. Om denne i sitt motstånd mot Kennedy-administrationens liberalism skulle ha avskaffat rymdprogrammet så skulle USA aldrig ha landat på månen. Nixon förstod dock vikten av kontinuitet - något Obama i detta avseende inte har förstått.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Mark Kelly om NASA:s framtid 20110602

Rymdveteraner riktar mer kritik mot Obamas rymdprogram 20110526

NASA firar 50 år i rymden 20110523

Gene Cernan om framtiden för USA:s rymdprogram 20110516

Giffords bevittnar Endeavours sista resa 20110516

---------

Obamas privatisering av NASA 20100418

Delad syn på Obamas rymdplan 20100416

Obama lägger ut policy för NASA 20100416

Vita Huset firar 40 år sedan månlandningen 20090721

Inga kommentarer: