fredag 4 november 2011

Låga opinionssiffror för Occupy Wall Street - och te-party-rörelsen

Quinnipiac har gjort en opinionsundersökning om Occupy-Wall-Street-rörelsen som visar att en majoritet av allmänheten är negativa till dem. 30% betraktar rörelsen positivt medan 39% betraktar den negativt. 30% säger att de kan för lite för att ha en åsikt.

Undersökningen är en av de första opinionsundersökningar om OWS-rörelsen och visar att väljarna är skeptiska till denna - vilket gör det hela till ett farligt spel för demokraterna, där många demokrater slagit an på en populistisk ton och anammat rörelsen.

Även te-party-rörelsen betraktas dock överlag ännu mer negativt visar undersökningen. 31% betraktar te-party-rörelsen positivt mot 45% som betraktar den negativt. Och 24% anser sig inte kunna tillräckligt om den för att uttala sig.

Bland oberoende väljare är skepsisen mot såväl OWS som te-party-rörelsen ungefär jämlik med 42% med negativ syn på OWS och 45% med negativ syn på te-party-rörelsen.

Den stora skillnaden i detta sammanhang är förstås skillnaden mellan USA och Europa. Medan USA har såväl en vänster- som en högerrörelse så är idagsläget en europeisk eller svensk te-party-liknande rörelse tämligen svår att föreställa sig.

Källa: National Journal

Se även tidigare inlägg:

O Reilly om våldet och Occupy-Wall-Street 20111104

Jag i radiointervju om amerikansk utrikespolitik 20111027

Inga kommentarer: